Hírek

A borkarcos, mély hangú férfiak kevésbé termékenyek

A férfiakkal kapcsolatban egy a legtöbb nő azt vallja, nem a kidolgozott test a lényeg, hanem a kisugárzás. Ehhez kapcsolódóan a mély hang például a legtöbb nő bokáját összekoccantja, holott az igazi macsók, és a dörmögő hangú alfahímek sem járnak élen a megtermékenyítésben. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Férfias jellegek és túlzások 

A férfiak alapvető jellegei közt szerepel az izomzat is, ami azonban messze nem azt a divathullámot jelenti, mely ma is tombol, és amiben a férfi minden egyes izomrostjának tökéletesen ki kell rajzolódnia. Fontos jelleg még a magasság, a mélyebb hang és a szőrösödés is. 

Mindezekért a férfiak elsődleges nemi hormonja, a tesztoszteron felel, vagyis minél mélyebb a hangja egy férfinak, annál magasabb a tesztoszteron szintje is – izomépítésben külső tényezők is szerepet játszanak, így ezt nem feltétlenül sorolhatjuk ide. De a tesztoszteron a magabiztosságot is fokozza. Az agresszióval együtt, vagyis a vagány rosszfiúk, akik olyan sok nőt vonzanak evolúciós előnnyel rendelkeznek. 

Érdekes tény azonban, hogy a spermiumok vizsgálata során az összesített adatok szerint a mélyebb hangú férfiak spermaszáma alacsonyabb volt, mint a magasabb hangú társaiké. Ennek oka pedig éppen a tesztoszteron szintjében keresendő. 

Valamit valamiért 

A férfi nemi hormon felelős a spermiumképzésért is, de ehhez a megfelelő szinten kell állnia. Ha a szintje túl alacsony, akkor bizony a spermiumtermelés is romlik, de ez igaz akkor is, ha a szint túlságosan magas. És nem csak a szélsőségek esetében látszik az eltérés, vagyis a magasabb tesztoszteronszint ugyan borkarcos basszust csal elő a férfiak torkából, de rontja a megtermékenyítő képességüket. 

Ez pedig egy érdekes paradoxont hoz létre: a nők az olyan férfiakat részesítik előnyben a párválasztásnál, akik magasabb tesztoszteron-szintről árulkodó jeleket mutatnak, ám ezeknek a férfiaknak a megtermékenyítőképessége alacsonyabb. Többek közt ez is vezetett oda, hogy napjainkra a férfiak spermiumtermelése jelentősen visszaesett, és a meddő párok esetében több, mint 50%-ban a férfiak oldalán keresendő a probléma. 

Lecserélni a férfit? 

Semmi esetre sem a csere a megoldás, hanem a test spermiumtermelésének optimalizálása. Ez elérhető a megfelelő tápanyagellátással, még akkor is, ha egy alapvetően magasabb tesztoszterontermeléssel kell szembenézni. A tápanyagok pótlása a lehető legoptimálisabbá teszi a spermiumtermelést a testben. 

Ehhez az étkezés lenne a kulcs, abban az esetben, ha a tömegtermelés és a vegyszerezés nem rontotta volna drasztikusan az élelmiszereink tápanyagtartalmát. Mára ezért a megoldás az egészséges étkezés mellett a megfelelő táplálékkiegésztő, vagyis férfivitamin. De itt ki kell emelni a megfelelő szót, hiszen csak a szerves kötésű anyagokkal rendelkező, komplex készítményektől várhatunk igazi javulást, és még ehhez is idő kell (legalább 3-4 hónap). A szerves kötések (-citrát; –glükonát) lehetővé teszik, hogy az anyagok felszívódása akár 80%-kal is javuljon, a komplexitásnál pedig az egyes anyagok segítik mások beépülését. 

Időre pedig a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata miatt van szükség. Ez egy 74 napos ciklus, mely folyamatosan ismétlődik a szervezetben, de sajnos azt nem lehet tudni, mikor is kapcsolódunk be a tápanyagpótlással. Ettől függ ugyanis, hogy már 74 nap múlva jelentkeznek a jótékony hatások, vagy ennél akár lényegesen többet is kell várni 

 

Scheftsik TamásA borkarcos, mély hangú férfiak kevésbé termékenyek