Hírek

A túledzés tönkre teheti a spermiumokat is

Elsőre ez talán furán hangzik, de bizony a mozgást is lehet túlzásba vinni. És ennek következménye nem az izomfájdalom, vagy az izomláz, illetve nem csak. Sokszor a túlhajszolás olyan következményekkel jár együtt, mely ennél jóval tragikusabb. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Testkép

Ma a férfiak ugyanúgy igyekeznek megfelelni az ideálisnak tartott testképnek, mint a nők. A média pedig nekik is feladja a leckét, hiszen a kockás hasú, széles vállú, karcsú derekú izomkolosszusok széles sorával képráztatja el a női nézőket, aki szívesen néznek szépen kidolgozott testeket. Ez pedig a férfitársadalomra is hatással van, hiába bizonygatja felmérések sora, hogy ami látványra szép, azt nem biztos, hogy szívesen haza is viszi a nő. 

Az edzés tehát alapkövetelmény a mai világban, ami nagyon jó dolog, hiszen a mozgás az egészséges életmód alapja. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a minden egyes izomrostot megmutató férfitest már régen túl van az egészséges státuszon. Egyrészt ahhoz, hogy minden izom erősen elődomborodjon dehidratált állapotra van szükség, másrészt olyan mennyiségű energiát emészt fel az edzés és a kialakított test fenntartása, mely hatással lehet más funkciók működésére is. 

Túl sok a jóból 

A mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód alapja. A vágyott, sokszor a valóságtól nagyon elrugaszkodott test azonban olyan étekzési és edzési ritmust igényel, mely már messze nem egészséges. 

A túlhajszolás eredménye pedig egy tökéletesen mutatós test, és mellett masszív tápanyaghiány, melyy bizony többek közt a férfika legbecsesebb szervére is hatással van. Nem csak a merevedésben jelentkezhetnek gondok a túlzásba vitt edzés hatására, hanem a termékenységben is. A tápanaghiány hatására ugyanis a spermiumok mennyisége is lecsökkenhet, de jellemzőbb, hogy minőségi romlás történik. Ez azt jelenti, hogy a spermium DNS-e, illetve RNS-e szenved valamilyen sérülést, mely a magzatra gyakorolhat akár végzetes hatást is. A sérült spermium ugyanis sérült genetikai információt hordoz. 

A minőségi romlás jelentősen megnöveli a genetikai betegségek kialakulásának valószínűségét, de bizonyítottan szerepet játszik a vetélés, a sorozatos vetélés és a koraszülés létrejöttében is – mondja Ratkó Tünde. 

Segítség 

A jelenség ellen több lépésben lehet tenni. Elsőként a tápanyagraktárak feltöltésével, melyhez egy jó minőségű férfivitamin jelenthet megoldást. A szerves kötésű (citrátglükonát) anyagok jó arányban szívódnak fel (akár 80%-kal is jobban, mint szervetlen kötésű társaik), és komplex vitamin esetében komoly segítséget jelenthetnek a minőségi és mennyiségi problémák helyreállításában. 

Emellett azonban mindenképpen vissza kell fogni az edzést. Leállni természetesen nem kell vele, csupán azt kell megérteni, hogy az életszerűen izmos test nem az, amit a reklámfotókon látunk. Az bizony egy olyan test, melyet fenntartani pár napnál tovább akár súlyos egészségkárosodással is együtt járhat. Az, hogy megértsük a test formálásának határait egy nagyon fontos lépés az önelfogadáshoz. Nem abba kell belenyugodni, hogy a testünk nem lehet izmos, hanem a szélsőségektől kell tartózkodni, hogy az életünk teljes lehessen, és ne a folyamatos önsanyargatásról és a lemondásokról szóljon. 

 

 

Scheftsik TamásA túledzés tönkre teheti a spermiumokat is