Hírek

Sérülhet a hereműködés a „nyugati étrend” miatt

A hölgyek nagyon is tisztában vannak azzal, mekkora jelentősége van az étkezési kultúrának a várandósság szempontjából. Hiszen a nem megfelelő tápanyagbevitel végzetes is lehet egy terhességre nézve, mivel a test nem képes a megfelelő működésre. Ez pedig nem csak a nők, hanem a férfiak esetében is igaz, csakhogy náluk a herék működése sérül jelentősen. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Átfogó vizsgálat 

Egy amerikai, dán és holland kutatókból álló csoport egy átfogó vizsgálatot készített, melyet ugyan nem publikáltak, ám az a European Society for Human Reproduction and Embryology konferencián hosszas beszélgetést eredményezett. 

A szakemberek a férfiak étkezést vizsgálták, pontosabban azt, hogy milyen hatással van rájuk az úgynevezett “nyugati” étkezési szokás. A felméréshez négy különböző étkezési kultúrát vizsgálat. Az első a nyugati, mely nagyon sok chipset, csokoládét, gyorsfagyasztott ételt, félkész és cukrozott élelmiszert tartalmaz. A második a “körültekintő” mely csirkét, halat, sok friss tejterméket és zöldséget tartalmaz. A harmadik a skandináv típus, melyben hidegen feldolgozott húsok szerepelnek, teljes kiőrlésű gabonákkal és tejtermékekkel, a negyedik pedig a vegetáriánus étkezés. 

Az összehasonlítások során a kutatók számára egyértelműen kiderült, hogy a legrosszabb a szervezetre, és különösen a herék működésére nézve a nyugati étkezési kultúra, a legjobb pedig a körültekintő. 

Miért? 

Hogy mi lehet az oka, hogy a hereműködés, így sajnos a spermiumtermelés is jelentősen sérül a nyugati étkezési szokások következtében? A válasz a tudományos körökben is egyértelmű: a nem megfelelő tápanyagbevitel. Nem az a baj, hogy a chips és a csoki nem éppen a legtáplálóbb ételek, hanem az, hogy minden más – a gyorsételek, a félkész, fagyasztott élelmiszerek, stb – elfogyasztott táplálék is igen alacsony tápanyaggal rendelkezik. Ez a tartósítószereknek, a tömegtermelésnek, a vegyipari eljárásoknak, és számtalan más környezeti tényezőnek is köszönhető, mindenesetre tény, hogy igen nagy arányban ez a jelenség felelős a spermiumszám csökkenéséért, a herék nem megfelelő működéséért. 

spermatogenezis egy igen összetett és igen tápanyagigényes folyamat, melyet a test csak akkor hajt végre tökéletesen, ha a tápanyagellátottsága megfelelő. Ha nem, akkor másra összpontosít, hiszen a spermiumképzés egyáltalán nem szükséges a létfenntartáshoz. Ráadásul a spermatogenezis egy 74 napot felölelő folyamat. Ha belegondolunk, hogy egy-egy sejt akár pár óra alatt is képes reprodukálni önmagát, akkor a 74 napból jól le lehet szűrni, hogy ez bizony messze nem egyszerű folyamat. 

Tápanyagpótlás 

A viták során a tudósok abban egyetértettek, hogy a sok nyers zöldség, gyümölcs, és a frissen elkészített fehér húsok és halak igazán jót tesznek a tápanyagellátottságnak. Azonban a raktárak visszatöltése nem ilyen egyszerű. Ma a világon sajnos minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, dacára a kiegyensúlyozott étkezésnek és mozgásnak. Ennek oka a környezeti ártalmakban és az élelmiszerek beltartalmának csökkenésében keresendő. 

Hogy a raktárakat fel lehessen tölteni – és ezzel visszaadni azokat a funkciókat, mint például a spermatogenezis normál lefolyása – érdemes a megfelelő férfivitaminokhoz fordulni. Ezek minden esetben komplexek – hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását -, és a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív kötési formában (-citrát, –glükonát) tartalmazzák. Ez utóbbi azért fontos, mert az anyagok hasznosulása a szervezetben bonyolult folyamat. A nem szerves kötésű anyagokat is képes a szervezet hasznosítani, ám azokat előtte át kell alakítani biológiailag aktív formára, ami energiaigényes, és így sajnos az anyagok hasznosulása is igen alacsony százalékban valósul meg. Ezzel szemben a szerves kötésű anyagok hasznosulása akár 80%-kal is hatékonyabb! 

 

Scheftsik TamásSérülhet a hereműködés a „nyugati étrend” miatt