Hírek

Sok férfi védekezik így: egyetlen spermium is elég a babához. Igazuk van?

Egy picit furán működnek a férfiak, ha olyan részletekről van szó, mely elképzeléseik szerint őket minősíti. Ilyen a terméketlenség is. Amikor ugyanis kézhez kapják az eredményt, hogy túlságosan kevés a spermiumuk, akkor rögtön azzal védekeznek, hogy csupán egyetlen spermium is elegendő. Nos, ez igaz, de a dolog ennél lényegesen bonyolultabb. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre 

Elég egy spermium? 

Ha valaki erősködik, és választ akar kapni erre a kérdésre, akkor nem tehetünk mást, a válasz: igen, elegendő egyetlen spermium is a megtermékenyítéshez. Ha az a spermium mozog. És nem töredezett a DNS-e. És átjut az akadályokon. A sort még sokáig lehetne folytatni, vagyis a válasz úgy állja meg a helyét, hogy elegendő lehet egyetlen spermium is, ha…. 

Egy friss kutatás ráadásul rámutatott arra is, hogy akár töméntelen mennyiségben is rendelkezésre állhatnak a spermiumok, a meddőség akkor is kialakulhat, ha problémák vannak a NELL2 névre keresztelt fehérjével – ahogyan ezt kifejtette a kutatás vezetője, Matzuk professzor, a Center for Drug Discovery at Baylor orvosigazgatója. 

Hosszú az út 

Az alaptételhez visszatérve: elegendő lehet egyetlen spermium is a megtermékenyítéshez, ha annak képzése és aktiválása, valamint tárolása során sem lép fel semmilyen probléma. Ennek esélye pedig alacsony spermiumszám esetében igen csekély. Az alacsony spermiumszám hátterében a legtöbb esetben a tápanyaghiány áll, mely állapot nem csak a termékenységre, hanem a szervezet más működéseire is erősen rányomja bélyegét. 

Ide lehet sorolni a fehérjeszintézist is, melynél – a fehérje funkcióját tekintve – számos ásványi anyag és nyomelem szükséges lehet a képzéshez. A NELL2 esetében pedig létfontosságú, hogy jelen van-e a fehérje. 

A spermatogenezis során magát a termelést a herék szemfenéki tubulusai végzik. Innen pedig az epididysbe jutnak, mely egy hosszú csatorna. Itt tárolódnak a spermiumok, és ami még fontosabb, itt aktivizálódnak, és pontosan ebben játszik szerepet a NELL2. Ha a fehérje nincsen jelen, akkor egy nagyon fontos folyamat egyszerűen nem indul meg. Ennek eredménye lehet az, hogy bár a spermiumok tökéletes DNS állománnyal rendelkeznek, és elegen is vannak, a NELL2 hiányában egyszerűen képtelenek lesznek mozogni. 

Ez is nagyon jól mutatja, hogy bár sokszor védekezünk a ténnyel, hogy elegendő egyetlen spermium is, ahhoz, hogy a megtermékenyítés valóban megtörténhessen, annak az egynek nagyon jó minőségűnek kell lennie. És ha egy spermiumunk már van, ami nagyon jó minőségű, akkor ott lennie kell többnek is. Ha nincs, akkor a minőséggel is lesznek problémák – mondja Ratkó Tünde. Ez ellen lehet tenni a megfelelő tápanyagpótlással, amiben nagy segítség a jó férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem szerves kötési formában tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák). Ez a két tényező teszi lehetővé, hogy a tápanyagok valóban kimagaslóan jól hasznosuljanak, vagyis a funkciók működései helyreálljanak (persze, ha betegség vagy genetikai tényező nem áll a háttérben). 

Esélyek 

Egy másik kifejezetten fontos tényező az esélyek latolgatása. Lehet azzal védekezni, hogy egyetlen spermium is elég, de még ha el is tekintünk a férfiak szerepétől a megtermékenyítés hatékonyságában, akkor is számolni kell a női termékenységi ciklussal. Egy 28 napos ciklusban ugyanis kizárólag az ovuláció alkalmával tud megtermékenyülni a nő – ez 1-2 napos időszak. 

Az ovuláció során, ha a nő tökéletesen egészséges, és normál termékenységgel rendelkezik, annak esélye, hogy megfogan a baba 25%! Ezt kell alapul venni, erre számoljuk rá a férfiak termékenységi problémáiból adódó százalékos eltéréseket. Ebből pedig tűpontosan látszik: lehet, hogy biológiai értelemben egyetlen spermium is elegendő a megtermékenyítéshez, de hogy maga a folyamat egy spermiummal is sikeres legyen, az természetes körülmények között gyakorlatilag lehetetlen. 

 

Scheftsik TamásSok férfi védekezik így: egyetlen spermium is elég a babához. Igazuk van?