Hírek

Testi tünetek is jelzik, ha meddőség fenyeget!

A meddőség réme egyre több párt, egyre több nőt érint világszerte. A legtöbbször a nők csak akkor szembesülnek ezzel a gonddal, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül teherbe esniük, pedig sokszor mutatnak rá jelek, hogy valami nem stimmel.  

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Szükségletek 

Azok a betegségek, melyek a meddőséghez vezetnek többnyire mind egy okra vezethetőek vissza, ez pedig a leggyakrabban a tápanyaghiány. A világon ma minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd. 

A testben minden folyamat tápanyagigényes, vagyis ahhoz, hogy rendben végig menjen mindenképpen adott mennyiségű vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükséges hozzá. A várandósság esetében pedig ráadásul az igények is megnövekednek. Hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen, a szakemberek ma már a várandósvitamin szedését javasolják. Ezzel nem kell megvárni a terhesség kezdetét, hiszen a fogantatást is nagyban elősegítheti a készítmény, persze csak abban az esetben, ha megfelelően komplex, és a benne lévő anyagok jól hasznosulnak. Ez utóbbinak feltétele a szerves, biológiailag aktív kötések megléte (-citrát, –glükonát), mivel így az anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak. 

Fontos, hogy a szervezet felkészítéséhez a megfelelő időszakot lefedő készítményt válasszuk, hiszen ideális esetben a várandósvitamin igazodik az egyes trimeszterek igényeihez. A felkészülési időszak ugyan azokat az anyagokat igényli, mint az leső trimeszter, e szerint válasszunk. A jó várandósvitamin nem csak a fogantatás létrejöttét segíti, hanem a test egészséges, normál működését is, vagyis segít elkerülni, helyrehozni a meddőséget okozó betegségeket is És akkor lássuk a leggyakoribb testi jeleket. 

Testsúly  

A testsúly egyébként is fontos szerepet játszik az egészség fenntartásában, és ez nincsen másképp a termékenységgel is. Ebben az esetben mindkét véglet gondot okozhat, azaz az is vezethet meddőséghez, ha valaki túl sovány, és az is, ha a kelleténél jóval több kiló van rajta. 

Fontos kiemelni, hogy nagyon sok esetben a testsúly erős eltérései mögött pajzsmirigy probléma állhat, mely a meddőség kialakulásában is komoly szerepet játszik. Így pedig már érthető, hogy hogy lehet az, hogy egy kifejezetten sovány nő is lehet kismama, ahogyan egy túlsúlyos is, míg mások hiába próbálkoznak. Ha ugyanis a testsúly alkati adottság, az nem teszi lehetetlenné a családalapítást, míg a pajzsmirigygondok már könnyen. 

Barnás folyás  

Meglepően sok nő tapasztal időről időre barnás folyást, melynek azonban nem tulajdonítanak nagy jelentőséget. Holott ez az egyik vezető jele annak, ha valakinek gondok vannak a progeszteron ellátottságával. Ez a női nemi hormon kulcsszerepet játszik a normál termékenység megtartásában, vagyis hiánya – mely a barnás folyást is kiválthatja – a meddőség egyik okozója is lehet – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. 

Fokozott szőrnövekedés 

A nők szinte folyamatos harcot vívnak szőrszálaik ellen. Ez nem is meglepő addig, míg a megszokott helyekre korlátozódik a szőrtelenítés. Ha azonban olyan területeken is szőrösödés jelentkezik, ahol alapesetben ezzel nem lenne gond – mint például az arc vagy a mellek -, akkor már felmerül a PCOS gondolata is. A betegség nagyon sok esetben okoz meddőséget, de nagyon jó hír, hogy a kór visszafordítható! 

Vérzés rendellenességek 

A rendszertelen vérzés komoly gond, hiszen annak rendszeressége jelzi azt, hogy a peteérés folyamata rendben zajlik. Nincsen olyan szám, mely minden nőre igaz lehet a két vérzés közt eltelt idővel kapcsolatban, a fontos sokkal inkább a rendszeresség. 

Itt fontos megjegyezni, hogy a fogamzásgátló szedése mellett jelentkező vérzés nem a klasszikus menzesz, hanem az úgynevezett megvonásos vérzés, mely azért jelentkezik, mert a tablettában lévő hormonadagot megvonjuk a szervezettől. Vagyis nem ad információt arra nézve, hogy a peteérés rendben lezajlik-e! 

Abban az esetben, ha betegség jelentkezik, melyből a meddőség adódik, nem csak az a fontos, hogy a megfelelő tápanyagokkal ellássuk a szervezetet, hanem az is, hogy a megfelelő szakemberektől is segítséget kérjünk, ezzel a gond gyorsabban megoldható, és előbb érkezhetünk el az olyannyira vágyott 9 hónap első napjaihoz. 

 

Scheftsik TamásTesti tünetek is jelzik, ha meddőség fenyeget!