Hírek

A BPA nem csak a babákra, a férfiakra is nagyon veszélyes lehet!

A férfiak meddőségének egyre gyakoribb megjelenése sajnos szomorú tény. Mindenhol a világon jellemző, de a modern társadalmakban sokkal markánsabban van jelen. Ennek oka az a környezet, melyet magunknak hoztunk létre, és melyet kikerülni sem igen tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Vitaminok 

Ma már tudjuk, hogy a normál termékenység fenntartásához a férfiak esetében is elengedhetetlen a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság. De akkor miért van az, hogy tudatos, egészséges táplálkozás mellett is gyakori a meddőség? Ennek egyik oka, hogy a táplálékunkban a beltartalom erősen lecsökkent a vegyszerezés és tömegtermelés hatására. A másik ok, hogy megnőtt a tápanyagigény. 

Egyre több az a külső tényező, mely fokozott bevitelt követel egyes anyagokból. Erre válaszul szed ma már egyre több férfi kifejezetten számukra kialakított vitamint. Itt azonban fontos, hogy szerves kötésű (jellemzően –citrát és –glükonát kötési formák) anyagokat vigyenek be a szervezetbe, méghozzá komplexen, hiszen így a felszívódás, vagyis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig kulcskérdés, ha ki akarjuk védeni a többek közt meddőséget, vagy akár impotenciát kiváltó környezeti hatásokat. 

Mi okozhatja?  

Sajnos rengeteg olyan tényező van, mely kikerülhetetlenül jelen van az életünkben. Ezek például a stressz, vagy éppen a szennyező anyagok, melyek a levegőben terjedve kerülnek a szervezetünkbe. Ellenük csak a szervezet képes tenni, a megfelelő tápanyagok segítségével. Vannak azonban olyan vegyi anyagok is, melyek kikerülése a mi feladatunk. 

A babákkal kapcsolatban biztosan sokan hallottak már a Biszfenol-A nevű, BPA-ként is emlegetett anyagról. Egy olyan vegyi anyagról van szó, mely igen gyakori összetevője a műanyagoknak, és amely bizony komoly hormonális változásokat, többek közt meddőséget válthat ki a férfiaknál, erősen rontva a spermiumok minőségét és mennyiségét.  E kettő pedig alapfeltétele a fogantatás létrejöttének, a baba megfelelő fejlődésének, illetve a vetélés és koraszülés elkerülésének is – mondja Ratkó Tünde. 

BPA nélkül 

Mivel ismerjük a BPA férfiakra gyakorolt hatását, így el is kerülhetjük azt – ez lenne az első gondolatunk. Nem lehet ez olyan nehéz, hiszen legfeljebb majd nem PET palackból iszunk, hanem dobozos üdítőt választunk. Csakhogy ez az anyag megtalálható többek közt a műanyag vízcsövekben, az ételes és italos tárolódobozokban, műanyag tányérokban, PVC műanyagokban és hőpapírokban is. Sőt, az epoxigyantában is, melyet bizony a fém tárolódobozok, konzervek, ivóvizes és bortartályok belső felületének bevonására használnak. 

Vagyis a BPA kikerülése messze nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, ráadásul nem is ez az egyetlen olyan anyag, mely komoly hatást gyakorol a termékenységre, akár a férfiak, akár a nők esetében. A megoldás tehát nem egyetlen lépésben merül ki. 

A megfelelő tápanyagellátottság szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk kiküszöbölhesse a külső hatások rombolását. A csomagolás, illetve szemétmentes életmód szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a legtöbb vegyi anyag bevitelét a szervezetbe. De itt nem áll meg a dolog. Mindenképpen fontos az egészséges táplálkozás és a mozgás, de mindemellett az is, hogy tudatosan éljünk, törekedjünk arra, hogy a lehető legtöbb dolog, mellel érintkezünk, amivel kapcsolatba kerülünk, az természetes legyen, mert ez az a közeg, amiben a szervezetünk a legoptimálisabb működésre képes! 

 

 

Scheftsik TamásA BPA nem csak a babákra, a férfiakra is nagyon veszélyes lehet!