Hírek

3 oka is lehet annak, hogy drasztikusan csökken a férfiak spermiumszáma

Napjainkban minden negyedik pár meddőséggel küszködik, és az esetek több, mint felében a férfi oldalán keresendő a gond! Ennek oka a tendenciálisan egyre csökkenő spermiumszámban is gyökerezik, mely sajnos a világon mindenhol jelen van, és egyre több férfit érint. De mégis, mi lehet az oka annak, hogy ilyen ütemben csökken a spermiumszám, és ilyen mértékben “terjed” a férfi meddőség? 

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre 

Betegség 

A férfiak csökkent spermiumszámának hátterében betegségek is állhatnak. A “legrosszabb” eset az, amikor az ok genetikai eredetű, ez ellen ugyanis sajnos mai ismereteink szerint nem tudunk tenni semmit. A betegségek között előfordulhatnak hormonális, vagy anyagcsere folyamatokat érintő kórok is. A gyulladások és daganatok is okozhatnak ilyen kórképet, bár az is igaz, hogy jellemzően nem akkor szembesülünk ezekkel a gondokkal, amikor kiderül az alacsony spermiumszám. 

A betegségek többsége kezelhető, ehhez szakorvos segítsége szükséges. Jó hír, hogy a kezelés hatására sok esetben a meddőség, illetve az alacsony spermiumszám is gyógyul, helyreáll, vagyis a családalapítás előtt megszűnik az akadály! 

Környezeti ártalmak 

Az alacsony spermiumszám kiváltója lehet a környezeti ártalom is. Sajnos ez egy kicsit “nesze semmi fogd meg jól” indok, hiszen a környezeti ártalmak közé igazából bármit be lehet illeszteni. A légszennyezettség, a stressz, a vegyi anyagokkal való találkozás, de akár ide sorolható az élelmiszerek kemikália tartalma is. Szóval a skála igen széles, de mind ugyan ott támad. 

A környezeti ártalmak sok esetben közvetve is komoly károkat képesek okozni, hiszen különböző betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Az ellenük való védekezés azonban lehetséges. A stressz ellen a nyugalom, és az antioxidánsok bevitele jelenthet megoldást, a méregtelenítésben a mozgás hatalmas segítséget nyújt, a test általános állapotán pedig a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitelével lehet nagy mértékben javítani – mondja Ratkó Tünde. 

Tápanyaghiány – életmód 

A harmadikként megjelölt ok érdekes, ugyanis mindkét előző okot magában foglalja, talán csak a genetikai tényezők képeznek ez alól kivételt. A betegségek, környezeti hatások miatt létrejövő problémák szinte minden esetben a nem megfelelő tápanyagellátottságra vezethetőek vissza. Ez egyszerűen érthető, hiszen, ha a vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság ideális, a tápanyagraktárak tele vannak, akkor a romboló hatásokat a szervezet könnyen kompenzálja, igaz, ehhez sok tápanyagot használ el. És itt a bibi… 

Jelenleg a világon nagyjából minden negyedik ember tápanyaghiánnyal küszködik, és többségük még csak nem is tud róla. Ennek ugyanis sok esetben nincsenek jól elkülöníthető és felismerhető tünetei, de attól még jelen vannak. A tápanyagraktárak kiürülése pedig különböző kórképek kialakulását okozza: a vasraktárak kiürülése vashiányos vérszegénységet eredményez, a magnézium raktárak ürülése izomgörcsökkel, dekoncentrációval járhat, foghulláshoz, csontgyengeséghez vezethet. 

A tápanyaghiány visszafordítható – és ami a legszebb, ez sok esetben helyrebillenti a test egyensúlyát is, vagyis az életmódbetegségeket is orvosolhatja! Ehhez a tápanyagok megfelelő arányú, és megfelelő minőségű bevitele szükséges. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az anyagok felszívódása lényegesen jobb szerves kötések mellett (-citrát, -glükonát), így hasznosulásuk 80%-kal is javulhat. A tápanyagokat érdemes komplex formában bevinni, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is! 

A rossz oldala a dolognak, hogy sajnos a tápanyagpótlást napjainkban már szinte lehetetlen étkezéssel megoldani – még a tápanyagok szintjének fenntartását is nehéz! Ennek oka a vegyszerezés, a környezeti ártalmak, ezek ugyanis nem csak az emberekre, hanem minden élőlényre, így az élelmiszer alapanyagokra is komoly negatív hatást gyakorolnak. A modern vitaminkészítmények azonban a fent említett kritériumokkal ideális kiegészítői lehetnek az egészséges táplálkozásnak és mozgásnak, ezzel gyorsabban és biztosabban billenthetik helyre a test egyensúlyát, ezzel együtt például a spermiumtermelést is! 

 

 

 

Scheftsik Tamás3 oka is lehet annak, hogy drasztikusan csökken a férfiak spermiumszáma