Hírek

Roncsolja a spermiumokat a fényvédő krém

Napjainkra a fényvédő krémek használata már nem korlátozódik a nyári időszakra, ősszel, sőt, sokszor télen is alkalmazzuk őket, hogy ne égjünk le. Arról nem is beszélve, hogy ma már nagyon sok testápoló, és más kozmetikai készítmény is tartalmaz fényvédőt, ami egy friss kutatás szerint a spermiumokra igen rossz hatással van. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő- termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Fényvédő? 

Kár lenne átsiklani a problémán, mondván, a férfiak úgy sem használnak annyi kencét, mert bár ez lehet, hogy igaz, a nyári fényvédő használata már elég a gond kialakulásához. Egy dán kutatás mostanában közölt eredményei alapján már tudjuk, hogy a jelenleg forgalomban lévő kémiai fényvédők egy jelentős hányada képes megzavarni a spermiumok működését. 

Egészen konkrétan a kalcium jelátvitelt rontja, illetve progeszteron hormonként viselkedik a szervezetben sok kémia fényvédő anyag – ezek ráadásul igen gyorsan fel is szívódnak a bőrben. A jelátvitel rombolásával a spermiumok jelentősen veszítenek megtermékenyítési képességeikből, és mivel ezek a szerek széles körben elterjedtek- az emberek 97%-nak vizeletéből kimutathatóak – így jelentősen hozzájárulhatnak a meddőség széles körű terjedéséhez. 

Ehhez pedig még számolni kell az általános tápanyaghiányos állapottal is, mely napjainkra minden negyedik embert érint, főleg a fejlettebb nyugati országok között. A bevitt, elégtelen tápanyagmennyiség mellett pedig a szervezet képtelen védekezni az olyan veszélyek ellen, melyek a spermiumok minőségére is hatással vanna – mondja Ratkó Tünde. 

 Gondok 

Az elégtelen tápanyagellátottság és a romboló külső hatások következtében ma már minden negyedik pár meddőséggel küzd, és az esetek több, mint felében a férfi örökítőanyagával van a probléma. 

A spermiumok esetében a minőség és a mennyiség is nagyon fontos tényező. Utóbbi elégtelensége a megtermékenyítést lehetetleníti el, előbbi pedig jelentősen növeli a genetikai betegségek, a koraszülés és a vetélés kialakulásának kockázatát. 

Mindkét gond – vagyis a tápanyaghiány és a fényvédők romboló hatása – kiküszöbölhető a megfelelő készítménnyel. A tápanyagpótlásra tökéletes megoldást jelenthet a férfivitamin, de csak abban az esetben, ha szerves kötésű, biológiailag aktív anyagoikat tartalmaz, melyek komplex formában vannak jelen. A praktikusan –citrát és –glükonát kötések mellett ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is javul. A hölgyek számára ez már nem jelent akkor újdonságot, hiszen a várandósvitaminok közt, de még a női vitaminok közt is ugyan ezek a kritériumok a fontosak, és a hölgyek erre régebb óta figyelnek is. 

A fényvédők esetében kicsit nehezebb a dolgunk. Léteznek olyan krémek is, melyek fizikai védelmet nyújtanak a napsugarak ellen aprócska részecskék segítségével, melyeket a krémmel viszünk fel a bőrünkre. Ezek azonban a víz hatására mindenképpen lejönnek, ráadásul sajnos komoly környezetkárosodást is okozhatnak, aminek következtében sok strandról már ki is vannak tiltva. 

Az avobenzonhomosalátmeradimátoktiszalát (más néven oktil-szalicilát), oktinoxát (vagy oktil-metoxicinnamát), oktokrilénoxi-benzon (más néven benzofenon- 3 vagy BP-3) és padimat anyagokat érdemes kerülni a fényvédőkben, mivel ezek esetében mutatták ki a spermiumokat károsító hatást, így most már biztos, hogy a nyári bevásárlásnál is olvasgatnunk kell majd a tubusok és palackok hátoldalát. 

 

Scheftsik TamásRoncsolja a spermiumokat a fényvédő krém