Hírek

A sármos, őszülő halánték spermiumtermelési gondokat is jelenthet

Tagadhatatlan tény, hogy a legtöbb férfinak a kor nagyon is jól áll. Az őszülő halánték vagy a “mákos” haj egyrészt sármos, másrészt igencsak vonzza a hölgyek tekintetét. Az ilyen férfiak nyugalmat, biztonságot sugároznak – persze, ha minden ápoltsággal is társul. Csakhogy az ősz tincseknek sokszor ára van! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre 

Ha ősz, akkor öreg… 

Sokan azonosítják az őszülést az öregséggel, de legalábbis az 50-es éveikben járó férfiakkal. Ez azonban nem igaz, sok esetben már a 30-as éveikben járó férfiak halántéka is őszbe hajlik, amit a legtöbb nő kifejezetten szexisnek tart. 

Az őszülés valóban a korral jár, de nem mindenkinél ugyan akkor jelentkezik. Azonban a 30-as éveinkben az őszülés egy hiányállapotra is utalhat, amiből más, sokkal komolyabb bajok is lehetnek. Az anyag, mely az őszülést okozza a réz, pontosabban annak hiánya. 

Miért baj? 

Hogy mi lehet a gond abból, ha a szervezetben rézhiány lép fel? Ehhez tudni kell, miért is van szükségünk a rézre. Ez a nyomelem számos enzim működésébe beleszól, szerepet játszik a normál idegi működés fenntartásában, a haj és a bőr pigmentációjában, gyulladáscsökkentő és az immunrendszer normál működéséhez is elengedhetetlen, valamint komoly szerepe van a normál termékenység fenntartásában is. Ez utóbbi pedig egy 30-as férfi esetében kiemelten fontos! 

Már tény, hogy a férfiak jellemzően a 30-as éveikben válnak édesapává, vagyis a spermiumoknak ilyenkor kell a “csúcson” lenni, mind mennyiségi mind minőségi szempontból. Biológiailag azonban ilyenkorra már a külső hatások és az egészséges életmód sokat ront ezeken az adatokon, ami nagy baj. Ehhez társulhat még a szexis, ősz halánték, melyet a rézhiány okoz, és sajnos máris kész a baj. – mondja Ratkó Tünde. 

Mennyiség és minőség 

A spermiumok mennyisége fontos abból a szempontból, hogy a várandósság egyáltalán létrejöhessen. A minőség pedig azért, hogy a baba megmaradjon, időben érkezzen, és egészséges is lehessen. A spermiumok minősége ugyanis a DNS állapotát takarja, mely, ha sérül – és ez a sérülés túlságosan nagy arányban lép fel az örökítőanyagban -, azzal jelentősen megnöveli a vetélés, a koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának kockázatát. 

rézhiány – és vele együtt a sperma minőségének romlása – az esetek döntő többségében a nem megfelelő életmód következménye. Egyszerűbben: nem étkezünk egészségesen és nem mozgunk eleget. De ha mindenre figyelünk, akkor is lehet gond, főleg a raktárak feltöltésénél, vagyis a már kialakult gond helyreállításakor. Ez ugyanis nehéz feladat, és a hiányállapotokat visszafordítani, kompenzálni kizárólag étkezéssel nagyon nehéz. Nagy segítségünkre lehet ebben a megfelelő férfivitamin. 

Kulcskérdés azonban, hogy mi is a megfelelő. Ahogyan egy várandósvitaminnak is meg kell felelnie néhány kritériumnak (megfelelő, a trimeszterekhez igazodó tagoltság, szerves kötések, komplexitás), úgy a férfiaknak szánt készítmények közt is válogatni kell. Itt is fontos a komplexitás és a szerves, biológiailag aktív kötési formák. Az, hogy minél több anyag legyen egyszerre jelen a készítményben, illetve az, hogy szerves kötéssel szerepeljenek (ez praktikusan –citrát és –glükonát kötéseket jelent) azért fontos, mert mindkettő jelentősen megkönnyíti az anyagok hasznosulását – ez adott esetben akár 80%-kal jobb felszívódást is eredményezhet! 

 

Scheftsik TamásA sármos, őszülő halánték spermiumtermelési gondokat is jelenthet