Hírek

A császármetszés hatással van a babára is – megváltoztatja a fehérvérsejtek DNS-ét!

Hazánkban még mindig nagyon sok nő választja a császármetszést, mint szülési lehetőséget. Egyrészt azt gondolják, hogy nekik kell eldönteni ezt a kérdést, másrészt úgy érzik, hogy így könnyebb. Azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy egy nyílt nagyműtétről van szó, melynek szükségességét kizárólag a szakember döntheti el, és sajnos a beavatkozás hatással van a magzatra is! 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Gond a babával? 

Sajnos ma már több tanulmány is igazolta azt a tényt, hogy a császármetszéssel született babák hajlamosabbak az asztma, vagy éppen a cukorbetegség kialakulására, vagyis esetükben nagyobb arányban jelentkeznek az immunológiai eredetű betegségek. Egy svéd kutatás arra is rámutatott, hogy mi is állhat ennek hátterében. 

A szülés megindulását a szervezet jelzi, amire a baba felkészült, vagyis nem éri váratlanul. A császármetszés esetében ez nem így van. A babát ilyenkor technikailag kiragadják a biztonságos közegéből, és kényszerűen meg kell szoknia mindent, ami a kinti világhoz tartozik. Ezen felül, bár ma már tisztában vagyunk a bőr – bőr kontakt jelentőségével a szülést követően, a császármetszés után a baba nem maradhat az anyával, hiszen a metszés helyét el kell látni, a műtétet be kell fejezni. 

Mindezek, vagyis a stressz és valószínűleg a környezeti ártalmak hirtelen jelentkezése azt eredményezik, hogy a műtétileg világra segített babák fehérvérsejtjeinek DNS-e megváltozik, ez eredményezi fogékonyságukat a betegségekre (és most a pszichológiai oldalával nem is foglalkoztunk a császármetszés hatásainak). 

Választjuk, vagy sem? 

Nyilván nem jó döntés, ha mi magunk szorgalmazzuk a műtétet, ha az nem indikált, vagyis nem szükségszerű. Abban az esetben azonban, amikor nem a mi kezünkben van a döntés, a hatásokkal akkor is számolnunk kell. – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

A szakemberek jellemzően akkor döntenek a beavatkozás mellett, ha valamilyen kórkép az anyag vagy a baba életét veszélyezteti. Ezek közt rengeteg olyan is van, melyek jó eséllyel elkerülhetőek lennének, ha a kismama odafigyelne magára. Ilyenek a terhességi magasvérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a túlságosan nagy súlytöbblet, stb.  

Elkerülés 

A császármetszés elkerülése igencsak indokolt lenne, hiszen egyrészt veszélyt jelent a babára, hosszabb távon is, másrészt sajnos erősen sérülhet következtében a baba és az édesanya kapcsolata is. Ahhoz, hogy az indikátor betegségeket el lehessen kerülni, kiemelten fontos a megfelelő tápanyagellátottság biztosítása. Ez a terhesség alatt, pláne a szülés folyamán nem egyszerű feladat, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a tápanyagigény. 

Ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését, de ez csak akkor hatásos megoldás, ha a bevitt anyagok megfelelően hasznosulnak. Ehhez szerves kötésben kell jelen lenniük, ami praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákat jelent, melyek esetében a hasznosulás akár 80%-kal is javul! 

Fontos ezen felül a megfelelő tagoltság. Ennek kiemelet jelentősége azért van, mert az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek. Például: a harmadik trimeszterben a B6-vitaminon kívül a B-vitaminok megemelt bevitelére már nincsen szükség. Ezek az anyagok az étvágyat is növelik, vagyis hozzájárulnak a tetemes súlytöbblet felhalmozásához is! 

Mikor? 

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a császármetszés, bár nem a legideálisabb megoldás, egyes esetekben szükségszerű és rutineljárásnak minősül, azaz a kockázatai viszonylag alacsonyak. DE! Semmi esetre sem szabad ezt külön kérni, hiszen kizárólag indokolt esetben szabad beavatkozni ebbe a természetes folyamatba! 

 

 

Scheftsik TamásA császármetszés hatással van a babára is – megváltoztatja a fehérvérsejtek DNS-ét!