Hírek

Nagyon jó a természetes folsav, csak sajnos hő hatására szétesik…

A folsavat nem kell bemutatni, kiváltképp nem a kismamáknak. A velőcsőzáródási rendellenességek kikerülésében betöltött szerepe miatt erre az anyagra különösen figyelnek az emberek. A folsav is vitamin, a becsületes neve B9-vitamin, és mint minden tápanyagot, ezt is igyekszünk az étkezéssel bevinni.  

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére 

A folsav 

Igen nehéz lenne a jól ismert folsavról nagyon nagy újdonságot írni. Régóta ismerjük hatását, azt is tudjuk, mit okoz a hiánya, vagy éppen a túladagolása. Tisztában vagyunk a folát és a szintetikus folsav közötti különbségekkel és az MTHFR gén mutációjából adódó hasznosulási nehézségek – melyek gyakorlatilag minden második embert érintenek – sem ismeretlenek előttünk. 

Pontos ez az, ami miatt az emberek igyekeznek természetes forrásból fedezni a folsavigényüket, még akkor is, amikor annak beviteli igénye jelentősen megnő, például a várandósság kialakulásának okán. Ilyenkor sok-sok zöld leveles zöldséget fogyasztunk – spenótot, sóskát, stb. – és igyekszünk sok narancsot is enni, hiszen ezeknek az élelmiszereknek a folsavtartalma igen magas. Csakhogy a természetben jelen lévő B9-Vitamin egy érzékeny anyag, nagyon óvatosan kell bánni vele! 

Stabilitás 

Hogy miért használják a vitaminkészítményekben a szintetikus folsavat? Egyszerűen azért, mert nagyon stabil vegyület, hosszan eltartható. Igaz ugyan, hogy a hasznosítása energiaigényesebb folyamat, de ezzel együtt is hatékony lehet. 

Persze sokszor érthető, hogy az emberek igyekeznek inkább a természetes úton hozzájutni a folsavhoz, amivel azonban van némi gond. Az említett élelmiszerek valóban sok folátot tartalmaznak, csakhogy a vegyület érzékeny, vagyis már egészen kis mértékű hevítésre is széteséssel reagál. Így pedig jótékony hatása is elvész – arról már nem is beszélve, hogy mekkora mennyiségben kellene fogyasztani a zöld leveles zöldségeket ahhoz, hogy a megfelelő folsavbevitelt biztosítsuk egy édesanya és a magzata számára is! 

Merre tovább? 

A fenti megállapításokból nagyon jól kiviláglik, hogy a folsav pótlása – különösen a megnövekedett igényű időszakokban – lényegesen jobban megoldható a táplálékkiegészítőkkel. De melyikkel? 

A szintetikus folsavnak is több formációja létezik, vagyis több generáció van forgalomban. Ezek mindegyike egy kicsit – vagy adott esetben nagyon – jobb az előzőnél, több embernél hasznosul, és nagyobb mértékben. Ezek közt is jelenleg a Quatrefolic verzió, vagyis a negyedik generációs folsav a leginkább hasznosuló vegyület, mely az MTHFR mutációt is képes megkerülni, vagyis ez sem jelenthet gondot. 

A megfelelő Quatrefolic forma mellett érdemes arra is figyelni, hogy más anyagok is legyenek jelen a folsav mellett – hiszen bár a folsavellátottság kitűnő lesz, de éppen az az, ami elfedheti a B12-vitamin hiányát. Vagyis amikor vitaminkészítményt – jelesül várandósvitamint – választunk, keressük a komplex készítményeket, melyekben minél több anyag van jelen. Ezzel elkerülhetjük más anyagok hiányát, és elősegíthetjük a felszívódásukat is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (ilyen lehet a C-vitamin és a vas, vagy a réz és a cink kapcsolata is). Mindemellett arra is ügyelni kell, hogy a többi anyag hasznosulása is megfelelő legyen. Ezt egységesen azzal érhetjük el, ha biológiailag aktív kötési formájú anyagokat keresünk (ez praktikusan –citár és –glükonát kötéseket jelent, vagyis például cink-citrát és réz-glükonát). Ezzel a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javulhat! 

 

Scheftsik TamásNagyon jó a természetes folsav, csak sajnos hő hatására szétesik…