Hírek

Alacsony spermiumszámmal nagyobb eséllyel kerülhet kórházba, a halálozás kockázata is nő

A férfiak spermiumszámának jelentős csökkenéséről sokszor volt már szó, de azzal kevesebbet foglalkoztunk, hogy ez nem csak a termékenységükre van hatással. A témában több tanulmány is született – hiszen jelentős problémáról van szó – melyek eredményei nem éppen kecsegtetőek. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Csökkenés 

A tanulmányok kivétel nélkül rámutatnak arra, hogy 1973 és 2011 között a nyugati társadalmak férfiainak spermiumszáma szignifikánsan csökkent. Ez számszerűsítve több, mint 50%-os esést jelent, ami elképesztően nagy szám. A tanulmányok ezen kívül arra is rámutattak, hogy a csökkenés folyamatosa, vagyis nem egy kiugrásról, egy esemény elhúzódó, de majd megszűnő hatásáról van szó. 

A jelentős csökkenés mindenképpen problémás lehet abból a szempontból, hogy megnehezíti a fogantatást, hiszen az alacsonyabb spermiumszám alacsonyabb fogantatási esélyeket is jelent. Emellett azonban a kutatások rámutattak arra is, hogy összefüggés van az alacsony spermiumszám és a korházi kezelések, illetve halálozások kockázatának növekedése között. Érthetőbben: az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiak esélye megnő a korházi ellátás szükségességére, illetve sajnos a halálozásra is. 

Ennyire fontos? 

A spermiumok önmagukban nem okoznák a halálozási és korházi kezelési esélyek növekedését. Azonban a rendszer, melyben a spermiumok is termelődnek egy hormonvezérelt folyamat, nagyon sok összetevővel. Mivel ez a rendszer sérül, így sérülnek mások is, hiszen az itt hatást kifejtő hormonoknak még számtalan más hatásuk is van a testre – mondja Ratkó Tünde. 

Hogy mi okozza a spermiumszám drasztikus csökkenését? Pontos okokat, vagyis általános betegségeket, vagy hasonlóan fennálló problémákat nem sikerült azonosítani, így az egyöntetű következtetés azt mutatja, hogy a nyugati civilizációk élelmezésében, a vegyszerekkel való folyamatos találkozásban lehet keresni a probléma gyökerét. Minden, amit magunkhoz veszünk vegyszerrel kezelt, legyen szó a húsokról, zöldségekről vagy akár a krémekről, tusfürdőkről, ruhákról. Ezeknek a vegyi anyagoknak hatása van a szervezetünkre, ami sajnos komoly rombolásban is megmutatkozhat. 

Merre tovább? 

Mindenképpen az életmódváltás, a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés jelenthet javulást a spermiumszám csökkenésében. Ugyanakkor ez még nem segít nekünk a tápanyagraktárak visszatöltésében. Az egészséges, vegyszermentes étkezés nagyon jó dolog, de a levegővel nemigen tudunk mit kezdeni, közlekedni is kell, és anyagilag a folyamatos vegyszermentes étkezés is igen megterhelő, vagyis nem állandóan megoldható. 

Itt lépnek be a képbe a jó minőségű, férfiaknak kifejlesztett vitaminok. Ezek ugyanis nem csak a termékenységet képesek javítani, de megfelelő összetétel esetében az általános állapotot is. A megfelelő alatt azt értjük, hogy a készítmény komplex legyen, vagyis lehetőleg minél több anyagot tartalmazzon, és azok közül a lehető legtöbb szerves kötési formában (-citrát, –glükonát) legyen jelen. Így ugyanis a bevitt anyagok felszívódása 80%-kal is jobb lehet. 

A kialakult hatások korrigálása hosszú folyamat, és sajnos sok esetben szakember bevonástát is szükségessé teheti. Ez különösen igaz a meddőség, vagy a betegségek esetében, melyek krónikus formában vannak jelen világszerte. 

 

Scheftsik TamásAlacsony spermiumszámmal nagyobb eséllyel kerülhet kórházba, a halálozás kockázata is nő