Hírek

A secunder meddőség kiváltója a vashiány is lehet!

secunder, vagyis már meglévő baba után jelentkező meddőség kevésbé ismert jelenség, sajnos kevésbé megértőek az emberek azokkal, akik ilyenben szenvednek. A secunder meddőség hátterében pedig sok esetben olyan egyszerű tényezők állhatnak, mint a vashiány, mely viszonylag egyszerűen orvosolható.  

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Secunder meddőség és vashiány 

Amikor az embernek már van egy, vagy akár több gyermeke is, de nem sikerül nekik kistestvért adni, lelkileg nagyon megterhelő. Tény, hogy babával már rendelkezik a pár, de ez nem változtat a vágyon a kistestvérre vágyakozáson, így sajnos a secunder meddőség is komolyan rányomja bélyegét egy család életére. Az anyuka pedig lényegesen kevesebb megértésre talál, hiszen mindenki úgy véli: örüljön, mert legalább van gyereke. 

A másodlagos meddőség hátterében – ahogyan az elsődleges meddőség esetében is – nagyon sokszor egyszerűen tápanyaghiányos állapot húzódik meg. Ráadásul ez egy vagy több gyermek mellett sokkal könnyebben alakulhat ki. Nem csak a fokozottabb igénybevétel miatt, hanem az olyan folyamatok okán is, mint amilyen a szoptatás. Hiszen ilyenkor is tápanyagokat vonunk el nagy mennyiségben a szervezettől, vagyis ha a tápanyagok pótlása nem megoldott, akkor hiányállapotok léphetnek fel. 

Ezek közt az egyik legjellemzőbb a vashiány. A hölgyek esetében egyébként is gyakoribb a jelenség, mivel szervezetük kisebb mennyiségben képes a vasat tárolni, mint a férfiaké. Mindemellett számolni kell azzal is, hogy a vasveszteségük is jelentősen nagyobb az erősebbik nemhez képest. A vas fontos összetevője a vérnek, hiszen jelenléte szükséges ahhoz, hogy a gázokat képes legyen megkötni, szállítani – a vas adja a vér színét is. A hölgyek esetében a havi vérzéssel 20-25 mg vas is távozik a szervezetből, nem számolva az esetleges köztes vérzésekkel. A szoptatás alatt már jelentkezhet a menzesz, de maga az emlőből való táplálás is jelentős vasveszteséget jelent a kismamának – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Pótlása 

A vas pótlása nem olyan egyszerű. A spenót, és sok más növény hatalmas mennyiségben tartalmazza, de sajnos belőlük csak igen kis mennyiségben képes felszívódni a szervezetbe. Az állati eredetű táplálék is tartalmaz vasat, ennek a felszívódása is jó, de nem elég a mennyisége. A vegetáriánusok számára pedig a dolog még nehezebb. 

A vas pótlása, különösen várandósság vagy szoptatás alatt a leginkább vitaminkészítményekkel, praktikusan várandósvitaminnal oldható meg. Persze itt sem mindegy, melyikkel. A szoptatás tápanyagigénye ugyanis nem ugyan az, mint az első trimeszteré, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt bizony figyelembe kell vennie. Ahogyan azt is, hogy a szerves kötésű vas – és minden más anyag is – lényegesen jobban hasznosul, szervetlen kötésű variációinál (szerves kötésű vas pl.: a vas-glükonát). 

Mindemellett nagyon lényeges szempont az is, hogy milyen más anyagok vannak jelen a készítményben! A természetben önmagában igen ritkán találkozhatunk nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Ezek jellemzően segédanyagaikkal egyszerre vannak jelen, melyek önmahgukban is igen fontosak. A vas esetében a felszívódását jelentősen megkönnyítő segédanyag a C-vitamin, vagyis ennek legalább jelen kell lennie a kiválasztott várandósvitaminban. Ezen felül minél komplexebb, összetettebb egy várandósvitamin, annál jobb lehet a benne szereplő anyagok hasznosulása is. 

 

 

Scheftsik TamásA secunder meddőség kiváltója a vashiány is lehet!