Hírek

A sorozatos vetélés kiváltója a hibás spermium is lehet

A férfiak szerepe a családalapítás elmaradásában ma már nem is vitatható. Tudjuk, hogy a sikertelen próbálkozások felénél a férfi oldalán keresendő a probléma, és nem a hölgyeknél. Itt azonban nem áll meg a gondolatsor, hiszen a vetélések, különösen a sorozatos vetélések hátterében is a spermium problémái lapulhatnak meg.  

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A férfi és a család 

Egy igen régi téves elképzelés alapján sajnos mind a mai napig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a férfiak szerepe a családalapításban az együttlét idejére korlátozódik. Pedig ez hatalmas tévedés, legalább akkora, mint az, hogy az édesapa szerepe a gyerek fejlődése szempontjából nem annyira fontos, mint az édesanyáé. 

A férfiak szerepe a családalapítás sikerességében éppen 50% ennyi genetikai információt adnak ugyanis a magzatnak, vagyis éppen ennyi a felelősségük is abban, hogy a magzat egészséges lesz-e. A spermiumok száma révén pedig ugyanilyen arányú a felelősségük abban, hogy a magzat megfogan-e. 

A mennyiségi eltérésekkel sokan tisztában vannak. A férfiak spermiummennyisége az elmúlt 40-50 évben a felére csökkent, aminek oka főleg a ma már közel két milliárd embernél jelentkező tápanyaghiány, a környezeti ártalmak és persze az életmód. Csakhogy ezek a tényezők nem csak a mennyiségre, hanem a spermiumok minőségére is hatással vannak. 

Minőség? 

A spermium minősége annak életképességében és hibátlan felépítésében rejlik. Hiába rendelkezik egy férfi megfelelő mennyiségű spermiummal, ha azok többsége nem képes megfelelően mozogni, vagy éppen, ha azokban a DNS sérült. Ezzel a problémával jóval kevesebbet foglalkozunk, mint kellene. 

Hogy miért kéne nagyobb figyelmet szentelni neki? A hibás DNS hibás genetikai információkat ad át a magzatnak. Ezt a hibát pedig az anyag szervezete érzékeli, és kilökheti a beteg magzatot, illetve maga a magzat is életképtelenné válhat a fejlődés nem megfelelő kimenetele miatt. Ha pedig megszületik, a hibás DNS-sel bevitt információk miatt jelentősen megnő a genetikai betegségek kialakulásának esélye. Hiszen ne feledjük, az élethez szükséges információk felét az édesapa adja. 

Ezt emeli ki ma már több kutatás is, melyek rámutattak arra, hogy a sorozatos vetélések hátterében sokszor éppen az édesapa hibás DNS-sel rendelkező spermiumjai állnak – mondja Ratkó Tünde. 

Mit tehetünk? 

Fontos, hogy felismerjük a gondot, elébe menjünk annak. Ez utóbbi egy megfelelő vitaminkészítménnyel és egészséges életmóddal megoldható. Hogy miért éppen ezekkel? Azért, mert a DNS sérüléseit a spermiumokban az oxidatív stressz okozza, melyek ellen az antioxidánsokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ezeket azonban nagyon nehéz kizárólag az étkezéssel megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe, így jól jön a támogatás. A készítmény kiválasztásánál azonban szempont, hogy az komplex legyen, hiszen az olyan anyagok, mint az A, az E, a C-vitamin vagy éppen a likopin – melyek kiemelten jó antioxidánsok – a megfelelő kísérő anyagok jelenlétében sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben épülnek be. A C-vitamin beépülését segíti az E-vitamin és a vas, az E-vitaminét az A-vitamin, az A-vitaminét a cink, és így tovább. A komplexitás mellett az is fontos, hogy az anyagok, melyeket beviszünk lehetőleg szerves kötés formában legyenek jelen a készítményben, mivel így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb (ez praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákat jelent)! 

A másik fontos lépés a megelőzés mellett a probléma felismerése. Szinte minden egészségügyi intézményben találkozhatunk nőgyógyásszal, ha a neten rákeresünk rengeteg lehetőséget dob fel a találati lista. A legtöbben azonban az adrológia kifejezéssel sem találkoztak, nemhogy andrológussal, aki ugyan az a férfiaknak, mint a nőknek a nőgyógyász. A szakember egy fájdalommentes vizsgálattal képes meghatározni, hogy a férfi mennyi, és milyen minőségű spermiummal rendelkezik. Mivel az a vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen a női meddőségi vizsgálatok egy jó részével ellentétben, így, ha nem jön a baba, vagy vetéléssel kénytelen szembenézni a pár, akkor mindenképpen érdemes a férfi vonalán elindulni az okokat keresve, párhuzamosan a nők kivizsgálásával! 

 

 

Scheftsik TamásA sorozatos vetélés kiváltója a hibás spermium is lehet