Hírek

10 csecsemőből 1 koraszülött, ami hatalmas probléma, és sajnos életveszélyes is!

A koraszülést sokszor nem tekintjük olyan nagyon veszélyes dolognak, mivel a kórházsorozatokban valahogy sohasem lesz komoly baja az ilyen babáknak, vagy ha mégis, azt is orvosolni lehet. Pedig a koraszülés borzalmasan nagy kockázatot jelent a maradandó károsodások kialakulására, és hazánkban bizony a koraszülött csecsemők aránya 10%! 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Koraszülés? 

Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a baba a 37. hét előtt jön világra. Minél több időt képes az anyaméhben eltölteni, annál kisebb az esélye annak, hogy maradandó károsodásokkal néz szembe. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koraszülöttek egy része sajnos nem éri meg az egy éves kort sem. 

A fejlődés az anyaméhben az utolsó trimeszterben is jelentős, bár ilyenkor már a súlygyarapodásra “koncentrál” a baba. Ugyanakkor ebben az időszakban például a tüdő fejlődése jelentős, vagyis a koraszülött gyanús babák édesanyja jellemzően tüdőérlelőt kap, hogy ezt a problémát megelőzhessék. 

A túlságosan korán világra jövő csecsemők közt igen gyakori az agykamrai vérzés, mely sajnos maradandó károkkal is járhat, valamint a süketség, vakság, vagy a légzészavarok. A lista ennél lényegesen hosszabb, így az orvosok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a magzat a lehető legtöbb időt töltse az anya méhében a várandósság 9 hónapjából. 

Mi válthatja ki? 

Gyakori kiváltója a koraszülésnek a terhességi toxaemia, vagy éppen a stressz. De a legnagyobb mumus a felszálló fertőzés, mely nem csak a koraszülések jelentős részéért, hanem a vetélések több, mint 70%-ért is felelős. Sajnos azoknál a nőknél, akiknél már bekövetkezett természetes, vagy művi vetélés, a koraszülés lehetősége 25-50% közötti – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A felszálló fertőzések ellen azonban lehet védekezni. A leghatékonyabban azzal, ha a megfelelő tápanyagellátottságról gondoskodunk, amit ma már a szakemberek ajánlása alapján az étkezés mellett várandósvitaminnal oldhatunk meg. Ebben az esetben az immunrendszer megfelelő támogatása a cél, hogy a hüvelyi fertőzések kialakulását el lehessen kerülni, illetve a kialakult fertőzések felszállóvá válását meg lehessen akadályozni. Erre nagyon jó megoldást jelentenek a cink és a réz, melyeket jó esetben megfelelő mennyiségben és megfelelő kötési formában (szerves kötésben- citrát, glükonát – formában, mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb) tartalmazza a kiválasztott várandósvitamin. 

A betegségek esetében – mint amilyen a toxaemia is – a háttérben nagyon gyakran a tápanyaghiány lelhető fel, melyre a szervezet adott kórok kialakulásával reagál, illetve ezek kialakulását képtelen megakadályozni. Az adott trimeszter igényeinek megfelelő tápanyagellátottság tehát ebben az esetben is kulcsfontosságú! 

Kontroll 

Hazánkban is ajánlott az orvosi kontroll a kismamák számára – többek közt ennek meglétéhez kötik a támogatások igénylési lehetőségét is. De nem csak a pénz miatt van ennek jelentősége. A koraszüléshez vezető út jellemzően a szakemberek előtt már viszonylag korán megmutatkozik, vagyis az orvos látja, hogy a terhesség nem a legtökéletesebb irányban halad. Ilyenkor pedig, még mielőtt a baj bekövetkezne nagyon sokat lehet tenni ellene. 

Mindenképpen érdemes már a várandósság tervezésénél elkezdeni a szervezet felkészítését a terhességre. Ez a tápanyagpótlás mellett a mozgást is jelenti, illetve például a stressz minimálisra csökkentését, hiszen ez is jelentős tényező a problémák kialakulásánál. Az orvosi kontrollal és a kismama előrelátásával a legtöbb ilyen esemény jó eséllyel kikerülhető. 

 

 

Scheftsik Tamás10 csecsemőből 1 koraszülött, ami hatalmas probléma, és sajnos életveszélyes is!