Hírek

Kevés kellemetlenebb dolog van a terhességi aranyérnél, holott elkerülhető lenne a kialakulása

A terhesség során rengeteg olyan problémával vagyunk kénytelen szembenézni, ami nem kifejezetten kellemes. Ezek közül sokat ki lehetne kerülni egy kis odafigyeléssel. Ilyen az aranyér is, mely sajnos minden negyedik várandósság velejárója, és nem csak kellemetlen, de kifejezetten fájdalmas is lehet.  

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Aranyér a várandósság alatt 

Az aranyér tulajdonképpen egy visszeres panasz, a végbél külső és belső érpárnáinak vénáinak visszeres átalakulása okozza. Vagyis vérpangással állunk szemben, mely nem csak az érfalakra van nagyon rossz hatással, de hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához is, mely a terhességnél egyébként is sűrűn jelentkező tünet. 

Az aranyér nem csak az ülést magát nehezíti meg, hanem a toaletten is fájdalmas perceket szerezhet nekünk, és egy aranyér sajnos a szülés folyamatába is beleszólhat. A legtöbb esetben kúpokkal, krémekkel kezelhető a kellemetlen tünetegyüttes, de ezek használatáról mindenképpen érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét. Súlyos esetben sajnos a gond akár műtéti beavatkozást is igényelhet. 

Megelőzés 

Ahogyan olyan sok más esetben, itt is a megelőzés a legjobb orvosság. Az aranyér kialakulásában az esetek döntő többségében az életmód és a nem megfelelő étkezés játszik szerepet. A kismamák esetében azonban van még egy tényező, amivel mindenképpen számolni kell, és amely erősen megnehezítheti a dolgukat. Ugyanis az aranyér a súlytöbblet miatti nyomás hatására is kialakulhat, ami pedig terhesség esetében nem igazán kikerülhető – mondja dr. Angyalé Géza a ratkotunde.hunak. 

Többek közt ezért is lenne nagyon fontos, hogy a kismama figyeljen a súlygyarapodására, mely sajnos nagyon sokszor kicsúszik az irányításunk alól. Ennek oka a rossz beidegződés – együnk kettő helyett -, illetve a helytelken táplálkozás és a megnövekedett tápanyagigény. Utóbbi kettő sajnos erősen összefügg: a test igényli a fokozott tápanyagbevitelt, de azt ma már kizárólag étkezéssel fedezni szinte lehetetlen. Így a kismama eszik, de ahelyett, hogy a tápanyagokat pótolná a szervezetben, sokkal inkább csak zsírt halmoz fel. 

Súlygyarapodás 

A kismama mindenképpen hízni fog a várandóssága alatt, de az nagyon nem mindegy, mennyit. A felesleges súlygyarapodás ugyanis nagyon sok gondot okozhat, kezdve az aranyértől a terhességi magasvérnyomáson keresztül a szívproblémákig, és akkor a magzatra gyakorolt hatását még nem is vettük górcső alá. 

A felesleges hízás elkerülése érdekében a mozgás mindenképpen fontos, valamint a tápanyagpótlásnál is figyelni kell néhány alapszabályra. Ma már tudjuk, hogy a várandósvitamin nagyon jó segítség a terhesség során, de csak akkor, ha megfelelően tagolt, és szerves kötésű összetevőket (-citrá; –glükonát) tartalmaz. Emellett fontos kiemelni, hogy a vitaminok közül a B-vitaminok csoportja bizony étvágynövelő hatással rendelkezik. Kihagyni őket a várandósvitaminból azonban nagy hiba lenne, hiszen pótlásuk kiemelten fontos az első két trimeszterben. A harmadikban változik a helyzet, akkorra már csak a B6-vitamin pótlása indokolt, a többiből nincsen szükség fokozott bevitelre. Ha pedig ezek kimaradnak, az étvágynövekedés is minimális lesz – többek közt ezt is takarja a megfelelő tagoltság, hiszen az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel is rendelkeznek. 

 

Scheftsik TamásKevés kellemetlenebb dolog van a terhességi aranyérnél, holott elkerülhető lenne a kialakulása