Hírek

Miért gond a férfi dohányzása, ha babát akar a pár?

Mára eljutottunk oda, hogy nagyon sok pár esetében a családalapítás tervezést igényel. Nem arról van szó, hogy úgy döntenek, mostantól nem védekeznek, hanem arról, hogy igen sok dolgon változtatniuk kell az életükben, ha esélyt szeretnének egy gyermekre. Ilyen a dohányzás elhagyása is, ami azonban rámutathat egy addig rejtve maradt problémára is, mely ma már a férfiak esetében is egyre gyakoribb. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Dohányzik, vagy sem? 

Leszokni a dohányzásról nagyon nem egyszerű dolog. Nem csak azért, mert egy szenvedélybetegségről van szó, hanem azért is, mert a dohányosok zöme szereti az egész szertartást, ami a cigarettával jár. Így, ha valaki a leszokás mellett dönt, ahhoz bizony erős motiváció kell. 

A családalapítás lehetősége pedig az, és ez bizony az édesapa dohányzását is érinti. A férfiak esetében ugyanis a cigaretta a spermiumok minőségére gyakorol romboló hatást. Ha pedig a minőség csökken, az egyrészt nehezíti a fogantatást, másrészt sajnos nagyban növeli a genetikai betegségek kialakulásának esélyét, de fokozza a koraszülés és a vetélés valószínűségét is. 

A nikotin és hatásai 

A dohányos férfiak többsége azonban sajnos a felsoroltak ellenére sem szívesen válik meg szenvedélyétől. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen ugyan az a motiváció, mint a tüdőrák esetében: amíg nincs jelen a baj, addig nem hiszünk benne, hogy bekövetkezhet.  

Jó tudni azonban azt is, hogy a dohányzás nem csak a spermiumokra van rossz hatással. Tudjuk, hogy a vérnyomás befolyásolásával és a vérerek falának károsításával a dohányzás komoly szerepet játszik az impotencia kialakulásában is. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nikotin gátolja a tesztoszteron képződését is – mondja Ratkó Tünde. A legfontosabb androgén hormon nem megfelelő szintje pedig hatással lesz a testben számos funkcióra, többek közt a termékenységre is, hiszen hiányában csökken a spermiumtermelés. De a tesztoszteron hiánya hatással van a csontozatra, a libidóra, az izomtömegre és az anyagcsere funkciókra is – de sorolhatnánk még hosszan. 

Felkészülés? 

Említettük, hogy nagyon sok pár kénytelen tudatosan is készülni a családalapításra, ellenkező esetben ugyanis nemigen lenne esélyük egy gyermekre. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a férfi egészségét is helyre kell billenteni. Ebben nagy szerepe lehet a megfelelő férfivitaminnak. 

A jó tápanyagellátottság ma már kizárólag étkezéssel szinte megoldhatatlan – ezt jól mutatja az a 2 milliárd, zömmel a fejlett országokban élő ember, aki valamilyen tápanyaghiányos állapottal küszködik. A jó férfivitamin képes a megfelelő tápanyagellátottság helyreállítására, abban az esetben, ha komplex, és persze a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos: előbbi esetben az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (cink-réz; vas-C-vitamin; …), utóbbi pedig akár 80%-kal jobb hasznosulást tesz lehetővé (szerves kötések pl.: cink-citrát; réz-glükonát). 

Adódik a kérdés, hogy ha szedünk jó vitaminkészítményt, akkor a cigaretta maradthat-e. A válasz pedig sajnos az, hogy nem. Bár az esély ekkor is nő a babára, a dohányzás számos ponton befolyásolja az endokrin rendszert, így elfedhet, vagy előhozhat olyan gondokat, melyek orvosi segítség nélkül sokszor nem oldhatóak meg! 

 

Scheftsik TamásMiért gond a férfi dohányzása, ha babát akar a pár?