Hírek

Várandósság jódmentesen: komolyan kell venni, mert nagy gond lehet belőle!

A jódra kifejezetten nagy szüksége van a szervezetnek, kiváltképp akkor, amikor a várandósság jelentette extra tápanyagigény is jelentkezik. De mi a helyzet akkor, ha a jódbevitelt az orvos nem javasolja, de a kismama szeretné a terhességét várandósvitaminnal támogatni a nyugodt babavárás érdekében. A jód akár gondot is okozhat? 

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Ha sok a jód 

Nyilván nem véletlenül tiltanak el valakit a plusz jódbeviteltől, hiszen ártalmas lehet. Ha az illető történetesen várandós, akkor pedig több gond is adódhat. 

A szervezetbe a kellő mennyiségen felül bevitt jód kiváltja az úgynevezett Wolff-Chaikoff effektust, mely azt takarja, hogy a szervezet átmenetileg csökkenti a pajzsmirigy-hormonok termelését, nehogy a plusz jód gondokat okozzon. Ez egy természetes védelmi mechanizmus, mely a várandósság alatt is jelentkezik, sőt, a magazt esetében is megfigyelhető. A gond azzal van, hogy a terhesség alatt az effektus hatása nem minden esetben szűnik meg magától – ilyenkor jellemzően olyan autoimmun pajzsmirigybetegség áll a háttérben, melyről a kismama nem is tudott. A magazt esetében ugyanez történik, egészen a 36. Hétig nem áll meg a folyamat. Ez pedig komoly gond, hiszen a neurológiai fejlődést ez jelentősen befolyásolja. 

Autoimmun betegség során a plusz jód bevitele tiltott, vagyis, ha valaki tisztában van az ilyen problémával, mindenképpen kerülnie kell az olyan várandósvitamint, mely jódot is tartalmaz. A pluszban bevitt jód ugyanis fokozza a gyulladást, mely akár spontán vetélést is eredményezhet. 

Mondjunk le a várandósvitaminról? 

Mivel napjainkban a világ negyede tápanyaghiánnyal küzd, a külső környezeti hatások pedig fokozott tápanyagfelhasználással járnak, így sajnos a szakemberek is azt javasolják, támogassuk a szervezetet várandósvitaminnal, mert még az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étkezés is kevés lehet. Csakhogy, mivel hazánkban igen sok a mérsékelten jódhiányos terület, ezért a készítmények jellemzően jódot is tartalmaznak. 

Ha valakit eltiltottak a jód plusz bevitelétől, az figyeljen a sóra is, hiszen sokszor jódozott formában árulják, és persze a várandósvitaminra is, hiszen esetében kritérium, hogy az jódmentes legyen – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. Szerencsére ma már ez sem lehetetlen. A vitaminkészítménynek azonban nem csak jódmentesnek kell lennie, hanem megfelelően tagoltnak – hiszen az eltérő trimeszterek más és más tápanyagszükséglettel rendelkeznek -, valamint a benne szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni. A praktikusan –citrát és –glükonát kötések (pl.: cin-citrát, vas-glükonát) biztosítják, hogy a felszívódás, hasznosulás akár 80%-kal is jobb legyen! 

Egyes vitaminok, jód nélkül 

Ha nem kell a jód, akkor egyszerűbb “csak” folsavat, B-vitamin komplexet, magnéziumot és más szükséges anyagokat szedni, magukban? 

Eltekintve attól, hogy rengeteg pirulát kellene naponta beszedni, a nem komplex készítményeknek van egy másik hátulütője is, miszerint nem tartalmazzák a szükséges támogató anyagokat. Az egyes anyagok felszívódása ugyanis más anyagok jelenlététől is függ. A vas hasznosulásához szükség van C-vitaminra, a réznek cinkre, a kalciumnak D-vitaminra és így tovább. Ez egy elég bonyolult rendszer, amit, ha megbontunk, akkor sajnos jelentősen romlik a felszívódás, és igazából drága vizelet lesz az eredmény, hiszen a nem hasznosuló anyagokat a szervezet kiválasztja.  

A tápanyagokról azonban kár lenne lemondani a jód miatt, hiszen ma már étkezéssel fedezni a megnövekedett szükségletet nagyon nehéz. Az élelmiszerek tápanyagtartalma ugyanis – ahogyan arra már több tanulmány is rámutatott – egyre alacsonyabb. Az elmúlt 40-50 évben sajnos a felére csökkent, ám tápanyagigényünk a rohanó életmód miatt egyre nő, vagyis a mérleg nyelvének egyensúlyba hozatala sajnos egyre nehezebb feladat. 

 

Scheftsik TamásVárandósság jódmentesen: komolyan kell venni, mert nagy gond lehet belőle!