Hírek

Az IR orvosolható, és így a meddőség is felszámolható

A gyakori és makacs fertőzések sajnos a meddőséget is magukkal hozhatják, mivel egy igen gyakori betegségre utalhatnak. 

Az IR-rel kapcsolatosan a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy egy olyan betegségről beszélünk, melyet többnyire az életmód vált ki. A cukorbetegség előszobájaként is emlegetett kór olyan tüneteket is produkál, melyekre nem is gondolnánk, pedig, ha felfigyelünk rájuk, jó eséllyel orvosolni lehet a gondot! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Fertőzések 

Nem gondolnánk rá, talán második, harmadik alkalommal sem, de a makacsul jelen lévő fertőzések – legyen szó akár bőrfertőzésekről, gombás betegségekről, vagy hüvelyi fertőzésekről – könnyen utalhatnak IR-re is. 

Az inzulinrezisztencia tulajdonképpen annak a folyamatnak az eredménye, melynek során a testben a folyamatosan magas cukorszint folyamatosan magas inzulintermelést eredményez. Ez pedig csökkenti a sejtek érzékenységét erre a hormonra.  

Az inzulin hatása azonban nem merül ki abban, hogy a vércukorszintet szabályozza. Értágító hatással is rendelkezik, illetve szerepet játszik a sejthalál csökkentésében is. Inzulinrezisztencia esetében azonban sajnos éppen összehúzza az ereket, valamint a sejtek bizonyos csoportjait is burjánzásra ösztönzi. Ezzel a két hatással pedig jelentősen képes roncsolni az érrendszert is. Ahol pedig romlik a vérellátás, ott az immunválasz is késik, a gyógyulás folyamata is lényegesen lelassulhat. 

Az érhálózat roncsolása is jelentős szerepet tölt be abban, hogy az IR sajnos meddőséget is okoz, mely a makacs hüvelyi fertőzésekkel csak romlik. – fűzi hozzá dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Életmód és tápanyagok 

Az IR egyike azoknak a betegségeknek, melyeket megfelelő életmóddal helyre lehet tenni, de ez nem feltétlenül segít a meddőségen. Az IR esetében a test hormontermelését ugyan helyre lehet billenteni, de a meddőség “kikezelése” ennél kicsit nehezebb. Hiába billen ugyanis helyre a test egyensúlya, a terhesség kihordásához és létrejöttéhez is a szervezetnek olyan többlettápanyagokra lehet szüksége, melyeket sajnos ma már kizárólag étkezéssel fedezni nem igazán lehetséges. A megoldás a várandósvitamin alkalmazása, de itt sem mindegy, melyiket választjuk. 

Mivel a makacs fertőzések is gondot okoznak, azért a készítmény mindenképpen tartalmazzon szerves kötési formában (-citrát – glükonát) cinket és rezet. Ez a két anyag antibakteriális, anivirális és fungicid tulajdonságokkal bír a szervezetben, így hatékonyan előzik meg a hüvelyi fertőzések kialakulását is. 

Ennyi elég? 

Az életmódváltás, a mozgás és a megfelelő tápanyagpótlás már segíthet abban, hogy a gyakori és makacs fertőzéseknek búcsút inthessünk és a családalapítás esélyes is jelentősen megnő. De az IR mellett sajnos sok esetben más problémák is kialakulhatnak, mint a PCOS, melyek ugyanolyan gátat jelentenek a vágyott kisbabánál, mint maga az alapbetegség. Ennek megfelelően mindenképpen érdemes szakembert is felkeresni, miközben mi magunk is mindent megteszünk az egészségünk érdekében. 

 

 

Scheftsik TamásAz IR orvosolható, és így a meddőség is felszámolható