Hírek

Hogy lehet, hogy a makkegészséges férfi meddő?

A férfiak meddőségének egyre nagyobb fokú terjedése a világon szinte mindenhol megfigyelhető, ám a fejlett országokban erőteljesebben. Sokszor olvashattunk, hogy ennek egyik fő oka a tápanyaghiány, de ez így egy kicsit megfoghatatlan. Mit is okozhat a tápanyaghiány, hiszen tökéletesen érezzük magunkat egészségileg akkor is, amikor az orvos közli a lesújtó diagnózist. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Rendszerszintű baj 

Miért lehetséges az, hogy kirobbanó formában érzi magát a férfi, erős, egészséges és a nemi vágya is megvan, mégis meddőséggel küszködik, ami ráadásul nem betegség, vagy genetikai gond következménye? 

A válasz egyszerű: a test működése rendkívül bonyolult, de a szervezet arra törekszik, hogy összességében a rendszer megfelelően működjön, jól érezzük magunkat. Ezért a kisebb, kevésbé fontos funkciókat rontja le, ha nem megfelelő a tápanyagbevitel – mondja Ratkó Tünde. 

Fehérjeműködés 

Ez sokszor sejtszinten történik, vagyis annyit mondani, hogy a férfi termékenysége sérül, egy kicsit kevés. A tudósok nemrégiben sikeresen azonosították a tubulin nevű fehérjék úgynevezett glicilációját (egyfajta átalakulása a fehérjének). Pontosabban azt már rég tudják, hogy ez az átalakulás végbemegy, fura módon azonban azt nem tudtuk, mire is való – ahogyan a tubulin fehérjék átalakulásainak zöméről sem tudjuk, pontosan mire való. Most azonban sikerült meghatározni ezt az funkciót. 

A tubulin fehérjék a mikritubulusokat felépítő csövek, melyek a sejtváz részét képezik, többek közt ezek építik fel a fagellákat, melyek a spermiumok farkát is jelentik. A mikrotululusok precíz és összehangolt működése teszi lehetővé azt a mozgást, melyet a spermium farka végez, kvázi ezt teszi lehetővé, hogy előre haladhasson. A tudósok pedig sikeresen kiderítették, hogy ha gliciláció folyamata – vagyis a most megértett átalakulási folyamat – nem megy vége tökéletesen, akkor a spermiumok mozgása sem lesz megfelelő, körbe-körbe fognak úszni. Így pedig esélytelenek lesznek a petesejt megtermékenyítésére. 

Tápanyagok 

A nem megfelelő átalakulás oka lehet betegség is, de mint olyan sok esetben, a nem megfelelő működés kiváltója egyszerűen a tápanyaghiányos állapot is lehet. És mielőtt védekezni kezdene valaki, hogy az őt biztosan nem érinti, elmondjuk, hogy jelenleg a világ népességének mintegy negyede(!) küszködik tápanyaghiányos állapottal. Ezen ráadásul sokszor nem javít az egyébként kiemelten fontos helyes táplálkozás sem, mert az élelmiszerek tápanyagtartalma a környezeti hatásoknak és például a tömegtermelésnek köszönhetően jelentősen csökkent. 

Az egészség feltétele a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amit napjainkban sajnos egyre több esetben érdemes megtámogatni vitaminkészítménnyel. Ha fontos a termékenység is, akkor pedig még precízebben válogassunk a készítmények közt. A bevitt anyagoiknak ugyanis hasznosulni is kell, ellenkező esetben a szervezet kiválasztja őket, és az eredmény a funkciók javulása helyett drága vizelet lesz. 

Fontos, hogy az anyagokat biológiailag aktív formában, praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákban vigyük be (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), mert így a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat! A komplexitásra is ügyeljünk! Hiába ódzkodnak a sok összetevős vitaminkészítményektől sokan, ez is javítja a tápanyagok hasznosulását. Például a magnézium hasznosulása D- és B6- vitamin jelenlétében lényegesen jobb, ahogyan a cink hasznosulását jelentősen javítja az A-vitamin és a réz jelenléte. 

 

 

Scheftsik TamásHogy lehet, hogy a makkegészséges férfi meddő?