Hírek

Alacsony a spermiumszáma? Gond lehet a szívével, a csontjaival, cukorbeteg lehet…

Ma már tudjuk, hogy a meddő párok esetében a férfiak nagyobb arányban tehetőek felelőssé az elmaradó családalapításért, mint a nők. És ezek csak a felderített esetek, nagyon sok olyan férfi él szerte a világban, aki nem is tud alacsony spermiumszámáról, vagy ha tud – mivel egyelőre nem akar családot – nem foglalkozik vele. Ennek pedig komoly veszélyei vannak. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Alacsony spermiumszám 

Azok, akik családot szeretnének az alacsony spermiumszám ellen küzdenek. Azok azonban, akik nem, vagy inkább még nem, kicsit sem küzdenek ellene, sőt, adott esetben még örülnek is neki. A férfiaknál az alacsony spermiumszám ugyanis jelentősen rontja a fogamzóképességet, vagyis kisebb az esély a családalapításra – vagy éppen a véletlenül “becsúszó” babára. Ennek pedig sokan örülnek. 

Ez tulajdonképpen valahol érthető, hiszen kisebb a stressz, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a spermiumszám visszaállítása nem olyan egyszerű folyamat, vagyis idejében kell elkezdeni a próbálkozást, és még akkor sem biztos, hogy sikerül. A legtöbb esetben ugyanis az alacsony spermiumszámért a tápanyagellátottság alacsony volta a felelős, de sajnos a betegségek és a genetikai tényezők sem zárhatóak ki a rendszerből. Ezek pedig jelentősen megnehezítik, olykor el is lehetetlenítik a spermiumszám növelését. 

Miért baj, ha alacsony? 

Ok, idejében kell elkezdeni a tápanyagpótlást – és persze a megfelelő biológiailag aktív anyagokat tartalmazó férfivitaminnal, mely megfelelően komplex is – hiszen ez nem megy egyik napról a másikra. Tény, hogy a –citrát és –glükonát kötési formákkal rendelkező anyagok a szervezetben akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis komoly eredményeket lehet elérni velük a termékenység javításában is, de ez még nem minden! 

Az alacsony spermiumszám ugyanis egy sor részletre van hatással a szervezetben – ahogyan arra már több kutatás is rávilágított. Sajnos nem csak azt eredményezi, hogy kisebb stressz mellett hódolhatunk a szex örömeinek, hanem azt is, hogy jelentősen megugrik néhány igen komoly betegség kockázata is. 

Baj van… 

A kutatók az alacsony spermiumszámot a 39 millió/ml alatti rétékekben határozták meg. Az ilyen adatokkal rendelkező férfiak körében pedig sajnos lényegesen magasabb a szív és érrendszeri gondok kialakulásának kockázata. Magasabb a rossz koleszterin szintjük, sok esetben alacsony a tesztoszteronszintjük is. Ez pedig nem csak a férfiasságot befolyásoló hormon, hatása a szervezet számos pontján jelentős, így például alacsony volta a csontritkulásra is hajlamosabbá teszi az embert – mondja Ratkó Tünde. 

Az alacsonyabb spermiumszámmal rendelkező férfiak esetében jellemzően magasabb testzsírszázalékokkal kellett számolni, illetve lényegesen megnőtt az inzulinrezisztencia – és ezzel a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is. 

A spermiumszám normál szinten tartása a szervezetben – ha betegség vagy genetikai tényező nem játszik közre – a megfelelő tápanyagellátottság kérdése. Ez ugyanis egy másodlagos, nem létszükségletű funkció, vagyis csak akkor jut rá elegendő tápanyag, ha a test ellátottsága ideális. Ellenkező esetben a szervezet a túlélést helyezi előtérbe, és lerontja a másodlagos funkciók működését – mint amilyen a szaporodás is. 

 

Scheftsik TamásAlacsony a spermiumszáma? Gond lehet a szívével, a csontjaival, cukorbeteg lehet…