Hírek

Gondolná, hogy a menta erősen rontja a spermiumtermelést?

A spermiumtermeléssel kapcsolatosan sokan tisztában vannak azzal, hogy bizony egyes élelmiszereket nem ártana elkerülni. De az ismert mumusok – mint például az alkohol – mellett olyanok is vannak, amikre nem is gondolnánk! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre. 

Szója és alkohol 

Talán a két legismertebb tesztoszterongyilkos az alkohol és a szója. Mindkét anyag erősen hatást gyakorol a férfiak – és persze a nők – tesztoszteronszintjére, többek közt azzal, hogy jelentős mennyiségű fitoösztrogént, azaz növényi eredetű, ösztrogénazonos anyagot juttatnak a szervezetbe. A fitoösztrogéneket a test ösztrogénnek, azaz női nemi hormonnak ismeri fel. Mivel az ösztrogén mennyisége megnő a szervezetben, így sérül a spermiumtermelés, de más változásokra is lehet számítani a rendszeres fogyasztásnál úgy, mint a hasi zsír megjelenése, vagy éppen a férfiaknál megnövekvő mell. 

Tejtermék és menta 

Kevesebben gondolnak a tejtermékre, mint ösztrogénforrásra, holott logikus következtetés lenne. A tejelő állatok takarmánya ugyanis nagy mennyiségben tartalmazhat szóját, így a fitoösztrogének megjelennek a tejben, és minden abból készített termékben is, vagyis rendszeres fogyasztásuk ebben az esetben is ronthatja a spermaképet. 

A menta, bár kifejezetten hasznos gyógynövény, kísérletekben bizonyították a tudósok, hogy azok a hím patkányok, melyek rendszeresen kaptak ebből a növényből, csökkenő spermiumszámot mutattak. A kutatás azonban kiemeli, hogy ez csak rendszeres, nagyobb mennyiségben fogyasztott menta esetében igaz. 

Kenyér, sütemény 

A kenyerek, péksütemények és édességek szintén gondot okozhatnak. Egy tajvani kutatásban igazolták, hogy azok a férfiak, kik rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztottak kenyeret, péksüteményeket és a desszertet sem vettették meg, nem csak csökkent tesztoszteron-szintet mutattak, de izomtömegük is visszaesett, miközben a testzsír-százalékok emelkedtek. Nem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrátok az egészséges étkezés részei, csak éppen az nem mindegy, milyen formában és milyen mennyiségben visszük be őket – mondja Ratkó Tünde! 

Mit egyek? 

A normál termékenység fenntartásához szükséges tápanyagok jó esetben a táplálkozással bevihetőek a szervezetbe. Ezért ösztönöznek minket az egészséges életmódra szinte minden lehetséges felületen.

Csakhogy egy már kialakult tápanyaghiány esetében az étkezéssel pótolni a hiányzó mennyiséget, szinte lehetetlen. Ennek oka, hogy az élelmiszereink beltartalma a tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek köszönhetően jelentősen lecsökkent. És sajnos tápanyaghiányos állapottal küzd jelenleg a világ lakosságának negyede, azaz közel 2 milliárd ember, ráadásul zömmel a fejlett országok lakói. 

Az egészséges étkezés mellett ezért a normál termékenységért érdemes a megfelelő férfivitamint is segítségül hívni – pontosan úgy, ahogyan a hölgyek esetébe a trimeszterek igényeit kiszolgáló várandósvitamin jelent segítséget. A megfelelőt – és ez fontos, hiszen, ha a készítményben nem szerves, biológiailag aktív kötéssel (-citrát és –glükonát) vannak jelen az anyagok, vagy nem elég komplex, akkor a bevitt anyaok nem képesek olyan jól hasznosulni, az eredmény pedig inkább csak drága vizelet lesz (a fel nem szívódó tápanyagok a vizelettel távoznak), nem pedig növekvő spermiumszám. 

 

 

 

Scheftsik TamásGondolná, hogy a menta erősen rontja a spermiumtermelést?