Hírek

A tavasszal termékenyebbek a férfiak – de ez a termékenységi gondokon nem segít

Azok a párok, akik babát szeretnének, de sikertelenül próbálkoznak, ilyenkor, tavasz elején nagyobb eséllyel léphetnek a családalapítás terén, hiszen az egészséges férfiak esetében ilyenkor a legnagyobb a termékenység. De még a termékenységi problémákkal küzdő férfiaknál is ilyenkor a legmagasabb a normál alakú ivarsejtek aránya. Önmagában az évszaki előny azonban kevés lehet, a tápanyagbevitelen áll, vagy bukik a baba. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Évszakok, meleg, stressz és mások 

A spermiumok termelésére számtalan külső tényező lehet hatással. Mivel a spermatermelés is hormonvezérelt folyamat, így érthető, hogy az évszakok változása ugyanúgy hatást gyakorol rá, mint a bevitt tápanyagok mennyisége, a mozgás, a stressz, a depresszió, a heréket ért behatások, de akár a laptophasználat is. Rengeteg a tényező, és mindenre lehetetlen odafigyelni. 

Éppen ezért, bár sok helyen lehet olvasni praktikákat arra nézve, hogy hogyan lehet növelni a gyermekáldás esélyét, fokozni a spermiumtermelést, mindenképpen az alapoktól kell indítani az építkezést, és az “extrák” csak ezután következhetnek. 

Az alapok 

A spermiumok is sejtek, melyeknek adott alakjuk, funkciójuk, és hordozott “üzenetük” van. Ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen előállítani őket pontosan ugyan arra van szükségük, mint az izomsejteknek, a porcsejteknek, vagy bármelyik másik sejtnek a testben: tápanyagokra. A DNS felépítéséhez, az RNS megalkotásához, a sejthártya képzéséhez, vagy bármely apró részlet megalkotásához adott anyagok bonyolult kémiai kötései és reakciói szükségesek. Tehát a tápanyagok megfelelő aránya és a belőlük képzett anyagok, azok reakciói a test építőkövei. 

Alapesetben a tápanyagok pótlása étkezéssel történik. A megfelelő tápanyagellátottság ezelőtt 2-300 évvel még megoldható volt az étkezéssel, bár akkor keveseknek adatott mega kiegyensúlyozott táplálkozás lehetősége. Mára azonban azért, hogy egyre több és szebb élelmiszert állíthassunk elő, nagy árat fizetünk. A tömegtermelésnek a vegyszerezésnek és műtrágyázásnak ugyanis megvan az a hatása, hogy bár zöldség, gabona és gyümölcs több lesz tőle, de azok beltartalma, vagyis tápanyagtartalma jelentősen lecsökken. Napjainkra ez a csökkenés már 50%-os, vagyis elértük azt a szintet, hogy kizárólag táplálkozással fedezni a szükséges bevitelt szinte lehetetlen. Ezt mutatja azt is, hogy a világon mintegy 2 milliárd ember küzd tápanyaghiánnyal – mondja Ratkó Tünde. 

Praktikák 

A tápanyagpótlás a kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres mozgással olyan alapot ad, amire már lehet építeni. A pótlás az étkezés mellett táplálékiegészítővel történhet, de csak abban az esetben, ha az komplex, és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat. Ebben az esetben ugyanis a felszívódás, a hasznosulás akár 80%-kal is jobb. Ha nem ilyen a készítmény, akkor egyrészt nem biztos, hogy minden vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot a megfelelő mennyiségben tudunk bevinni, másrészt a szervetlen kötésű anyagok hasznosulása siralmasan alacsony, a többségét az ember egyszerűen kiválasztja és azok a vizelettel távoznak. 

Ha az alapok megvannak, akkor jöhetnek az olyan tények, mint hogy tavasz elején érdemes több energiát fektetni a próbálkozásba, hiszen ilyenkor nő a fogantatás esélye. A “megfelelő” ételek is ilyen esetekben jelenthetnek segítséget, ahogyan a ruházat is. Itt kell megjegyezni, hogy az aktus során alkalmazott pózoknak semmilyen bizonyított hatása nincsen a fogantatásra. Sokkal többet tehetünk a vágyott családért azzal, ha a tápanyagokat pótoljuk, és önfeledten, szorongások nélkül próbálkozunk a családalapítással. 

 

 

Scheftsik TamásA tavasszal termékenyebbek a férfiak – de ez a termékenységi gondokon nem segít