Hírek

Gyereknemzés szex nélkül? Csak ha sehogy sem sikerül…

A világon – így hazánkban is – egyre több pár szembesül a meddőség rémével, de nagyon sokan nem tudják, merre is induljanak el a probléma megoldásához. Mert bizony a meddőség az esetek nagy többségében kezelhető, és messze nem a lombikprogram az egyetlen lehetőségünk! A folyamat során, míg az in vitro megtermékenyítéshez érünk, több megálló is adódik! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Életmód 

Fura, de a férfiak esetében – ahogyan a nőknél is – a meddőség, illetve a meddőséget kiváltó betegségek hátterében a nem megfelelő életmód húzódik meg. A mozgásszegény mindennapok, és a nem megfelelő ételek fogyasztása sokat ront az egészségünkön, aminek a vége a tápanyaghiányos állapotok. Ezeket a test igyekszik kompenzálni, méghozzá úgy, hogy azokat a funkciókat, melyek nem szükségesek az életben maradáshoz, lerontja (hajhullás, ráncosodás, szemromlás, de ide sorolható a meddőség is). 

Ez ellen sokat lehet tenni. A rendszeres sport és az egészséges étkezés mellett a férfivitaminok is nagyon sokat tehetnek a normál termékenység helyreállításáért. Ehhez olyan vitamint válasszunk, mely komplex, és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Mindkettő lényege, hogy az anyagok beépülését segítse elő. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a szerves kötések mellett (citrátok és glükonátok – pl.: cink-citrát, réz-glükonát) a hasznosulás akár 80%-kal is javul! 

Gyógyszeres kezelés 

Amennyiben a kialakult betegséget az életmódváltoztatással önmagában nem tudjuk kezelni, akkor mindenképpen szakorvos segítségére lesz szükségünk. Ebben az esetben elképzelhető, hogy gyógyszeres terápiát is bevet a szakember a gond helyrehozatalában, illetve a folyamat gyorsítása érdekében. Ez a kezelés nem a meddőséget, hanem az azt kiváltó betegséget hivatott helyre hozni. 

Inszemináció 

Ebben az esetben a férfi spermamintát ad le, melyet a szakemberek egy tápanyagkoktéllal “feljavítanak”, vagyis igyekeznek a lehető legjobb formába hozni a katonákat a bevetéshez. Ezután az anyagot bejuttatják a nő szervezetébe a hüvelyen keresztül, és várnak, hogy a fogantatás spontán végbe menjen. 

Az inszeminációnak sajnos kevés esélye van a sikerre abban az esetben, ha a férfi oldalán jelentkező probléma jelentős. A vitaminok nagyon sokat javítanak a helyzeten, de ehhez idő kell, és elsősorban a szervezeten belül kell velük számolni. A bevitt tápanyagok ugyanis képesek fokozni a spermiumtermelést, a spermamintához adott tápanyagkoktél erre már nem képes – mondja Ratkó Tünde. 

Lombik 

Sok férfi érzi úgy, hogy nem olyan nagy gond a lombik. Igazuk van, legalábbis a saját szempontjukból. A férfiak szerepe a folyamatban ugyanis egy – két kissé kellemetlen vizsgálat mellett a mintaadás. A hölgyek ellenben egy igen komoly hormonkúrát kapnak, hogy stimulálják a szervezetüket. Egy hónapban egyszerre egy petesejt érik meg normál körülmények között. A hormonkúra hatására azonban ez a szám megugrik, és akár 4-5, vagy több petesejt is rendelkezésre áll, de ez hosszadalmas és fájdalmas kúra eredménye. Az IVF kezelés lényegében arról szól, hogy egy petricsészében “összeeresztik” a spermiumokat és a petesejtet. Így egy hosszadalmas és veszélyes vándorlás küszöbölhető ki, de sajnos ez sem jelenti azt, hogy a megtermékenyítés végbemegy, pusztán annak esélyét tudjuk megnövelni. 

  • ICSI 

    Abban az esetben is van remény, ha a férfi spermiumszáma minimális, sőt, akkor is, ha  spermiumot csak herebiopszia útján tudnak kinyerni a szakemberek. Ekkor lép be a képbe az ICSI (ikszi), melynek során mikroszkóp alatt a petesejtbe egy igen vékony tű segítségével közvetlenül bejuttatnak egy spermiumot. Sajnos azonban a megtermékenyülést még ebben az esetben sem lehet garantálni… 

 

Scheftsik TamásGyereknemzés szex nélkül? Csak ha sehogy sem sikerül…