Hírek

A férfiak termékenysége is erősen függ az LH és FSH hormonoktól!

Az LH és FSH hormonok szintjére a hölgyek nagy pontossággal figyelnek, hiszen a várandósság kialakulásának alapfeltételei. De a férfiak esetében hajlamosak vagyunk átsiklani felettük, pedig ez nagy hiba! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre. 

LH és FSH 

A két hormon az agyalapi mirigy által termelt anyag, melyek jelentőségével a hölgyek esetében tisztában vagyunk, de a férfiaknál valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ugyanúgy jelen vannak, és bizony a hatásuk is nagyon hasonló. 

Az LH és az FSH hormonok szintjét a női termékenység kapcsán sokszor vizsgálják, de az erősebbik nem esetében is komoly hatást gyakorolnak erre a részre. Pontosabban a hormonok a spermatermelés intenzitását, illetve a tesztoszteron termelését is befolyásolják. Alacsony szintjük a másodlagos nemi jellegekért felelős hormon szintjét is jelentősen csökkenti, mely már önmagában is kiválthat meddőséget, de a spermiumtermelésre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható. 

Otthoni módszerek 

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy nagyon sokat tehetünk mi magunk is a rendszer helyreállásáért, de a hormoneltolódások kezelése minden esetben igényli a szakember beavatkozását is, hiszen egy igen bonyolult rendszerről van szó. 

A hormonrendszer – és igazából minden szervrendszer – kielégítő, normál működésének feltétele a megfelelő tápanyagellátottság. Jelenleg a világon sajnos minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, ami igazából nem azt jelenti, hogy nem eszik eleget, hanem azt, hogy nem jól eszik (ez abból is remekül látszik, hogy a tápanyaghiányos tömeg, az a nagyjából 2 milliárd ember zömmel a fejlett nyugati államok lakója). A tápanyagok megfelelő bevitele pedig napjainkban nem éppen egyszerű. 

A táplálkozásunk nagyon eltolódott, és nem csak a finomított élelmiszerek és a gyorsételek miatt. Az élelmiszereink beltartalma is jelentősen lecsökkent, köszönhetően a tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek. Vagyis a tápanyagpótlás ma már sok esetben férfivitaminnal oldható meg megfelelően. Ehhez azonban figyelni kell néhány dologra: 

  • cink – a cinket egyfajta csodaszerként tartják számon a férfiak esetében. Van benne igazság, hiszen kiemelt jelentőségű a spermiumok termelése szempontjából, mind azok mennyiségét, mind pedig minőségét tekintve. Ugyanakkor önmagában a cink kevés, a problémát így nem lehet megoldani. Mindenképpen olyan készítményt kell keresni, mely tartalmaz cinket, méghozzá szerves formában (ez praktikusan cink-citrátot jelent), de emellett komplex is, sőt, a benne szereplő anyagok szintén szerves kötéssel kell, hogy jelen legyenek! 
  • potencianövelés – a potencia kérdése kiemelt jelentőségű, és a férfiak meddősége esetében egy kis százalékban még a felelőssége sem kérdéses. De sajnos, ha a gond nem az aktus létrehozása, akkor a potencianövelők vajmi keveset tesznek hozzá a megtermékenyítéshez. 
  • Önmagában a tápanyagpótlás is hatalmas lökést ad a szervezetnek, de igazán akkor hatékony, ha az étkezési szokásaink is egészségesek – magas rosttartalom, kevesebb hús, sok nyers élelmiszer, lehetőleg vegyszermentes gazdaságból -, emellett pedig fontos, hogy a mozgásra is kellő figyelmet fordítsunk. Ezek együttesen teszik lehetővé, hogy a bevitt anyagok jól hasznosuljanak, amin hatalmasat lehet javítani a szerves kötésű összetevőkkel (-citrát és –glükonát), mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, mint szervetlen kötésű társaiké. 

 

Scheftsik TamásA férfiak termékenysége is erősen függ az LH és FSH hormonoktól!