Hírek

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta jelentősen rontja a folsav hasznosulását!

A várandós nők esetében a diéta nem kifejezetten jó ötlet, maximum akkor, ha arról szakemberrel is egyeztetnek, és arra az orvos rá is bólint. Ellenkező esetben igen komoly gondok adódhatnak a tápanyaghiányokból, még akkor is, ha csak egyiket, vagy másikat igyekszünk mellőzni, vagy lecsökkenteni. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tápanyaghiány 

Szomorú, de igaz, hogy a meddőségek egy jelentős hányada mögött egyszerűen tápanyaghiányos állapot áll, ahogyan sok esetben ugyanez mondható el a vetélésekről és a koraszülésekről. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, vagyis a test építőkövei egy olyan megterhelő időszakban, mint a várandósság. 

Már 2018-ben kimutatta egy tanulmány, hogy a kismamáknak bizony nagyon óvatosan kell bánni a különböző diétákkal, különösen a terhesség során, hiszen olyan alapvető tápanyagokat vonunk meg a szervezettől, mely már a babára is hatással lehet! 

Folsav 

Nos, a folsav éppen nem ilyen, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy mennyire fontos a velőcsőzáródási, és más gerincrendellenességek kialakulásának elkerülése szempontjából. Csakhogy egy adott anyagot nem elég bevinni a szervezetbe, gondoskodni is kell annak felszívódásáról. A folsavat rendszerint várandósvitamin formájában visznek be a kismamák, ám annak kötési szerkezet nem mindegy, milyen. Ismert tény, hogy egy igen gyakori mutáció (az MTHFR mutációja) képtelenné teszi az emberek 50%-át arra, hogy hasznosítsák a folátot, vagyis a folsav készítményekben legtöbbször használt formáját. Vagyis a folsav pótlásához mindenképpen olyan készítményre van szükség, melyben hasznosítható formában van jelen ez az anyag. Ha a maximumra törekszünk, akkor Quatrfolic jelölésű folsavat keressünk. A negyedik generációs folsav ugyanis hasznosulási mutatóban is messze maga mögé utasítja, valamint az MTHFR gén mutációja sem befolyásoló tényező a hasznosulásánál – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Segítség 

Mindezek ellenére lehet gond a hasznosulással, mivel az egyes anyagok felszívódásához más anyagokra is szükség van. Erre világít rá a már említett tanulmány. A vizsgált diéta az alacsony szénhidrát tartalmú étkezési irányzat, mely nagyon népszerű a hölgyek körében. Kiderült azonban, hogy a folsavpótlás ellenére is az ilyen diétát követő nők között 30% nőtt a velőcsőzáródási rendellenességek és más gerincrendellenességek kialakulásának lehetősége. 

A folsav megfelelő hasznosulásához szükség van például B-vitaminra, egészen pontosan B12-vitaminra, de szükségesek fehérjék és más anyagok is ahhoz, hogy igazán jól tudja hasznosítani a szervezet a pluszban bevitt folsavat. Éppen ezért az érdemes komplex formában bejuttatni a szervezetbe. Arra is ügyeljünk – ha már komplex formát választunk -, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is, vagyis olyan várandósvitamint keressünk, mely megfelelő formában tartalmazza a folsavat, a segédanyagaival, és megfelelő tagolással is támogatja a terhességet. 

 

Scheftsik TamásAz alacsony szénhidrát tartalmú diéta jelentősen rontja a folsav hasznosulását!