Hírek

Lehet, hogy “nem illünk össze” a párunkkal, ezért nem jön a baba?

A meddőség jelentkezése rendszerint hatalmas lelki megterhelést is jelent egy nő számára. Érthető módon ilyenkor igyekszik keresni egy “bűnbakot”, egy olyan lehetséges betegséget, mely kiválthatta ezt a helyzetet. Ha pedig történetesen egy makkegészséges nőről van szó, akkor a legtöbbször előkerül az az elképzelés, hogy egyszerűen “nem illenek össze” a párjukkal. Erre az esély azonban minimális, sokkal nagyobb valószínűséggel áll egyszerű tápanyaghiány a meddőség hátterében. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Immunológia 

Amikor arról beszélünk, hogy egy nő “nem illik össze” a párjával, és nem a szerelmi életükre célzunk, hanem a családalapítási lépéseikre, akkor tulajdonképpen egy immunológiai problémáról beszélünk. Ebben az esetben a nő immunrendszere hevesebben reagál az idegen sejtekre, mint normál esetben. Idegen sejtek pedig a spermiumok is, így keletkezik a tulajdonképpeni “nem összeillés”. 

Ez kétféleképpen is megvalósulhat. Talán az a kevésbé fájdalmas, amikor a nő szervezete már a spermiumokkal is elbánik, vagyis a megtermékenyítés sem jön létre. A rosszabb, amikor a megtermékenyítés megvalósul, a beágyazódás is megtörténik, ám a terhességnek vetélés vet véget. Ez pedig nem is olyan ritka, hiszen évente csak Magyarországon 16 000 – 17 000 pár éli át ezt a tragédiát. 

Hogy állhat-e immunológiai ok a meddőség vagy a vetélés hátterében? Igen, de azért azt ki kell emelni, hogy ez nagyjából az esetek mintegy 0.5%-át adja a vetélések esetében. 

De akkor… 

Láthatjuk, hogy az immunológiai okok viszonylag ritkának mondhatóak. De akkor mégis mi okozhatja azt, hogy világszerte egyre több pár küszködik a meddőség problémájával, és hogy hazánkban is elképesztően magas számokat hoz a spontán vetélések tragédiája? 

Talán banálisan hangzik, de az életmód az egyik fő ok, egészen pontosan a tápanyaghiányos állapotok. A megfelelő tápanyagellátottság nélkül ugyanis nem valósul meg egy olyan igencsak energia és tápanyagigényes folyamat, mint a várandósság, és ha mégis, a magzat kihordására is kevés esély mutatkozik. Sajnos a vetélések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, melyeknek esélye szintén nagyban csökkenthető a megfelelő tápanyagellátottsággal (ehhez főként cinkre és rézre van szüksége a szervezetnek, melyek antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bírnak a szervezetben) – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak 

Tápanyagok? 

Ha a tápanyagellátottság a gond, akkor adódik a megoldás, hogy változtatni kell a táplálkozásunkon, és ez bizony így is van. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás is elengedhetetlenül fontos a megfelelő tápanyagellátottság szempontjából. De akkor hogyan lehetséges, hogy biokoszton élő, rendszeresen sportoló emberek is tápanyaghiánnyal küszködnek? 

Az ok az élelmiszerekben keresendő. Sajnos a vegyszerezés, a tömegtermelés a talaj tápanyagtartalma és egy sor más környezeti tényező jelentősen rontja az élelmiszerek tápanyag – nyomelem, ásványi anyag és vitamin tartalmát. Ez az elmúlt néhány 10 évben 50%-os romlát hozott. A várandósság kialakulása után ma már a szakemberek zöme javasol valamilyen várandósvitamint, de ez a megoldás nagyon sokat segíthet a fogantatásnál is, nem csak a baba megtartásában. A megfelelő vitaminkészítmény ugyanis képes lehet feltölteni a tápanyagraktárakat, amik így normál működésre állítják vissza a testet. Ehhez azonban nem minden vitaminkészítmény jó, meg kell felelniük néhány feltételnek. 

A bennük szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni – ez praktikusan -citár és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát réz-glükonát). Ezzel a hasznosulásuk, vagyis a szervezetbe való beépülésük 80%-kal javítható. Még biztosabb a beépülés, ha a készítmény komplex, azaz sok anyagot tartalmaz, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését (pl.: vas-C-vitamin, D-vitamin-kalcium, stb.). Ez utóbbiak minden vitaminkészítmény esetében igazak, a várandósvitaminok esetében azonban van még egy kritérium. Ez pedig a tagoltság! 

A várandósság 3 trimeszterből, azaz fejlődési szakaszból áll. Ezekben a szakaszokban nem ugyan az történik, hiszen a baba is egyre növekszik, egyre alakulnak ki a különböző szervek, szervrendszerek, és ezekhez bizony más és más tápanyagkombinációk szükségesek. A várandósvitaminok esetében ezért nagyon fontos, hogy a készítmény a megfelelő tagoltsággal képes legyen kielégíteni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is! 

 

Scheftsik TamásLehet, hogy “nem illünk össze” a párunkkal, ezért nem jön a baba?