Hírek

Kismama a strandon? Mindenképpen elővigyázatosságot igényel!

A nyár, főleg, ha meleg is, igen nagy megterhelést jelent a szervezetnek. Ez különösképpen igaz abban az esetben, ha egy olyan emberről van szó, akinek a szervezete egyébként is jelentős kihívással néz szembe. A kismamáknak is tökéletes időtöltés lehet a strand nyáron, de mindenképpen szem előtt kell tartaniuk néhány fontos szabályt. 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Hova? 

Ha strand, akkor is több lehetőség közül lehet válogatni. A városokban a hatalmas medencékkel ellátott parkok jelentenek kikapcsolódási lehetőséget, máshol pedig az élővizek nyújtanak hűsölési opciót. A kismamák esetében érdemes ez utóbbiakat előnyben részesíteni.  

Bár a medencék vizét fertőtlenítik, de nagyon sok ember zsúfolódik össze egy olyan vízben, melynek természetes tisztulási lehetősége nincsen, és dacára a vegyszerezésnek, sajnos ezekben a medencékben a fertőzés veszélye is nagyobb. Az élővizek, bár elsőre jóval koszosabbnak tűnhetnek, természetes tisztulásuknak és jellemzően lényegesen nagyobb kiterjedésüknek hála biztonságosabbak a várandós nőknek a fertőzések elkerülése szempontjából. 

A fertőzések elkerülése pedig kiemelten fontos. A bekövetkező vaginális fertőzések a várandósság során az immunrendszer visszafogott működésének köszönhetően sajnos könnyen válnak felszállóvá. Ezek a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé a vetélések és koraszülések bekövetkezésének 70%-ért. 

Védekezés 

A fertőzések ellen a helyszín kiválasztásával lehet védekezni, de fontos az is, hogy a nedves fürdőruha ne maradjon rajtunk. Igaz, a folyamatos cserélgetés fárasztó, de fontos, hiszen így a felfázás esélye is jelentősen csökken. Hatalmas segítséget jelenthet a réz és a cink is. Ez a két anyag a megfelelő koncentrációban a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik. Megfelelő arányú bevitelük a szervezetbe megoldható várandósvitaminnal, abban az esetben, ha a készítmény szerves kötési formában tartalmazza őket (cink-citrát, réz-glükonát). 

A napsütés is ártalmas lehet, csínján kell vele bánni. A kismama pocakja ugyanis ilyenkor veszélynek van kitéve. Az erős napsugárzás képes felmelegíteni a magzatvizet, amivel kárt okozhat a babának, vagyis a pocakot csak mértékkel szabad napoztatni, és azt is inkább csak a délelőtti, vagy a késő délutáni órákban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Izzadás és vízpótlás 

Mindenki izzad, amikor melege van, de a kismamák esetében a fokozott izzadás igen sokszor van jelen a várandósság időszakában. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, vagyis fontos felkészülni rá. Egyrészt gondoskodni kell a víz pótlásáról. Ez lehetőleg valóban víz legyen, és ne cukros üdítők, mert nem ugyan olyan a hatásuk a szervezetre, a víz lényegesen jobban hidratál. 

Az izzadással ásványi anyagokat is veszít a szervezet. Ez alapesetben nem gond, de a fokozott izzadás, és a várandósság során megnövekedett tápanyagigény együttesen sajnos tápanyaghiányos állapotot eredményezhet, mely a magzatra nézve is káros. A megoldás a várandósvitamin lehet, amiben megfelelő, szerves kötéssel vannak jelen az anyagok, illetve maga a készítmény kellően komplex, azaz sok anyagot tartalmaz. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy az eltérő trimesztereknek eltérő igényei is vannak, vagyis olyan várandósvitamint keressünk, mely a trimesztereket azok igényei szerint szolgálja ki. 

 

Scheftsik TamásKismama a strandon? Mindenképpen elővigyázatosságot igényel!