Hírek

Cink nélkül nem csak a termékenységnek, hanem az egészségnek is búcsút mondhat

A férfiak számára talán az egyik legismertebb anyag a cink. Igaz, ez is inkább akkor, amikor az orvostól megkapják a diagnózist: meddőség. A cink ugyanis komoly szerepet játszik a normál nemzőképesség fenntartásában, de a járvány idején a pótlása még fontosabb! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre. 

Nem csak a vitaminok 

Tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez a vitaminok elengedhetetlenül fontosak. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni – főleg most, a koronavírus – járvány kellős közepén -, hogy mennyire fontos a megfelelő D- és C-vitamin pótlás. Ennek a két vitaminnak az immunműködésre gyakorolt hatásáról sok szó esik, és azt is tudjuk, hogy a lakosság hazánkban a tél végére 95%-os arányban D-vitamin hiánnyal küzd. 

A D-vitamin ajánlott bevitele napi 2000 NE körül mozog, és -kiváltképp télen – ennek bevitele többnyire táplálékkiegészítők formájában történik. Ekkora mennyiséget ugyanis csak táplálkozással nem lehet bevinni, és télen lényegesen kevesebbet süt a Nap is – nem is beszélve a karanténokról, amikor a napsütés csak igen kis mértékben érheti az embereket -, és sajnos a D-vitamin a szolárium hatására nem képződik a bőrben. A táplálékkiegészítő esetében arra kell figyelni, hogy D3-vitamin formában tartalmazza az anyagot, ennek a legjobb ugyanis a hasznosulása! 

Cink? 

A cink a legtöbbször azért kerül elő a férfiak esetében, mert a normál termékenység megtartásához elengedhetetlenül szükséges – hiszen például a sejteknek szükségük van a cinkre ahhoz, hogy képesek legyenek értelmezni a gének utasításait. A spermiumok megfelelő termelése, és azok jó minősége érdekében is mindenképpen ügyelni kell a cinkellátottságra. Ezek a dolog azonban egy férfi életében szinte kizárólag akkor kerülnek előtérbe, ha családot szeretne alapítani (ami egyébként baj, mert a nem megfelelő spermiumtermelés más betegségeket is magával hozhat). 

Pedig a cink igencsak fontos szerepet tölt be a megfelelő immunválasz kialakításában is – mondja Ratkó Tünde. Hiányában sajnos lényegesen fogékonyabbak leszünk a felső légúti betegségekre, többek közt a koronavírus-fertőzésre is. Ráadásul a cink közvetlenül szerepet kap az ízérzékelés – és ezzel karöltve a szaglás – kialakításában is. A cinkhiány sajnos csökkent íz és szaglásérzékelést eredményez, mely kifejezetten ijesztő lehet, mivel a Covid-19 fertőzésnek is hasonló tünetei lehetnek. 

Pótoljuk 

A cink a D-vitamin és a C-vitamin pótlása a férfiak esetében is kiemelt jelentőségű, akárcsak a nőknél, vagy éppen a kismamáknál – kiváltképp most! Azonban a táplálékkiegészítő formájában bevitt anyagok esetében nem csak a mennyiségre kell figyelni, hanem a hasznosulásra is. Ez ebben az esetben két összetevőtől függ: a szerves kötésektől és a komplexitástól. 

A D-vitaminnál már említettük, hogy lényegesen jobban hasznosul D3-vitamin formában. A cink (réz, kalcium, magnézium, vas, …) esetében a hasznosulás akkor lesz lényegesen jobb (akár 80%-kal is), ha szerves kötési formában vannak jelen, ami praktikusan –citrát és –glükonát formákat jelent (cink-citrát). A komplexitás kérdésköre azért fontos, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. A cink esetében például az A-vitamin hasznosulása lényegesen jobb, de a rézbevitellel is erősen összefügg a felszívódásának mértéke. Ez a kapcsolat fennáll a C-vitamin és a vas között vagy a D-vitamin és a kalcium között is, de még számtalan más esetben is! 

 

Scheftsik TamásCink nélkül nem csak a termékenységnek, hanem az egészségnek is búcsút mondhat