Hírek

A gyümölcsökkel is óvatosan kell bánnia a kismamának!

A terhességgel kapcsolatban tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindegy, hogyan étkezünk. az már nem újdonság, hogy a mértéktelen ételfogyasztásnak sem indoka, se jó vége nem lesz, hiszen a jelentős súlytöbblet gondot okoz a babának és a mamának is. A vitaminokkal azonban nem lehet baj, éppen ezért sok kismama nagy mennyiségben fogyasztja a gyümölcsöket. Ezzel azonban lehet baj, éppen ezért a mértékletességre kell törekedni! 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Mit ne? 

Azzal talán minden kismama tisztában van, hogy nem szabad tengeri herkentyűket enni, hiszen hazánknak nincsen tengerpartja, ennél fogva az étel frissessége nem teljesen biztos. A nyers hús is tiltólistás, hiszen olyan betegségeket, élősködőket tartalmazhat, melyek komoly veszélyt jelentenek a babára nézve. 

Sokan a gyümölcsöket fogyasztják nagy mennyiségben, hiszen tudják, hogy a várandósság alatt bizony jelentősen megnő a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igénye a szervezetnek. Ennek azonban megvannak a maga hátulütői. Az alma sok savat csinál, a banán hizlal, de ezek nem is olyan veszélyes dolgok. Sokkal nagyobb gond van azzal, amikor aprómagvas gyümölcsöket, esetleg trópusi finomságokat fogyasztunk nagy mennyiségben.  

a kismamák sokszor kívánósak, ennek megfelelően pedig együltő helyükben képesek eltüntetni akár 2-3 kiló epret, málnát vagy kivit is. Csakhogy ezzel már komoly gondok lehetnek. 

Allergizálók 

Fontos kiemelni, hogy a gyümölcsök egészségesek, fogyasztásuk pedig kifejezetten ajánlott terhesség alatt is. A kulcs a mértékletességben rejlik. Az allergizáló, vagy erősen allergizáló ételek, mint az eper, a kivi vagy éppen a mogyoró ugyanis akkor is gondot okozhatnak, ha a kismama történetesen nem érzékeny rájuk. 

Nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanis a babánál válthatnak ki allergiát, túlérzékenységet. Ez jelentkezhet már egészen kicsi korban is, az adott ételek bevezetésénél, de megjelenhet sajnos később is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

De ha nem ehetünk olyan sok vitamint, mint szeretnénk, hiszen a gyümölcsök egy része veszélyes lehet nagyobb mennyiségben, illetve tudjuk, hogy az élelmiszerekkel fedezni a megnövekedett tápanyagigényt ma már szinte lehetetlen, akkor mégis mi a megoldás? Ebben az esetben az, amit ma már szinte minden szakember javasol, a várandósvitamin. 

Pótlás 

Szomorú, de igaz, hogy mára az emberiség eljutott oda, hogy csak étkezéssel nemigen lehet fedezni egy várandósság során megemelkedő tápanyagigényt. Ezt hozza helyre a várandósvitamin, abban az esetben, ha megfelel az alapvető kritériumoknak. 

Nem elég tartalmaznia az adott anyagokat, azokat a megfelelő kötési formában kell megtalálni benne. Egy szervetlen kötés hasznosulása a szervessel szemben siralmasan alacsony. Utóbbi akár 80%-kal jobban képes beépülni a szervezetbe, vagyis mindenképpen ezt érdemes keresni (ez praktikusan a –citrát és –glükonát kötési formákat jelenti). 

Az anyagokkal szemben támasztott követelmények itt nem állnak meg. Az is fontos, hogy a készítmény komplex legyen. Erre azért van szükség, mert sok anyag megfelelő hasznosulásához szükség van egy másik anyagra is. Ilyen kapcsolat áll fenn a réz és a cink, vagy a vas és a C-vitamin között is. Ezen felül természetesen az is fontos, hogy a készítmény megfelelően tagolva szolgálja kis az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. A baba fejlődési szakaszainak megfelelő tagolás egy olyan rendszer, mely lehetővé teszi azt is, hogy a várandósvitaminok egyik velejárójának gondolt felesleges hízás elkerülhető legyen. 

 

Scheftsik TamásA gyümölcsökkel is óvatosan kell bánnia a kismamának!