Hírek

A járvány alatt a D-vitamin kiemelten fontos, de vigyázni kell a mennyiséggel!

A D-vitamin kiemelt figyelmet kapott az elmúlt időszakban, köszönhetően annak, hogy nagyon erősen támogatja az immunrendszert. Most még az is rendszeresen szedni kezdte ezt az anyagot, aki előtte soha ilyesmit nem tett. Ezzel azonban lehet némi gond, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így túladagolható! 

A témában dr. Angyal Géza szülés-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Túl lehet adagolni? 

Igen, egyes vitaminokat bizony túl is lehet adagolni, míg mások esetében ez csak nagyon nehezen megoldható. A zsírban oldódó vitaminokat azonban a test jól raktározza, vagyis képesek felhalmozódni, és gondokat okozni. A vízoldékony társaiknak erre igencsak kevés esélye van. 

A DEKA betűszó megmutatja, mely vitaminok esetében érdemes óvatosnak lenni. A D, az E a K és az A-vitaminok nagyon fontos anyagok, vagyis mindenképpen gondoskodni kell pótlásukról, de nem mindegy, mekkora mennyiségben. A mostani időszakban szinte mindenki szedni kezdett D-vitamin készítményt, ami alapvetően nem baj, tekintve, hogy a hazai lakosság több, mint 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd, amire a téli időszak és a bezártság még rá is tesz egy lapáttal. Csakhogy most sokan akkor is elkezdenek külön D-vitamin szedni, ha már szednek valamilyen komplex vitaminkészítményt. Ez akkor gond, ha az adott készítmény már tartalmaz D-vitamin, nagyobb mennyiségben. 

A D-vitamin igazából egy hormon, melynek a túladagolása tüneteket eredményez. Ezek lehetnek az émelygés, hányás, étvágytalanság, szomjúság, gyakori vizelés, fejfájás, gyengeség. Nem is ezekkel van az igazán nagy gond, hanem azzal, hogy hatással van a vesékre, vesekövet és veseelégtelenséget is okozhat. 

A kismamák esetében különösen nagy a veszély. A szervezetük a várandósság alatt ugyan megnövekedett igényt mutat a D-vitaminra (a 12. hét után napi 4000 NE), ennek ellenére nem kell túlzásba esni, mivel a túladagolás sajnos a magzatnál mentális fejlődési rendellenességeket okozhat, illetve a Kalcium fokozott beépülése miatt csontelváltozásokat is. 

Mit mivel? 

A számokat érdemes szem előtt tartani, de azért pánikolni nem kell. Ahhoz, hogy a baj bekövetkezzen, mondjuk egy kismamánál, huzamosabb ideig kell nagyobb mennyiségben túladagolni a D-vitamint – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A várandósvitamin – melynek szedését ma már a legtöbb szakember javasolja – rendszerint tartalmaz D-vitamint, de ez azért kevés. Mindenképpen figyeljünk, hogy D3-vitamin legyen jelen a készítményben, mivel ezt a szervezet lényegesen jobban hasznosítja, mint a D2-vitamint. De ez igaz a többi anyag esetében is. Mindenhol a szerves, biológiailag aktív kötési formákat keressük (-citrát – glükonát), ezek hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb! Várandósvitaminnál pedig kiemelten fontos a megfelelő, a trimeszterek eltérő igényeit jól kiszolgáló tagolás is! 

Figyelni kell arra is, hogy egyes kozmetikumok is tartalmazhatnak D3-vitamint, vagyis ez is hozzáadódik a napi beviteli maximumhoz. Szerencsére ezeken a készítményeken jól láthatóan fel van tűntetve a tartalom, vagyis könnyű kiszúrni, és belekalkulálni a napi adagba (kismamák esetében a várandósvitamin tartalmazhatja a napi szükségletet, vagyis mind a plusz bevitelt, mind a D-vitaminos krémek használatát érdemes kerülni). 

Mi van, ha túladagoltam? 

Mi történik akkor, ha véletlenül túladagoljuk a D-vitamint? Igazából semmi, amíg ez nem rendszeresen és nem nagy mennyiségben történik. Mint azt említettük, a lakosság jellemzően D-vitamin hiánnyal küzd, és míg a raktárak feltöltődnek, azért némi időt vesz igénybe. Ha pedig mégis túladagoltuk (vagyis átléptük a felnőtteknek a járvány idején ajánlott napi 3000-4000 NE, vagy a várandósoknak ajánlott napi 4000 NE mennyiséget), akkor egyszerűen ne vegyünk be másnap D-vitamint, és máris helyrebillentettük a mérleg nyelvét. 

 

 

Scheftsik TamásA járvány alatt a D-vitamin kiemelten fontos, de vigyázni kell a mennyiséggel!