Hírek

Megváltozik a spermiumok epigenomja, ha a férfi elhízott – ez örökletes gondokat generál!

Azzal már egy ideje tisztában vagyunk, hogy az apák egészségi állapota és életmódja bizony komoly befolyásoló tényező lehet a gyermek egészsége szempontjából. Azt is tudjuk, hogy az édesapa elhízása megnehezíti a fogantatást, de kutatások igazolták azt is, hogy az elhízás az édesapák esetében a spermiumok epigenomját is átalakítja. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre. 

Epigenom? 

Mindenekelőtt érdemes tisztázni ezt a kifejezést, ami nem is olyan egyszerű. Egy összetett biológiai fogalom esetében az elfogadott és egyértelmű definíciót szoktuk használni. Az epigenom esetében ez sajnos egyelőre hiányzik, de tulajdonképpen azokat a génműködést befolyásoló tényezőket és változásokat jelenti, melyek örökletesek, de nem a DNS nukleotidsorrendje által meghatározottak. 

Nagyon leegyszerűsítve örökletes tényezőkről van szó, melyeket nagyban befolyásol az életmód. A férfiak esetében a spermiumokon keresztül valósul meg az a ráhatás. Hiába gondolnánk azt, hogy a baba egészsége az édesanya életmódján áll, vagy bukik, a megtermékenyítést sikeresen beteljesítő spermium minősége is legalább ekkora jelentőségű! 

Változó epigenom 

Elhízott és normál súlyú férfiak spermiumainak vizsgálata mutatott rá a tudósoknak arra a tényre, hogy az elhízás nem csak a férfi számára gond. Tudjuk, hogy a hasi zsír hormontermelő, hogy a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás már önmagában is jelentősen csökkenti a termékenységet, sőt, rombolja a spermiumok minőségét, de ma már azt is tudjuk, hogy örökletes problémákat válthat ki a magzatok esetében – magyarázza Ratkó Tünde. 

A súlyproblémákkal összefüggésben a spermiumokban olyan változások állnak be, melyek kicsit sem tesznek jót a születendő babának, komoly ráhatással vannak az egészségére, sőt, egyes betegsége kialakulásának esélyét is nagyban megnövelik. 

Rossz, de nem állandó 

Amikor epigenetikai változásokat említünk, hajlamosak vagyunk azokat véglegesnek gondolni, de a spermiumok esetében ez nagyon nem igaz. Tudjuk, hogy a férfiak testében az örökítőanyag termelése folyamatos, de azt kevesebben tudják, hogy ciklikus rendszerű. 

A spermatogenezis egy 74 napos folyamat, melynek során a test teljesen új spermiumokat állít elő, elképesztően nagy számban. Ez azt jelenti, hogy ha az elhízott férfi elkezd dolgozni a súlyán, akkor a spermiumokra gyakorolt negatív hatás is ellensúlyozható. Ehhez azonban más is kell. 

A mozgás és a normál testsúly még a könnyeben elérhető dolgok, a megfelelő tápanyagellátottság már nehezebb. Ez ugyanis messze nem azt jelenti, hogy eleget kell enni. A tápanyagtartalom a kulcskérdés, ami napjaink élelmiszereiben – életmódunknak, a tömegtermelésnek, vegyszerezésnek és egy sor más tényezőnek köszönhetően – jelentősen csökkent, így a legtöbbször még egészséges étkezés mellett sem mindig megvalósítható az optimális tápanyagellátottság. Mivel a spermiumtermelés nem az élet egyik alapfeltétele, a test csak akkor fektet bele kellő energiát, ha a tápanyagellátottsága normális. 

A normál spermiumképzéshez és az egészséghez is nagyban képes hozzájárulni a megfelelő vitaminkészítmény. A megfelelő – vagyis azért nem mindegyik. Ahhoz, hogy a tápanyagpótlás hatékony legyen az kell, hogy a lehető legtöbb bevitt anyag hasznosuljon. Ennek pedig két fontos feltétele van. Az első a megfelelő, biológiailag aktív kötési forma, ami praktikusan a –citrát és a –glükonát kötéseket jelenti (cink-citrát, réz-glükonát). A másik a készítmény komplexitása. Az egyes anyagok más anyagok jelenlétében sokkal jobban képesek hasznosulni. Ilyen kapcsolat van a cink és a réz, a C-vitamin és a vas, vagy az A és az E-vitamin között is. Ha pedig ezekre a tényezőkre figyelünk, akkor a hasznosulás 80%-kal is jobb lehet, ami tetemes előny! 

Idő 

Lefogyni sem lehet egyik napról a másikra – és nagyon nem egészséges -, a termékenységet rendbe rakni sem ennyire gyors folyamat. A spermatogenezisnél említettük, hogy 74 napos ciklusról van szó, vagyis minimum ennyire szükség van ahhoz, hogy a spermiumok mennyiségében és minőségében javulás álljon be. Ezzel mindenképpen számolni kell! 

 

Scheftsik TamásMegváltozik a spermiumok epigenomja, ha a férfi elhízott – ez örökletes gondokat generál!