Hírek

Ne higgyen el mindent, amit a neten olvas: ezeket eheti karácsonykor a várandós kismama

A karácsony a szeretet ünnepe, és persze az elképesztő mennyiségű ételé. Ezt pedig hiába is tagadnánk, megszokott dolog, hogy karácsonykor olyan mennyiségeket eszünk, amiket máskor még csak el sem tudunk képzelni. A várandósoknak az ünnep most is lehet szép, a koronavírus-járvány ellenére is, de a neten keringő tévhitek és a rossz beidegződések miatt idén is érdemes elővenni a kérdés: mit is ehet a kismama az ünnepi asztalról? 

A tengeri finomságok 

A tengeri kisebb-nagyobb lényeket kerülni érdemes terhesen. Ennek oka nem az, hogy ezek ártanak a babának, hanem az, hogy hazán k nem tengerparti ország, vagyis sajnos könnyen előfordulhat, hogy a távolról ideszállított herkentyűk nem elég frissek, így elfogyasztásuk komoly gondokat okoz. 

A hal azonban más tészta. Nyilván nem a tengeri halakról van szó, mert ha csak nem konzerv formájában érkeznek, akkor pontosan ugyan az a gond velük, mint a herkentyűkkel. A hazai halak – amiből a rántott finomságok és a halászlé kerül az asztalra – nyugodtan fogyaszthatóak (persze a szálkákra figyelni kell). Sőt, a halak igen sok értékes anyagot tartalmaznak, amire a kismamáknak is nagy szükségük van! 

Süti és kávé és a többiek 

A kávé egy érdekes részlete az ember életének. Sokan képtelenek meglenni nélküle, éppen ezért, amikor várandósak lesznek, meg is ijednek, hogy így mi lesz a kávéval, és hát egy nagy eszem-iszom után is egy erős kávé sokat képes dobni az ember hangulatán. A kismamák számára a tévhitekkel ellentétben a kávé nem tiltott – sőt, az alkohol sem! Itt a lényeg a mértékletesség. Egy fél deci bor az ünnepi ebédhez, vagy napi maximum 1-2 csésze kávé tökéletesen összeegyeztethető a várandóssággal is, de ennél többet nem szabad belőlük fogyasztani. 

A süteményekkel inkább a cukor a baj. A túlzott cukorfogyasztás – és persze minden gyorsan felszívódó szénhidrát is, vagyis például a fehérlisztből készült finomságok – erősen megdobják a vércukorszintet, és bizony hizlalnak is. Ez utóbbi is nagy gond, hiszen sok kismama bizony akkora többletsúlyt szed fel a várandóssága alatt, amitől később megszabadulni nagyon nehéz, ráadásul a babára és a mamára is veszélyes lehet. 

Mértékkel 

Ne együnk kettő helyett, hiába traktál ezzel a nagyi, a szomszéd néni, vagy akár a nép bölcsességek. Egyszerűen nem kell, hiszen a szívünk alatt nem egy 80 kilós másik ember lakik, hogy még egy ember energiaigényének megfelelő élelmet kellene magunkhoz venni. 

Sokan a hízástól való félelmükben nem csak az evéssel bánnak óvatosan, hanem a várandósvitaminokkal is, de ez pedig a másik véglet. A kismamának kellenek a tápanyagok, hiszen ezek teszik lehetővé a kicsi fejlődését. Ebben pedig mára szinte elengedhetetlen a várandósvitamin segítsége. Ha tartunk a vitaminok okozta hízástól, akkor megnyugodhatunk, mert ilyen hatásuk nincsen. Az étvágyat azonban képesek megnövelni azáltal, hogy a B-vitamin család képviselőit tartalmazzák, hiszen ezeknek étvágynövelő hatásuk van.  

A jó várandósvitaminban pedig kell legyen B-vitamin is, igaz, nem mindig. Ha igazán jó vitaminkészítmény választunk, az figyelembe fogja venni, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényei is vannak, vagyis megfelelően tagolt lesz. A tagoltsághoz pedig már hozzátartozik az is, hogy a harmadik trimeszterre a B6-vitaminon kívül a többi B-vitaminra már nincsen szükség, vagyis ezek elhagyhatóak, amivel jelentősen csökkenthető az általuk okozott étvágynövekedés is. Ezen felül a várandósvitaminok esetében figyeljen arra, hogy a bennük szereplő anyagok szerves kötési formában legyenek jelen – így akár 80%-kal is jobb a hasznosulásuk -, valamint komplexek legyenek, vagyis a lehető legtöbb anyagot tartalmazzák, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

Hatalmas ünnep 

Idén valószínűleg nem lesz olyan kirobbanóan hatalmas az ünnep, ha a korlátozások is maradnak. Ez a várandósok szempontjából nem is olyan rossz, hiszen sajnos tény, hogy őket jobban érinti a fertőzésveszély, hiszen immunrendszerük a terhesség miatt visszafogottan üzemel. Ráadásul így rengeteg stressztől is megóvják magukat, ami nem elhanyagolható szempont sem az anya, sem a baba szempontjából. 

 

Scheftsik TamásNe higgyen el mindent, amit a neten olvas: ezeket eheti karácsonykor a várandós kismama