Hírek

A pandémia hatására szinte eltűnt a világból a koraszülés. Véletlen?

A koraszüléstől való félelem talán egyetlen kismama számára sem ismeretlen. Igen sokat tudunk magáról a folyamatról, de a kiváltó okok közt a legnagyobb számban mégsem egy-egy betegséget lehet megnevezni, hanem a környezeti ártalmakat. De ez mit is jelent pontosan? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Koraszülés? 

Azok a babák, melyek a betöltött 37. Gesztációs hét előtt jönnek a világra, koraszülöttek lesznek. Ha a terhességi időt nem lehet megállapítani, akkor a 2500g alatti születési súllyal rendelkező babákat tekintjük koraszülöttnek. Jelenleg pedig elkeserítő tény, de igaz, hogy Magyarországon minden 10-ik baba koraszülöttként jön a világra. 

A probléma ezzel az, hogy az anyaméhben a kicsik nem csak védelemre lelnek, hanem a fejlődésük is zavartalan. Ha túlságosan korán érkeznek a világra, akkor sok esetben még egyes szerveik olyan fejletlenek, hogy azok miatt különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a babák. 

Mi okozhatja?  

A koraszülést kiválthatják egyes betegségek is, sőt, sajnos a nem jó minőségű spermiumokkal történő megtermékenyülés is ide vezethet, de a legtöbb esetben a környezeti ártalmakat okolhatjuk a kialakulás miatt. Azonban, hogy az pontosan mit is jelent, nehéz megfogni, most azonban az élet egy nagyon jó példát mutatott nekünk erre. 

A koronavírus-járvány miatt az emberek kénytelenek voltak otthon maradni, a legtöbb kismama pedig inkább kihasználta a lehetőséget, és szabadságra ment, minthogy a munkáját otthonról oldja meg, vagy bejárjon dolgozni. Így elmaradt a stressz, a tisztuló levegő miatt kevesebb lett a méreganyag, a várandós nőknek maradt idejük önmagukra. Mi lett a következmény? A pandémia alatt szinte eltűntek a koraszülött babák, a számuk világszerte 90%-kal esett vissza – ahogyan azt a Nature magazinban is publikálták a kutatók. 

Vagyis a külső tényezőknek kimagaslóan nagy szerepe van a koraszülés létrejöttében, ezt pedig most már nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Lassan, de hogyan? 

Most, hogy az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, az emberek újra rohanni kezdenek. Hiába ismerték meg a jótékony hatásokat, sokszor sajnos egyszerűen nem megoldható, hogy a kismama nyugodt környezetben, munkamentesen készülhessen az anyaságra. Lehetőségként adódik, hogy sokkal jobban védekezzünk a stressz és a méreganyagok hatásai ellen, ebben pedig hatalmas segítséget jelent a megfelelő tápanyagellátottság! 

Ez az, amit a rohanó mindennapokban az étkezéstől várnánk, de hiába. Az utóbbi években ugyanis jelentősen csökkent az élelmiszereink beltartalma, vagyis a megnövekedett tápanyagigényt kizárólag az étkezéssel fedezni mára szinte lehetetlen. 

Jó alternatíva lehet a várandósvitamin, de csak abban az esetben, ha figyelembe veszi az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, illetve, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen. A praktikusan citrát és glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást tesznek lehetővé. A több tápanyag pedig erősebb védelmet jelent a romboló külső tényezőkkel szemben, vagyis nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb babavárást tesz lehetővé, és jelentősen képes csökkenteni az esetleges problémák kialakulási valószínűségét is! 

 

Scheftsik TamásA pandémia hatására szinte eltűnt a világból a koraszülés. Véletlen?