Hírek

C és D-vitamin dömping van, de akkor miért nem javul világszinten a férfiak termékenysége?

Benne vagyunk egy hosszabb időszakban, amikor az emberek kénytelenek nagyon odafigyelni magukra. Ha nem szeretnének bajba kerülni a koronavírus miatt, a legtöbb, amit tehetnek, hogy igyekeznek a lehető legjobb formában tartani az immunrendszerüket. Ezt tápanyagpótlással teszik, ami elvileg javítana a férfiak igencsak rossz spermiumtermelési mutatóin, mégsem olvashatunk a jelentős javulás bekövetkezéséről. Vajon miért? 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

D és C-vitamin dömping 

Az immunrendszerünk támogatására többnyire két anyaghoz szoktunk nyúlni. Ez a D-vitamin és a C-vitamin, melyeknek szedését most szinte minden orvos javasolja. D-vitamint egyébként is érdemes szedni, hiszen ahogyan világszerte rengetegen, hazánk lakosságának zöme is D-vitamin hiánnyal küzd. 

Tudjuk, hogy a D-vitamin és a C-vitamin ellátottsági szintje is jelentős befolyással bír a termékenységre, pontosabban a spermiumok mennyiségére és minőségére. De akkor mi az oka annak, hogy nem harsognak a lapok a hírről, hogy mennyivel javult a férfiak meddőségi mutatója? 

Összetett probléma 

Sajnos az ok nagyon egyszerű: a tápanyaghiányos állapot nem csak két anyag hiányállapotát jelenti. Csodálatos, és remélhetőleg tartós állapot, hogy az emberek felismerték a fent említett két vitamin fontosságát, és el is kezdték a rendszeres pótlást. Sőt, arra is figyelnek, hogy D3-vitamin formájában vigyék be az anyagot, de ez még így is kevés. Jogos a kérdés, hogy mégis miért? 

A D-vitamin esetében – de a földön minden egyéb ásványi anyag, nyomelem és vitamin esetében is – a szervezetben való felszívódását több más anyag segíti elő. Ez az oka annak, hogy amikor táplálékkiegészítőt választunk, mindenképpen a lehető legkomplexebb, azaz a legtöbb anyagot tartalmazó készítmény mellett érdemes dönteni. 

A D-vitamin esetében a hasznosulását nagyon nagyban befolyásolja, hogy a szervezetnek milyen a kalcium, vagy éppen a magnézium ellátottsága. De említhetnénk a B-vitaminok családját is és számos más tényezőt, mely hatással van a D-vitamin hasznosulására. Itt azonban nem állhatunk meg. Ha szeretnénk, hogy a D-vitamin megfelelően beépüljön a szervezetbe, akkor gondoskodunk a kalcium és magnézium, valamint a B-vitamin ellátottságról. A magnézium hasznosulásához azonban elengedhetetlen az E-vitamin, aminek beépülése többek közt az A és C-vitaminok mennyiségétől függ, és így tovább. Bonyolult rendszer, melyet akkor tudunk a legjobban kielégíteni, ha komplexen pótoljuk az anyagokat – mondja Ratkó Tünde. 

Hasznosulás 

Tehát a hasznosuláshoz más anyagokra is szükség van – ez már önmagában is magyarázhatná a várt termékenységnövekedés elmaradást. De emellett más szempontokat is figyelembe kell venni. Sokan ugyanis multivitaminnal pótolják a szervezetük szükségleteit, ami nagyon jó, csak nem mindegy, milyen anyagokat is tartalmaz. A hasznosulás ugyanis egy bonyolult folyamat a szervezetben. A bevitt anyagot első körben biológiailag aktív formára kell alakítania a testnek, onnan pedig létrehozni belőle azokat a komponenseket, amiket már be is tud építeni a szervezetbe. Ez pedig nagyon sok energiaráfordítással jár, vagyis a folyamat messze nem hatékony abban az esetben, ha nem a megfelelő kötési formában visszük be a szükséges anyagot. 

Ahhoz, hogy a hasznosulás valóban jó legyen, arra kell törekedni, hogy a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában vigyük be. Ez a legtöbb esetben –citrát és –glükonát formákat jelent (pl.: magnézium-citrát, vas-glükonát). Ezekkel a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet! 

Az időtényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Miután a megfelelő anyagokat kezdjük el bevinni a szervezetbe, mindenki arra számít, hogy gyorsan jön a javulás. Nos, ez relatív, de az tény, hogy a szervezet működését nem lehet siettetni. A spermaképzés folyamata ciklikus, 74 napot felölelő időszak, aminek azonban nincsenek olyan jól elkülöníthető pontjai, mint a női ciklusnak. Ez azt jelenti, hogy nem tudhatjuk a spermatogenezis mely pillanatában kezdjük el a szervezet megfelelő támogatását, így az eredményre minimum 74, de akár közel kétszer ennyi időt is várni kell. 

 

Scheftsik TamásC és D-vitamin dömping van, de akkor miért nem javul világszinten a férfiak termékenysége?