Hírek

A potencianövelő hatékony lehet a meddőség ellen?

A potencianövelőkből egész polcnyi, sőt, még annál is több kelleti magát az elbizonytalanodott férfiak előtt. Mert, bár ez fura lehet, de ezeket a szereket főleg az önbizalom növelése miatt szedik a férfiak. A klasszikus értelemben vett meddőség ellen semmi hatásuk nincsen, tágabb értelemben mégis használhatóak. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Meddőség 

Orvosi értelemben a meddőség a férfiaknál tulajdonképpen a megtermékenyítésre való képtelenséget fedi. De ez így azért egy picit megtévesztő, hiszen ebbe igen sok dolog belefér. 

A klasszikus értelemben vett meddőség az, amikor a spermiumok minősége és mennyisége egész egyszerűen nem elegendő a megtermékenyítéshez. A gond adódhat a túl alacsony spermiumszámból, a nem megfelelő morphológiuából, a mozgékonyság sérüléséből és még számtalan egyéb részletből. 

Másrészt azonban a meddőség, vagyis a megtermékenyítési képtelenség nem csak a spermiumok szemszögéből értelmezhető. Ilyen formán a meddőség egyik ága lehet az is, ha maga az aktus nem jön létre a férfi merevedési zavarai miatt. Az impotencia ellen pedig – amennyiben az nem súlyos fokú – sok esetben a potencianövelők is hatásosak lehetnek. Ezek a szerek jellemzően a vérkeringés fokozásával, vagy a pénisz simaizmainak ellazításával érik el, hogy a vér egyenletesebben és hatékonyabban áramolhasson a barlangos testekbe. 

Arányok 

A meddőséggel kapcsolatban azért azt is meg kell említeni, hogy a potenciazavarok a spermakép problémáihoz mérten összehasonlíthatatlanul kisebb szegmenst tudhatnak magukénak. Éppen ezért, ha meddőségről van szó a potencianövelőkkel csak az esetek igen kis százalékában érhetünk el eredményt – csak akkor, ha merevedési gondokkal állunk szemben – mondja Ratkó Tünde. 

Ha a teljesítménnyel nincsen baj, mégis férfi meddőséggel állunk szemben, akkor az esetek túlnyomó többségében a spermiumokkal van a gubanc. Ez ellen is lehet tenni, de nem annyira egyszerűen és nem annyira gyorsan, ahogyan a potencianövelők működnek. 

A spermakép javítása hosszabb folyamat, tekintve, hogy a spermiumok képzése egy 74 napos, ismétlődő ciklus. Ahhoz, hogy mind a mennyiség mind a minőség javítható legyen – ha nem áll a háttérben valamilyen betegség -, a tápanyagbevitel fokozásával lehet tenni. Fura, de ma, a fejlett világban jellemző leginkább a tápanyaghiányos állapot. Jelenleg ez a gond az emberiség negyedét érinti. 

A tápanyagok pótlása étkezéssel igazából szinte megoldhatatlan. Jó megoldás lehet a megfelelő táplálékkiegésztő, de itt ki kell emelni a megfelelő szót. A férfivitaminok tengerében ugyanis kizárólag azok hoznak igazán jó eredményt, melyek megfelelően komplexek, és a bennük szereplő anyagok felszívódása is jó. Utóbbihoz az kell, hogy az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel legyenek jelen, ami praktikusan –citrát és –glükonát kötési típusokat jelent, mivel így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul! 

 

Scheftsik TamásA potencianövelő hatékony lehet a meddőség ellen?