Hírek

A tesztoszteronszint a nőknél is nagyon fontos!

Ha azt mondjuk tesztoszteron, szinte mindenkinek a férfiak ugranak be, elvégre a férfi nemi hormonról van szó. Ez igaz, illetve részben igaz, hiszen bár tényleg a férfiakkal hozzuk kapcsolatba, ez a hormon a nők szervezetében is jelen van, és fontos feladatot tölt be. Gond akkor adódik, ha a szintje nem megfelelő. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tesztoszteron 

Ez a hormon felelős a férfiaknál az elsődleges és a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért. Vagyis nem csak a férfi nemi szervek létrejöttében van szerepe, hanem az izomtömeg alakulásában, a zsíreloszlásban, vagy éppen az arcszőrzet megjelenésében is. Ráadásul a tesztoszteron felelős a libidóért is.  

A nők szervezetében is jelen van ez a férfias hormon, ráadásul éppen a petefészkek termelik, hiszen szükséges a szervezet számára. Nem csak a normál termékenység fenntartásában játszik kulcsszerepet, hanem a csontsűrűség megfelelő szinten tartásában, az agyi működések normál tartományban tartásában, vagy éppen a szexuális funkciók működésében is. Hiszen a nők esetében a tesztoszteron ugyanúgy felelős a libidóért, akár a férfiaknál. 

Tesztoszteron, de miből? 

Az endokrin rendszer megfelelő, kiegyensúlyozott működése kell ahhoz, hogy a tesztoszteron szintje a nőkben a normál tartományban maradhasson. Ha az endokrin rendszer egyensúlya megbomlik, akkor a tesztoszteron szint is eltolódhat. Ez pedig döntő többségben tápanyaghiány miatt történik. Mivel a tesztoszteronnak jelentős szerepe van a termékenységben is, így szintje fontos a családra váró nők esetében is. A tápanyaghiány orvoslására a várandósvitamin lehet jó megoldás, akármennyire is furán hangzik elsőre. 

A férfi nemi hormon, vagyis az androgén hormon megfelelő szintjének kialakításában tehát a várandósvitamin is segíthet, persze csak akkor, ha megfelelőt választunk. Ehhez kell, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen (-citrátglükonát), hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb, illetve fontos a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. A tápanyagok közt kiemelten fontos a D-vitamin, illetve a cink jelenléte, ezek elsődleges jelentőségűek a tesztoszteron képzésekor – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Kevés vagy sok 

A nők esetében mind a kevés, mind a sok tesztoszteron gondokat okozhat. Utóbbi talán ismertebb tünetekkel rendelkezik. A túl sok tesztoszteron szőrnövekedés-fokozódással jár, jellemző kísérője a PCOS, az inzulinrezisztencia és a meddőség is. Sajnos a túl magas hormonszint a keringési szervrendszerre is negatív hatással van. A túl magas szint esetében jellemzően tüneti kezelést alkalmaznak, illetve inkább a kísérő betegségeket kezelik. A hormonháztartás helyrebillentése jelenthet megoldás erre a gondra. 

A túl alacsony tesztoszteronszint a libidót öli meg, jelentősen csökkentve a szexuális vágyat, bár ez igen sok dolog függvényében változhat, így erről felismerni nem igazán lehet. A csontsűrűség változásai is jelezhetik a bajt, de ez jellemzően csak akkor derül ki, mikor már rég jelen van a gond. 

Szerencsére a hormon mennyiségének kimutatása könnyen megoldható nyálból és vérből is, vagyis, ha nagyon várat magára a családalapítás, ezt is érdemes ellenőriztetni. A várandósvitamin szedése ugyanakkor a túltermelésben és az alultermelésben is segíthet, szerencsére azonban, ha a szint megfelelő, a vitamin arra nem lesz hatással. 

 

 

Scheftsik TamásA tesztoszteronszint a nőknél is nagyon fontos!