Hírek

A chlamydia sajnos a férfiaknál is okozhat meddőséget

chlamydia fertőzés nem ismeretlen a hölgyek körében, de talán a férfiaknak is van róla némi fogalma. Mivel a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, így a férfiakat is igen nagy mértékben érinti. A kutatások alapján pedig sajnos a chlamydia is hatással van a termékenységre! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

30% 

A kórokozó terjedését nagyban elősegítik a modern fogamzásgátlók, melyeket előszeretettel alkalmaz a társadalom. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen segítségükkel a családtervezés már gyerekjáték, a baba akkor jön, amikor mi szeretnénk. Erős hátrányuk azonban az, hogy az óvszer használatának igényét adott esetben teljesen eltűntetik 

Persze pánikolni nem kell, hiszen a clamydia könnyen kezelhető antibiotikumokkal, már persze ha észrevesszük. A csendes betegség ugyanis az esetek többségében szinte semmilyen tünettel nem jár. Ha pedig produkál is valamilyen kissé szokatlan jelenséget, a férfiak akkor sem szívesen fordulnak orvoshoz, ha legnemesebb szervüket érintő gondról van szó. 

Pedig kellene, mivel a clamydia jelen lehet a szervezetben, és bizony rányomhatja bélyegét a termékenységre is. A kutatások alapján mind a nők, mind pedig a férfiak esetében 30%-os termékenységromlást okozhat. Ez pedig igen rossz arány, tekintve, hogy a férfiak spermiumszáma az utóbbi években erősen lecsökkent, világszerte. 

Javítani, amin lehet! 

clamydia fertőzést kimutatni nem nehéz, egy gyors szűréssel kenetből vagy vizeletből is megoldható. Ha pedig a partner új, akkor ezt mindenképpen érdemes lehet elvégeztetni. De még akkor is szóba jöhet a teszt, ha babát szeretne a pár, és erősen várat magára a kicsi. Sajnos a clamydia a babának is átadható a szülés során, ami nem szerencsés, hiszen esetében akár tüdőgyulladással is járhat – mondja Ratkó Tünde. 

A termékenység romlására is van megoldás. A 30% veszteség nagy szám, amin javítani tudunk azzal, ha a termelés a lehető legoptimálisabban történik. Ez ugyanis ritka, mivel ahhoz, hogy a spermiumok termelése igazán jó legyen, a tápanyagellátottságnak is annak kell lennie. Ennek elengedhetetlen eszköze a megfelelő táplálkozás és a mozgás! Sajnos azonban élelmiszereink beltartalmának drasztikus csökkenésével mára kizárólag étkezésből fedezni a tápanyagszükségletet kifejezetten nehéz, a többletet biztosítani a spermiumok számának és minőségének javulásához pedig szinte lehetetlen. 

Erre kínálhat megoldás a férfivitamin. Azért kell a feltételes mód, mert nem minden esetben érhetünk el eredményt vele. Ha a terméketlenség oka genetikai, akkor sajnos a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok sem segítenek, máskor azonban igen, már ha a megfelelő hasznosulásukról is gondoskodunk. 

Ahogyan a hölgyek esetében a várandósvitaminoknál, itt is nagyon fontos a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Szintén fontos, hogy a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív kötésekkel rendelkezzenek, hiszen így a hasznosulásuk is lényegesen jobb, akár 80%-kal is javul! 

Idő 

A spermiumok számának és minőségének javítása nem megy pikk-pakk. Egy nőnek is fel kell készítenie a testét a várandósságra, a férfinak is időt kell adnia magának ahhoz, hogy férfiereje teljébe kerüljön. Ennek banális biológiai oka van. 

A spermiumtermelés, vagyis a spermatogenezis egy 74 napos ciklikus folyamat. Mikor megkezdjük a tápanyagok pótlását számoljunk azzal, hogy sajnos nem lehet tudni, mikor is lépünk be ebbe a ciklusba. Ha nem a folyamat kezdetekor, akkor a tápanyagok csak a következő ciklusban képesek kifejteni jótékony hatásukat, azaz minimum 3 hónappal számolni kell, míg a hatás jelentkezik. 

 

Scheftsik TamásA chlamydia sajnos a férfiaknál is okozhat meddőséget