Hírek

A dohányzás és a várandósság: itt is igaz a csak egy picit elve?

A várandósság kapcsán mindenki ismeri a tiltótáblákat: tilos a dohányzás, az alkohol és a kávé. Csakhogy mára több kutatás is igazolta, hogy kis mennyiségben a kávé a terhesség alatt sem ártalmas, illetve valóban kis mennyiségben, azaz maximum egy deci bor ritkán, mondjuk hetente egyszer nem okoz még gondot a babának (igaz, jót sem tesz!). De mi a helyzet a dohányzással? Ebből is lehet egy kicsikét? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Vérnyomás és erek 

A csak egy kicsikét elve a dohányzás esetében nem érvényes. Ha valaki babát szeretne, vagy a már megfogant magzatát szeretné megóvni, akkor bizony a dohányzásról sürgősen le kell mondania. Ezt felülírni kizárólag a kezelőorvos egyértelmű utasítására lehet csak! 

A dohányzás ugyanis hatással van a vérnyomásra és a vérerekre is. Előbbivel pedig a magzatra is komoly befolyást gyakorol, arról nem is beszélve, hogy a nikotin bizony áthatol a méhlepényen és közvetlenül a babában is képes romboló hatását kifejteni. 

A vérerek károsítása révén pedig fokozza a trombózishajlamot, ami egy kismama esetében nem csak veszélyes, de végzetes következményekkel lehet nem csak önmagára, hanem a babára nézve is. 

Hormonok 

A dohányzás ezen felül hatással van az endokrin rendszerre is. Ezzel pedig nők millióinak van problémája, zömmel a nem megfelelő tápanyagellátottság miatt. Ha ugyanis nem kielégítő a tápanyagellátottság, akkor alapvető építőkövek hiányoznak a szervezetből, mely a hormontermelésre és ezen keresztül az egész életünkre hatással lehet. Ráadásul a terhesség megnöveli a tápanyagigényt, így nem csoda, ha ma már szinte minden szakember javasolja a kismamának a várandósvitamin szedését. 

A cigaretta azonban ide is beteszi rút lábát. Hatására ugyanis fokozódik az FSH termelése is. A pajzsmirigy serkentő hormonja így túl nagy mennyiségben lesz jelen, mely sajnos egy idő után pajzsmirigy túlműködést okoz, mely hatással van a nemi hormonok termelésére is, ösztrogéndominanciát hozva létre. A nikotin azonban serkenti az ösztrogén bontását is, vagyis elfedi ezt a problémát, mely attól még a szervezetben nagyon is komoly változásokat okoz, tüneteket azonban nem produkál – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Letenni! 

A dohányzásról nem egyszerű leszokni, ezt nem is állítja senki. A motiváció azonban adott, hiszen a dohányzás alapvetően sokat ront a termékenységen, és ebből a szempontból bizony nem áll valami fényesen az emberiség.  

A várandósvitamin sokat képes javítani a rossz termékenységi mutatókon, ha tényleg megfelelő. Ehhez az kell, hogy szerves kötésben (-citrát; -glükonát) tartalmazza az anyagokat, mert így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Komplexnek kell lennie, hogy minden anyagot lehessen pótolni, és azért, mert így az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is! Mindezeken felül pedig ki kell tudja szolgálni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényét is. A három fejlődési szakasz, vagyis trimeszter ugyanis nem azonos arányban, és nem is mindig ugyan azokat a tápanyagokat igényli! 

Azonban ki kell emelni, hogy még a várandósvitaminnal sem lehet ellensúlyozni a dohányzás káros hatásait. Bár a termékenység fokozható általa, a cigaretta olyan széles spektrumok károsítja a szervezetet, hogy azt kivédeni kizárólag a leszokással lehet. A várandósság alatti dohányzás pedig csak extrém ritka esetekben lehet opció, ezeken kívül semmiképpen, és erről is csak szakember határozhat! 

 

Scheftsik TamásA dohányzás és a várandósság: itt is igaz a csak egy picit elve?