Hírek

Most már pontosan tudjuk, hogyan teszi lehetetlenné a terhesség kialakulását a stressz

Olyan sokszor találkozunk a stresszel életünk során, hogy az mára a mindennapjaink elkerülhetetlen részévé vált. Sokan és sokféleképpen igyekeznek megszabadulni ettől a dologtól, és sikerül is nekik, mások azonban úgy vannak vele, hogy végül is nem olyan nagy baj. Bár azzal is tisztában vagyunk, hogy a stressz hatással van a szaporodásra, erre sokan csak legyintek, mondván a stressz mindennapos, ez igazán nem lehet gond. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Szavak kontra tények 

Hogy sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a stressz szaporodásra gyakorolt hatásának az abban keresendő, hogy nemigen tudunk rá pontos magyarázatot adni. Vagyis nemigen tudtunk, eddig. Az idegtudományok kutatói azonban ma már olyan technikákat tudnak alkalmazni, mellyel sokkal pontosabban lehet meghatározni, hogy az egyes területek az agyban pontosan miért is felelősek. 

Eddig csak mondtuk, tavaly óta bizonyítjuk is: a stressz bizony komoly hatást gyakorol a családalapításra. Egészen pontosan az RFRP névre keresztelt neuronokról van szó. Ezek az idegsejtek a kortizol – vagyis a stresszhomon – hatására növelik aktivitásukat, mely többek közt abban merül ki, hogy gátló hatást fejtenek ki a reproduktív rendszer hormonjaira. 

Ez ráadásul nem minden 

A stressz tehát hormonális szinten roncsolja a reproduktív rendszer működését, de itt azért nem áll meg. Sajnos a kortizol igen sok működésbe beleszól, többek közt jelentősen képes fokozni a test energiafelhasználását is. Ez egy-egy alkalommal kicsit sem lenne gond – sőt, evolúciós előnye is van -, de rendszeres jelenlétével a test tápanyagellátottsága, pontosabban a tápanyagraktárak telítettsége romlik. A szervezet szép lassan kifogy a tartalékaiból, és innentől a probléma hatványozódik: hiába kerüljük ki a stressz romboló hatását, melyet a reproduktív rendszerre gyakorol, a tápanyaghiányos állapotok miatt a meddőség továbbra is jelen lesz. 

A tudósok arra a tényre is rámutattak, hogy a jelenség, vagyis a kortizol RFRP sejtekre gyakorolt hatása a nők esetében erőteljesebb – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Merre tovább? 

Akármennyire is nem szeretjük, mozogni kell! A mozgás ugyanis segít leküzdeni a stresszt, nyugodtabbá tesz minket, és sokkal tovább tart, míg ténylegesen felhúzzuk magunkat egy-egy adott helyzetben. 

A tápanyagpótlás kicsit bonyolultabb, hiszen ma már kizárólag étkezéssel fedezni a szükségleteket – pláne a várandóssággal megnövekvő igényeket – szinte lehetetlen, még a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is. Továbbra is fontos a megfelelő táplálkozás, de mellette ma már a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését is. Amennyiben a vitamin komplex, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz (-citrát és -glükonát kötési formák), és megfelelően képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, akkor hatalmas segítség lehet a tápanyagraktárak feltöltésében (sajnos, ha nem felel meg a fent említett kívánalmaknak, akkor inkább csak drága vizeletet eredményez…). 

A mozgás a terhesség alatt is fontos, vagyis nyugodtan tegyük életünk szerves részévé. A stressz ugyan valóban kikerülhetetlen, de az már egészen más kérdés, hogy mit is élünk meg stressznek. Ez rajtunk is múlik, és bár közel sem egyszerű feladat, de mindenképpen érdemes dolgozni rajta, ha családra áhítozunk. 

 

Scheftsik TamásMost már pontosan tudjuk, hogyan teszi lehetetlenné a terhesség kialakulását a stressz