Hírek

A vashiány a magzatra tragikus következményekkel is lehet!

A vassal kapcsolatosan tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy hiányában a vérképzés nem lesz kielégítő, hiszen a hemoglobin szerves része, többek közt éppen a vas adja a jellegzetes piros színt is. A vashiány az oxigénszállítást befolyásolja, vérszegénységet okozhat, de ennél lényegesen nagyobb károkat is végbe vihet, ha terhes nőknél lép fel! 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Vashiány és várandósság 

Mielőtt még bármit is mondanánk, érdemes tisztázni, hogy a vashiány egyike a leggyakrabban jelentkező tápanyaghiányos állapotoknak. És ezekből sajnos akad bőven, hiszen jelenleg a Föld lakosságának negyedét, közel kétmilliárd embert érintenek valamilyen szinten. A vashiány pedig ezek közt is kiemelkedő. 

Kialakulásában sokszor szerepet játszanak a felszívódási zavarok is, de a legjellemzőbb az elégtelen vasbevitel. Itt fontos tisztázni, hogy a vas a húsokból lényegesen könnyebben hasznosul (ez az úgynevezett hem-vas), mint a növényi eredetű táplálékokból (nem hem-vas). Hasznosulását nagyban javítja, ha C-vitaminnal egyszerre jut a szervezetbe! 

A várandósság során a vasigény jelentősen megugrik (a nők esetében egyébként is magasabb a vasigény, mint a férfiaknál). Ennek oka pedig az, hogy a baba vas-szükségletét is az anya fedezni, illetve, hogy megnő a vérmennyiség a szervezetben (bár ez nem olyan jelentős). 

Ha nincs elég…. 

Sajnos a vashiány a várandósság esetében nem merül ki abban, hogy fáradékonyabbak leszünk, esetleg sápadt a bőrünk. A vashiány ilyen esetekben az édesanya szervezetének teherbírását is rontja, aminek következtében jelentősen megnő a koraszülés és a vetélés kockázata is. 

A vas azonban nem csak a vérképzésnél fontos. Mivel a sejtosztódásban is komoly szerepet játszik, illetve szinte minden sejtünk részét képezi, így más területeken is tragikus következményei lehetnek a vashiánynak a babára nézve is. Az immunválasz gyengesége mellett a pajzsmirigy működésére is jelentős hatással van (TPO egyik alkotóeleme), a vashiány késlelteti a babák normál motoros működését, valamint a magzat agyi fejlődésére is hátrányosan hat – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Pótlás 

A vasigény kielégítése alapesetben az étkezéssel történik, a megemelkedett igények kielégítésére azonban ma már a szakemberek is a várandósvitamint javasolják. Ebben az esetben azonban mindenképpen komplex készítményt válasszon, hiszen a C-vitamin jelentősen növeli a vas hasznosulását, ahogyan a cink, a réz és a B-vitaminok jelenléte is. Fontos ezen felül az is, hogy a készítményben a vas (és a lehető legtöbb anyag) szerves formában legyen jelen, hiszen így hasznosulása akár 80%-kal is jobb. A vas esetében ez a vas-glükonát formát jelenti (jellemzően a –citrát és –glükonát formákat érdemes keresni). 

A pótlás különösen fontos a várandósság során, hiszen a vashiány nagyon sok esetben teljesen tünetmentesen lehet jelen, vagyis nem is gyanakszunk arra, hogy probléma van. A megfelelően tagolt, a trimeszterek igényeit kiszolgáló várandósvitamin azonban ezt a problémát képes lehet kiküszöbölni. 

Sajnos a vashiány még akkor is jelentkezhet, ha az étkezésünk kiegyensúlyozott és változatos. Ezt részben az élelmiszereink beltartalmának csökkenése indokolja, részben – és nagyobb részben – azonban a mindennapos vasfelhasználás növekedése. Igen, most is a stressz és a rohanó életforma a kiváltó ok, melyet igyekszünk ugyan kikerülni, kiváltképp a várandósság során, ez azonban sok esetben lehetetlen. 

 

 

Scheftsik TamásA vashiány a magzatra tragikus következményekkel is lehet!