Hírek

Döbbenetesen keveset tudnak a férfiak legbecsesebb szervük működéséről

A férfiak számára vitathatatlanul kiemelt helyen áll a nemi szerveik, illetve azok egészséges működése. Éppen ezért erősen visszás,

hogy mennyire keveset is tudnak arról, mi számít normálisnak, és mi nem. Ez főleg akkor kerül előtérbe, amikor a férfiak családot szeretnének 

alapítani, és a külső jegyeken kívül a nemi szervek működésének más aspektusai is előtérbe kerülnek – jelesül a megtermékenyítésre való képesség, és annak feltételei 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A spermium 

Először is, tisztázzuk: a sperma és a spermium nem ugyan azt takarja. Előző egy több összetevős váladék, míg utóbbi maga a hímivarsejt, mely a megtermékenyítést lehetővé teszi. Azt tudjuk, hogy a férfiak szervezetében igen nagy mennyiségben van jelen spermium, és azzal is tisztában vannak a legtöbben, hogy termelését a here végzi. 

A pontos adatok azonban sokszor más nem ennyire tiszták. A spermiumszám az otthon fellelhető enciklopédiákban és régebbi tankönyvekben meghatározva 200 millió/ml körüli egy egészséges felnőtt, fiatal férfiban. Ez az adat azonban sajnos elavult. A környezeti hatások, a stressz, a finomított élelmiszerek, és az emberiség negyedét érintő tápanyaghiány azonban ezt a számot erősen lecsökkentette. Míg pár 10 évvel ezelőtt a minimum “elvárt” spermiumszám a megtermékenyítés sikerességéhez 50 millió/ml volt – ez alatt férfi meddőségről lehetett beszélni – addig a friss adatok alapján mára ez 20 milli/ml-re esett, míg az átlag spermiumszám 100millió/ml körül alakul. A jelentős visszaesés természetesen a férfiak termékenységére is hatással volt. Ma minden negyedik – ötödik pár meddőséggel küzd, és jelenleg az esetek több, mint felében a férfiak oldalán keresendő a hiba. 

Termelés 

A spermiumok a herékben termelődnek, ezt nagyon sokan tudják, azt is, hogy egy – két napos önmegtartóztatással a spermiumszám feltornázható. Innen logikusan következne, hogy a spermiumtermelés egy – két napot vesz igénybe, ez azonban nagyon messze áll a valóságtól. 

spermatogenezis, vagyis a spermiumok termelése az egyik legbonyolultabb és leghosszabb a test különböző sejtjeinek sorozatos osztódása és differenciálódása közül. A folyamat egy ciklikus ismétlődésű genezis, mely 74 napot vesz igénybe. Ezen időszak alatt éppen bonyolultsága miatt igen nagy mennyiségű tápanyagot is igényel, hogy a spermiumok ne csak számban, hanem minőségben is megfelelően álljanak rendelkezésre. Ha a tápanyagok hiányoznak, a termelődés mértéke és minősége is jelentősen romlik. Ez két dolgot eredményez: az egyik a megtermékenyítő képesség romlása, a másik a minőségi romlással összefüggésben a genetikai betegségek kialakulásának esélynövekedése, a vetélés, koraszülés esélyének növekedése megfogant magzatnál – fejti ki Ratkó Tünde. 

Alacsony spermiumszám, elhúzódó családalapítás 

A meddőség sajnos a férfiakat ma legalább olyan mértékben érinti, mint a nőket. Ha betegség vagy anatómiai rendellenesség nem áll a háttérben, akkor esetükben is a leginkább a tápanyaghiányos állapot okolható a családalapítás elmaradásáért. Ezen azonban lehet segíteni. 

Mindenképpen érdemes mozogni, hiszen a vérkeringés fokozása a herékre is hatással van. A kiegyensúlyozott étkezés szintén fontos, amivel azonban van egy kis baj. Sajnos az élelmiszerek beltartalma egyre alacsonyabb – ez az oka a világszerte egyre nagyobb mértékben jelentkező tápanyaghiánynak is. Ez ellen táplálékkiegészítővel lehet tenni, praktikusan férfivitaminnal. Ez nem csak a termékenységet fokozza, hanem az állóképességet is javítja. 

Illetve javíthatja, mert csak akkor igazán hatásos, ha megfelel két alapkövetelménynek. Az egyik a komplexitás, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (pl: cink-réz, vas-C-vitamin, kalcium – D-vitamin). A másik fontos szempont a kémiai kötések milyensége a készítményben. A szerves kötések, mint a –citrát és –glükonát kötési formák sokkal jobb hasznosulási arányt képesek produkálni – a szervetlenekhez képest 80%-kal is jobbat. Ez azt jelenti, hogy a bevitt anyagok mennyisége közel teljesen képes beépülni a szervezetbe, vagyis valóban hatást érhetünk el vele. A hatás azonban nem azonnali, hiszen a tápanyagok nem a már meglévő spermiumokra gyakorolnak hatást, hanem a képzés legelején fejtik ki jótékony befolyásukat, vagyis az eredmény nagyjából két-három hónap múlva mutatkozik meg. 

 

Scheftsik TamásDöbbenetesen keveset tudnak a férfiak legbecsesebb szervük működéséről