Hírek

A korai klimax jó esetben megállítható

A klimax minden nő életének szerves része. Talán, ha a tünetei nem lennének olyan kellemetlenek, akkor nem is övezné ilyen figyelem, de sajnos azok, ráadásul a hormonális változások miatt veszélyeket is rejt magában. Főleg akkor, ha már a harmincas éveink közepe táján jelentkezik! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nÅ‘gyógyász fÅ‘orvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

35 évesen? 

Minden nő ismeri a klimax fogalmát, és többségük tisztában van azzal is, hogy létezik az úgynevezett korai klimax jelensége is. Azonban a legtöbben azt gondolják, hogy még ha korán is jelentkezik a változó kor, az is inkább a 40-es évek közepe táján köszönt be, maximum a negyvenes éveik elején. 

Sajnos azonban tény, hogy a korai klimax is egyre elÅ‘bb jelentkezik az érintetteknél, ma már nem ritka az sem, hogy 35 éves kor körül kénytelen a nÅ‘ szembenézni a változó kor kihívásaival. Amennyiben ma is 18-20 évesen alapítana családot egy nÅ‘, akkor ez nem akkora nagy tragédia – bár nagyon nem jó dolog -, de az átalakult lehetÅ‘ségek miatt a nÅ‘k, akik korai klimax-szal küzdenek lemaradhatnak életük egy nagy álmáról. 

Miért? 

A nagy kérdés, hogy miért jelenik meg a korai klimax? Hiszen, ha erre tudjuk a választ, akkor azzal is tisztában leszünk, vajon miket fenyeget-e ez a lehetÅ‘ség. A korai klimax hátterében állhatnak genetikai tényezÅ‘k vagy betegség/műtét is, de többnyire nem errÅ‘l van szó. A környezeti hatások, a szervezetre gyakorolt romboló következményeik miatt sajnos jelentÅ‘sen elÅ‘rébb hozhatják a változó kort, mint szeretnénk. Hiszen ma már egy nÅ‘ átlagosan 30 éves kora fellett alapít családot, és akkor még nem számoltuk az elfolyó éveket, amikor egy párnak esetleg orvosi segítség is kell a családalapításhoz – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Hogyan befolyásolhatja a hormonháztartást a környezet? Sajnos testünknek nap mint nap meg kell küzdenie olyan hatásokkal, mint például a vegyszerek használata, a stressz, az egészségtelen életmód vagy éppen a mozgáshiány. Ezek ellen akkor képes hathatósan védekezni, ha megfelelÅ‘ mennyiségű energia áll a rendelkezésére – ehhez pedig a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel a kulcs. Ezt azonban ma már nem olyan egyszerű megoldani. 

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy élelmiszereink tápanyagtartalma jelentÅ‘sen csökkent az utóbbi 50 évben. Ezzel együtt azonban sajnos sem a stressz, sem a felhasznált vegyszerek mennyisége nem lett kevesebb, vagyis egyre több energiát vesz el a testtÅ‘l a környezeti ártalmak elleni védekezés. Ennek hatására tápanyaghiány alakul ki, mely világszerte jelenleg minden negyedik (!) embert érint. A tápanyaghiány miatt pedig a szervezet olyan funkciókat ront le, melyek nem szükségesek az egyén életben maradásához – és bizony a családalapítás képessége ilyen. 

Tápanyagpótlás 

Nem véletlen, hogy szinte szünet nélkül halljuk, hogy mozogni kell, és kiegyensúlyozottan étkezni, hiszen ez a két tényező az alapja a test normál működésének. Sok esetben azonban már ez a kettő sem elég. Amennyiben a tápanyaghiány már kialakult, a raktárakat feltölteni szinte lehetetlen kizárólag az étkezésre támaszkodva. A termékenység fenntartásához, a családalapítás elősegítéséhez azonban ma már remek várandósvitaminok érhetőek el. Ezek közt az igazán hatékonyak szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák), komplexek és a trimeszterek eltérő igényeinek megfelelően vannak kialakítva, tagolva. 

Na de a nagy kérdés: vajon kinek van szüksége a tápanyagpótlás ilyen formájára? A kismamáknak mindenképpen, számukra ma már a szakemberek döntő többsége alapból javasolja a várandósvitamin szedését.  

A korai menopauzának vannak tünetei, melyeket idÅ‘ben felismerve – amennyiben a folyamat hátterében a tápanyaghiány áll – vissza lehet fordítani. Ilyen tünetek: 

  • A mellek mérete és konzisztenciája (sűrűsége) változik, 
  • a hüvely nyáktermelése változik, érzékenyebbé válik 
  • a bÅ‘r és a kötÅ‘szövetek szárazzá válnak, elvékonyodnak, viszketnek 
  • gyakoribb a vizelési inger, megnÅ‘ a fertÅ‘zésekre a hajlam 
  • alvászavar  
  • normál étkezés melletti hízás 
  • hangulati ingadozás, hÅ‘hullám, éjszakai izzadás, ingerlékenység, a stressz tűrÅ‘ képesség csökkenése 
  • csökken a libidó 
  • hajhullás lép fel, ugyanakkor az arcon, a hason pedig fokozódik a szÅ‘rnövekedés mértéke 
  • izomgörcsök jelentkeznek a lábban, a vállban 
  • menzesz tartós elmaradása 

A tünetek sajnos nem annyira jellemzőek, és sokszor csak igen kis mértékben vannak jelen, így sajnos a felismerés sokszor csak akkor jön el, amikor a vágyott családalapítás nem akar sikerülni. 

 

 

Scheftsik TamásA korai klimax jó esetben megállítható