Hírek

Kérdések a szülésről, amiket eddig nem mertünk feltenni

A szülés nem éppen mindennapi esemény, így nem is csoda, hogy a kismamákban egy sor kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Ezek némelyike szaktudást igényló válaszra vár, némelyik csak kellemetlen lehetőségeket taglal, de mindegyik választ kap, ha feltesszük. Most 4 ilyen kérdés megválaszolásában kértük Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember segítségét. 

Reped vagy sem?  

A szülés egy igen érzékeny téma a kismamák körében. Sajnos nagyon sok a rémtörténet, és nagyon sok az olyan kismama, aki abban reménykedik – esetleg tesz is érte – hogy végül mégis “megússza” a dolgot császármetszéssel. Nos, ez a rosszabbik lehetőség. A császármetszés egy beavatkozás, amire ugyan sokszor szükség van, de ezt választani a természetes szülés helyett óriási hiba, hiszen egy nyílt alhasi nagyműtétről van szó, ami messze nem játék, és kicsit sem kellemes. 

A legtöbben attól tartanak, hogy szétreped a gát szülés közben. Erre megvan az esély, de nagyon sokat lehet tenni ellene, és ha mindent betartunk, akkor a repedés esélye minimálisra csökken. A hidratálás és a gátra szánt olajok is sokat segítenek, de a rugalmasság a tápanyagellátottság kérdése is. Ha az megfelelő – amit egy jól tagolt várandósvitaminnal könnyen le lehet érni -, akkor a szakadás esélye is nagyon kicsi lesz. 

Tágulás 

Adott egy viszonylag kicsi nyílás, amin a szülés pillanatáig nem nagyon távozott semmi nagyobb dolog. Most azonban egy egész baba préselődik majd át rajta, ami – lássuk be – nem kis feladat. Azonban izgulni nem kell, a természet gondoskodott a megoldásról. A medence tágulása a harmadik trimeszterben is zajlik, vagyis nem egyik pillanatról a másikra kell helyet engedni a babának. A bőr rugalmassága pedig hihetetlen – persze a megfelelő hidratáltság és a megfelelő tápanyagellátottság mellett, amit nem győzzünk hangsúlyozni! 

Kaki a szülőágyon? 

Amikor a kismama a szülőágyon nyom, akkor nem egy akkor megismert külön izomcsoportot mozgat, hanem pontosan azokat az izmokat, amiket jó esetben minden reggel a toaletten is használ. Hogy akkor mi akadályozza meg abban, hogy a szülőágyra kakiljon? Semmi. A szülések nagyjából 98-99%-ban történik meg, hogy bélsár is ürül a szülőágyon. A szakemberek azonban ezen nem, hogy nem lepődnek meg, számolnak is vele. Külön steril lepedő van az oda nem illő csomag számára, és egy nővér gyakorlott mozdulattal, gyorsan és szakszerűen távolítja el a beszennyeződött lepedőt – mondja Ratkó Tünde. 

Ettől azonban kicsit sem kell tartani. Egyrészt mindennapos, vagyis kicsit sem meglepő, másrészt a kismama rendszerint észre sem veszi mi is történt, hiszen lefoglalja a szülés, a szakemberek pedig valóban olyan gyorsan lereagálják az eseményt, hogy az semmilyen problémát vagy fennakadást nem okoz. 

Fájdalom és emlékek 

Mennyire fáj a szülés? Nincs jó hírünk: nagyon. A fájdalom mértéke is enyhíthető – ahogyan a repedés esélye – a jó tápanyagellátottsággal. Ez azonban nem két perces művelet, nem elég a szülést megelőző néhány napban gondoskodni a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottságról. A várandósság kezdetétől kell – a szakemberek ajánlása nyomán – egy jó várandósvitaminnal besegíteni a rendszerbe, mert sajnos pusztán étkezéssel ezt megoldani szinte lehetetlen. A jó várandósvitamin pedig megfelelően tagolt, szerves formában tartalmazza az anyagokat (-citrát és –glükonát kötési formák), és komplex. Így a felszívódás a lehető legtökéletesebb lesz, és a tápanyagellátottság is jelentősen javul, ami magát a szülést is jelentősen megkönnyítheti. 

Hogy milyen emlékeink lesznek a szülésről? Szépek. Bár sokan emlékeznek a szülés fájdalmaira, ritka az a nő, akiben olyan élesen élnek ezek az emlékek, hogy emiatt nem vállal több gyermeket. Sokkal gyakoribb, hogy a fájdalom emlékét egyszerűen törli az agy, és csak az a határtalan boldogság marad meg, hogy a karunkba ölelhetjük a gyermekünket. 

 

 

 

Scheftsik TamásKérdések a szülésről, amiket eddig nem mertünk feltenni