Hírek

A PCOS és a szív és érrendszeri gondok sokszor kéz a kézben járnak

A szív és érrendszeri betegségek sajnos dobogós helyen szerepelnek a kialakuló bajok ranglistáján világszerte. Most már az is világos, hogy ebbe alaposan beleszól a PCOS-is, legalábbis a hölgyek esetében. Hiszen amíg a változó kort el nem érik, addig a kór jelentősen növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának valószínűségét is! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Szív és PCOS 

Joggal vetődhet fel a kérdés: hogyan függhet össze egy, a petefészkeket érintő betegség és a szívvel és az érrendszerrel? A válasz a PCOS kiterjedt hatásaiban keresendő. 

policisztás ovárium szindróma jelenleg a nők mintegy 20%-át érintheti szerte a világon, ami igen magas szám. A betegség velejárója a hormonális eltolódás, mely a legjellegzetesebb tüneteit is okozza, melyek közt szerepel a férfias szőrösödés, hajhullás, és az elhízás is – természetesen az egyik legrettegettebb tünettel, a meddőséggel együtt. 

Az igazi gondot éppen ezek a kísérő tünetek jelentik. Mivel a PCOS növeli az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás betegségek kialakulásának esélyét, így jelentős szerepet játszik a szív és érrendszeri, vagyis a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában is, a reproduktív korú nőknél. 

19% 

A PCOS-t félvárról venni nem szabad, de sajnos sokan megteszik. Egyrészt azért, mert nem ismerik fel a tünetek alapján, hogy gond van, és a rendszeres szűrővizsgálatok elmaradása okán erre a szakembernek sincsen lehetősége. Másrészt a PCOS mellett is kialakulhat terhesség, vagyis sokan nem tulajdonítanak a kórnak nagy jelentőséget. 

Pedig kellene. Azon túl, hogy 19%-kal növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, sajnos komoly rizikófaktora az önértékelési gondoknak, a depressziónak, cukorbetegségnek, IR-nek, magasvérnyomásnak. És ha mindez még nem lenne elég, akkor magát a betegséget és a vele járó kísérő bajokat is képes átörökíteni magzatára a PCOS-ben szenvedő kismama – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Visszafordítható 

A PCOS-el kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy létrejöttében hatalmas szerepe van az életmódnak. Vagyis a betegség visszafordítható, ami az endokrinológus szakember mellett rajtunk is múlik. A kulcs a megfelelő tápanyagellátottság, mely még a várandósság kialakulásában is segíthet. 

Ma már tucatszám találunk a patikában várandósvitamint, mely a tápanyagok pótlásában akar segíteni. Ezt azonban csak akkor teheti hatékonyan, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen, ami praktikusan –citrát és –glükonát kötési típusokat jelent (cink-citrát réz-glükonát). Emellett a komplexitás is kiemelten fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan a C-vitamin és a vas, vagy éppen a cink és a réz esetében is.  

Várandósvitamin esetében pedig a harmadik szempont a megfelelő tagoltság. Ne felejtsük el, hogy a terhesség három trimeszterből áll, melyek tápanyagigénye bizony eltér, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt is figyelembe kell vennie! 

 

Scheftsik TamásA PCOS és a szív és érrendszeri gondok sokszor kéz a kézben járnak