Hírek

A töredező haj és körmök, valamint az aknék a férfiaknál a meddőség jelei is lehetnek

A férfiak még ma is sokkal kevesebbet foglalkoznak külsejükkel, mint a hölgyek. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, azzal azonban igen, ha bizonyos intő jelekről nem vesznek tudomást, hiszen azok akár a családalapítási képességeket is érinthetik. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi specialista van a segítségünkre 

Haj, köröm és bőr 

Ez a három szó egymás után elsőre biztosan nem a férfitársadalmat juttatja eszünkbe. Pedig ennek a három részletnek az állapota fontos információkat hordoz.  

A férfiak esetében az elvékonyodó haj nem derül ki túl gyakran, tekintve, hogy jellemzően rövid frizurát viselnek, vagy ha hosszabbat is, nem foglalkoztatja őket annyira a kérdés. Ez igaz a fehér foltokat tartalmazó körmök esetében is, vagy éppen az aknés bőrnél. Ez utóbbi azért már figyelmet kap a férfiak részéről is, de kevesen számolnak egy fontos indikátorral, mely mindhárom tényezőt magyarázhat. A cinkhiánnyal. 

A férfiak esetében ráadásul ez nem csak a haj, a körmök vagy a bőr állapotát rontja, hanem a spermiumok minőségét és mennyiségét is.  

Minőségi, mennyiségi romlás 

A spermiumok számának csökkenése tendenciális, és a világon mindenhol jelen van. Hátterében a legtöbbször a tápanyaghiány áll, melyet táplálkozással fedezni, visszapótolni szinte lehetetlen. Ennek oka a táplálék beltartalmának jelentős csökkenése, illetve a külső tényezők elszaporodása, melyek fokozott tápanyagfelhasználást igényelnek – ilyen például a stressz hatásainak kiküszöbölése is. 

A minőségi romlást sem szabad figyelmen kívül hagyni, mely szintén lehet a cinkhiány következménye. Ebben az esetben a megtermékenyítési képesség nem, vagy csak kisebb mértékben sérül, azonban hatalmas kockázatokat rejt magában. A minőségi romlás során a spermiumok DNS és RNS állománya szenved sérülést, aminek következtében a genetikai betegségek kialakulásának esélye jelentősen megnő. De sajnos ugrásszerűen nő a vetélés, sorozatos vetélés és koraszülés lehetősége is – mondja Ratkó Tünde. 

Cink pótlás 

A cink pótlása nem olyan egyszerű. Ennek oka a már fent említett élelmiszer – beltartalom csökkenés, illetve az, hogy sok esetben a táplálékkiegésztők sem a megfelelő formában tartalmazzák. Igen, ma már létezik kifejezetten férfiaknak kialakított vitaminkészítmény is, mely tartalmaz cinket. De igazán hatást csak akkor ér el, ha a cinket szerves kötési formában (pl.: cink-citrát) tartalmazza, a beépülést elősegítő szintén szerves kötésű anyagokkal együtt. A cink esetében ez a réz, praktikusan a réz-glükonát. 

A cink bejuttatása már előrelépés, de gyors változásra nem lehet számítani. A spermiumok képzése ciklikus folyamat, akárcsak a menzesz. 74 nap szükséges ahhoz, hogy a szervezet egy újabb “adag” spermiumot hozzon létre, vagyis minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy a cink által javított mennyiség termelődjön. De ha a cinkbevitel nem pont a ciklus legelején történik, akkor ez az időintervallum is megnőhet. 

 

Scheftsik TamásA töredező haj és körmök, valamint az aknék a férfiaknál a meddőség jelei is lehetnek