Hírek

Tápanyagpótlási kisokos: nem mindegy mit mivel!

A várandósság igen nagy kihívást jelent a szervezet számára, ezért is növekszik meg az étvágy, és ezért tartja a népi mondás – egyébként helytelenül -, hogy kettő helyett kell enni. Azt a kismamák már régen tudják, hogy bizonyos anyagokat érdemes pótolni a terhesség alatt, de a legtöbben még most is egyesével igyekeznek bevinni a szükséges vitaminokat, nyomelemek és ásványi anyagokat, ami azonban nem ideális. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tápanyagok a természetben 

Amikor pótlásra kerül sor, azt azért tesszük, mert a természetes forrásokból – lásd étkezés – már nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a tömegtermelés, vegyszerezés és más környezeti hatások erősen rontják az élelmiszerek tápanyagtartalmát. 

A pótlás tehát többnyire mesterséges úton, vagyis vitaminkészítmények formájában történik. De miért gond az, ha mondjuk csak D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, vagy csak vasat, esetleg csak folsavat szedünk. Vagy akár mindet, de külön-külön készítményben? 

A természetben az egyes anyagok csak kivételesen ritkán fordulnak elő önmagukban. A C-vitamin gyümölcsökben van jelen, ahol számos más anyaggal egyszerre jut a szervezetbe. A vas növényi, vagy állati eredetű táplálékkal kerül a szervezetbe, stb. A lényeg, hogy csak vasat nem viszünk be a szervezetbe, így a test a vas hasznosítása során is támaszkodik más anyagokra – hiszen ezt szokta meg, és a kémiai reakciók törvényszerűségei is ezt követelik meg – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Több termék egyszerre 

A fent említettek értelmében tehát akkor is jók vagyunk, ha több terméket fogyasztunk egyszerre. Vagyis egy vaskészítményt, egy C-vitamint és egy folsavat szedünk, mást nem. 

Vannak olyan kapcsolatok az anyagok között, melyek alapján meg lehet mondani, hogy mely anyagok segítik mások felszívódását. A C-vitamin és a vas egyszerre juttatva a szervezetbe sokkal jobban hasznosul, ahogyan a folsav hasznosulásához is elengedhetetlen a B12-vitamin. Ugyanez a kapcsolat igaz a cink és a réz, a magnézium – D-vitamin – B6-vitamin hármasnál. De például a magnézium beépüléséhez az E-vitaminra is szükség van, valamint a kalcium jelenléte is nagy segítséget jelent. A sort hosszan lehetne folytatni, vagyis sokkal hatékonyabb lehet a hasznosulás, ha komplex készítményt szedünk, még akkor is, ha esetleg csak a folsavat szeretnénk pótolni (hiszen ahhoz is kell B12-vitamin, C-vitamin, stb). 

A termékek esetében a hasznosulást még az is nagyban befolyásolja, hogy milyen kémiai kötéssel vannak jelen az anyagok. A szerves, biológiailag aktív kötési formák, mint a citrátok és a glükonátok sokkal hatékonyabban képesek felszívódni a szervezetben, mint a biológiailag inaktív kötések, mint például az oxidok. A szerves kötések esetében a hasznosulás akár 80%-kal is megnő! 

Olyan fontos? 

Adódik a kérdés, hogy tényleg ennyire fontosak ezek az apró eltérések? Hiszen, ha a szervezetnek szüksége van valamire, és én azt beviszem – akármilyen formában – akkor már nyert ügyem is van. 

50 évvel ezelőtt a kismamák számára nem kellett más, csak kiegyensúlyozott étkezés, legalábbis többnyire ez elégségesnek bizonyult. Mára azonban a helyzet drasztikusan változott. Az életünknek már nem szerves része a rendszeres mozgás, a legtöbben ülő, vagy állómunkát végeznek, ami messze nem megfelelő. Emellett sajnos a környezeti hatások – szmog, stressz, kemikáliák, stb.) olyan mennyiségben emésztik a test energiáit (melyeket ugye a tápanyagokból nyer), hogy a pótlásuk ma már a legtöbb esetben a kiegyensúlyozott étkezés mellett is szükséges. Ez pedig fokozottan igaz abban az esetben, ha történetesen egy kismamáról van szó. Hiszen itt két életet kell fenntartani, kiszolgálni a megfelelő anyagokkal, és a baba bizony az anya erőforrásait használja, vagyis az édesanyának kell gondoskodni a megfelelő pótlásról is, minden trimeszterben, a felkészülés és a szoptatás során is! 

 

Scheftsik TamásTápanyagpótlási kisokos: nem mindegy mit mivel!