Hírek

Endometriózis – mostantól nagy drága lehet a kezelés, a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt!

Az endometriózis az utóbbi időben sajnos megint a figyelem középpontjába került. És most sem azért, mert kifejezetten hatékony megoldást találtak a kezelésére, hanem azért, mert sajnos a betegség orvosi kezelése mostantól igencsak drága mulatság lehet. 

Hogy kiket érinthet az endometriózis, hogy milyen tüneteket ad, és hogy hogyan lehet kezelni, illetve mivel lehet elkerülni kialakulását, arról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszél a ratkotunde.hu-nak. 

Endometriózis 

A kifejezés az endometriális szövet nevéből adódik. Ez a szövet tulajdonképpen a méh szövetét jelenti. Ennek különleges képessége, hogy képes megvastagodni, hogy az érkező megtermékenyített petesejtet befogadja. Ha azonban nincsen ilyen petesejt, akkor a megvastagodott szövet leválik, és a hüvelyen keresztül távozik a testből. Éppen itt van a gond. 

Az endometriózis során az endometriális szövet nem csak a méhben, hanem azon kívül is megtalálható, foltokban, egy, vagy akár több helyen is. Ez már önmagában gond, de a ciklikus vastagodás és leválás itt is végbemegy, azonban a kiürüléssel vannak gondok, mivel a leváló szövettömeg a hasüregben landol. Itt pedig irritálja a környező szöveteket, gyulladásokat, hegesedést, összenövéseket eredményez. Ez pedig sokszor óriási fájdalommal jár, mely a menzesz alatt fokozódik is, és nem utolsó sorban sokszor a meddőség hátterében is ez a jelenség húzódik meg. 

Miért? 

Hogy miért is alakul ki az endometriózis, azt sajnos mind a mai napig nem tudják megmondani az orvosok. Több elmélet is létezik, köztük a genetikai hajlam is, de a pontos okok ismeretlenek. Hajlamosító tényezők azonban vannak. Ilyenek a nem megfelelő tápanyagellátottság, a mozgáshiány vagy éppen az immunrendszer nem megfelelő működése – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Sajnos az endometriózis kialakulása nem korhoz kötött, és még csak azt sem lehet mondani, hogy ha valakinek évekig, évtizedekig nem volt tünete, akkor már nem is lesz ilyen betegsége. Annyi biztos, hogy azoknál a nőknél, akik már szültek, kisebb valószínűséggel jelentkezik a kór. 

A tünetek közt az egyik legjellemzőbb a fájdalom, mely sajnos állandóan is jelen lehet, de a menzesz alatt jellemzően fokozódik. Emellett a vérzés mennyisége is bővebb, illetve tünet még a meddőség is, mely sajnos világszerte egyre több párt érint. 

Van megoldás? 

Ha már megvan a betegség, akkor a gyógyszeres kezelés, adott esetben a műtét jelenthet megoldást, ehhez azonban mindenképpen konzultálni kell szakemberrel is! 

Az endometriózis esetében is áll a tézis, miszerint megelőzni könnyebb, mint kezelni, bár sajnos mivel a pontos kiváltó okokat nem ismerjük, így biztos recept a megelőzésre sincsen. Általánosságban azonban igaz, hogy a megfelelő tápanyagellátottság mellett sokkal kisebb valószínűséggel jelentkeznek olyan típusú gondok, mint az endometriózis, vagy akár a PCOS, IR és társaik. A tápanyagellátottság kérdése, illetve annak megoldása azonban nem olyan egyszerű. 

Ma már kizárólag táplálkozással szinte megoldhatatlan a megfelelő ellátottság, erre jó példa az a kétmilliárd tápanyaghiányos ember, akik zömmel a fejlett nyugati országok lakói. A megoldást a megfelelő női, illetve várandós vitaminok jelentik, melyek komplexek, szerves kémiai kötésben tartalmazzák az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), valamint várandósvitamin esetében a megfelelő tagoltságról is gondoskodnak, hiszen az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is. 

Aki azt gondolja, hogy ha beszedte a tablettákat, akkor kényelmesen hátradőlhet, az téved. A mozgás ugyanis elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az anyagcsere is kielégítő lehessen, illetve, hogy a tápanyagok hasznosulása is tovább javulhasson. 

 

Scheftsik TamásEndometriózis – mostantól nagy drága lehet a kezelés, a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt!