Hírek

A férfiak folsavellátottsága is fontos – a baba szempontjából is!

A folsavbevitellel, illetve annak fontosságával már igen régóta tisztában van a tudomány, és persze a kismamák is. Az idegcsőzáródási rendellenességek kiküszöbölésének legfontosabb vitaminja azonban nem csak az édesanyának, hanem az apának is nagyon fontos, mivel hatással van az örökletes tulajdonságokra is! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Folsav és az apa 

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a nem megfelelő folsavellátottságú hímek utódainak 30%-kal nagyobb esélye van születési rendellenességek kialakulására, többek közt például gerinc deformitásra, szemben a megfelelő tápanyagellátottságú hímekkel.  

Az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a spermiumok epigenomjai, melyekre jelentős hatást gyakorol az életmód, azon belül is az étkezés. Ezek az epigenomok ugyanis információt hordoznak, építenek be a születendő gyermekbe, és bizony egész életre terjedő hatást képesek kifejteni. 

A folsav és a gondok 

Azon túl, hogy számolnunk kell azzal az elkeserítő ténnyel, hogy napjainkban minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, a folsavval kapcsolatban sajnos sok egyéb szempontot is kénytelenek vagyunk szem előtt tartani. Az egyik ilyen, hogy a súlytöbblettel rendelkező férfiak bizony másképpen, kevésbé hatékonyan hasznosítják a B9 vitamint – melynek másik neve a folsav -, vagyis könnyebben alakul ki náluk a hiány. 

Nem szabad megfeledkezni az MTHFR gén mutációjáról sem, hiszen ez a férfiak esetében is jelen van, és bizony a folsav hasznosulására is erős befolyással bír. Ugyancsak érdemes foglalkozni a férfiakat érintő betegségekkel, mint amilyen az IR is, melyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a nőket érinti, holott ez egyáltalán nem igaz – mondja Ratkó Tünde. 

Pótlás 

A folsav a zöld leveles élelmiszerekben igen nagy mennyiségben található, de kiemelten fontos, hogy hogyan hasznosul! Emiatt sajnos nagyon sok esetben annak ellenére szorulunk folsav pótlásra, hogy egészségesen étkezünk, és rendszeresen mozgunk. 

A pótlást ma már könnyedén megoldhatjuk, a férfiak esetében is, hiszen a jó férfivitamin tartalmaz folsavat is, sok egyéb mellett. A hasznosulás érdekében azonban fontos, hogy a kiválasztott készítmény mindenképpen szerves kötéssel tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ez –citrát és –glükonát kötéseket jelent), valamint az is, hogy komplex legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

A folsav pótlására az édesapa esetében mindenképpen időt kell hagyni. A spermiumok termelése a szervezetben ugyanis nem folyamatos, hanem ciklikus. A szervezet 74 naponta “készül el” az új spermiumokkal, vagyis minimum ennyi időre szükség van, míg a spermatogenezisben a folsav jótékony hatásai megmutatkoznak! 

 

 

Scheftsik TamásA férfiak folsavellátottsága is fontos – a baba szempontjából is!