Hírek

Nem mindegy a vitaminokat milyen más anyagokkal szedi a kismama

Ma már talán nincs is olyan kismama, aki ne támogatná a szervezetét valamilyen vitaminkészítménnyel. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen tudjuk, hogy az emberiség negyede tápanyaghiánnyal küzd, és azzal is tisztában vagyunk, hogy ma már kizárólag étkezéssel fedezni a várandósság során megnövekedett szükségleteket szinte lehetetlen. Csakhogy a vitaminok sem érnek sokat, csak abban az esetben, ha a felszívódásuk, vagyis a hasznosulás megfelelő. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nÅ‘gyógyász fÅ‘orvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Nem mindegy, milyen 

A táplálékkiegésztők egyik nagy buktatója, hogy nem képesek imitálni a valóságot. Érthetőbben: a természetben nemigen fordul elő, hogy valaki csak vasat, csak folsavat, vagy éppen csak C-vitamint visz be a szervezetébe. Ezeket az anyagokat a természetben jellemzően úgy találjuk meg, hogy más anyagok is jelen vannak a fogyasztásuk során. Ez nem véletlen, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. 

Vagyis azok a tabletták, melyek kizárólag egy, vagy csak két-három összetevőből állnak sokszor meg sem közelítik az a felszívódási hatékonyságot, amit a komplex készítményekkel lehet elérni.  

  • A C-vitamin esetében a felszívódás javításához mindenképpen érdemes azt kalcium, E és A-vitamin kíséretében szedni. 
  • Vasat is juttassunk megfelelÅ‘ mennyiségben a szervezetbe, hiszen így kevésbé leszünk fáradékonyak, és az oxigénellátottsággal sem lesznek gondok errÅ‘l az oldalról. A vas hasznosulását nagyban megkönnyíti a C-vitamin. 
  • A Cink megfelelÅ‘ felszívódásához a réz jelenléte is szükséges, ahogyan az A-vitamin 
  • A magnézium – mely kiemelt jelentÅ‘ségű a terhesség során – felszívódásához pedig D, B6, E-vitamin, valamint kalcium is szükséges. 
  • A folsav nagy arányú hasznosulásához a C-vitamin nyújt támogatást. 

Részletek 

A megfelelÅ‘ anyagok együttes jelenléte mellett a másik nagyon fontos részlet a szerves, biológiailag aktív anyagok használata. Ezeket a szervezetnek nem kell átalakítani – vagy csak kis mértékben -, és máris hasznosulhatnak – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak. Előállításuk, illetve a velük való munka azonban költségesebb, így lényegesen kevesebb táplálékkigeészítÅ‘ben találhatóak meg, mint kellene. A szerves kötések jellemzÅ‘en a –citrát és –glükonát formákat takarják, ez érthetÅ‘bben például cink-citrát, vagy réz-glükonát kötési formákat jelent. Ezekkel a felszívódási arány 80%-kal is növelhetÅ‘! 

Az apró részletek sokszor fontosabbak lehetnek, mint hinnénk. Kis dolognak tűnik, de ma már a piac szinte minden szereplője igyekszik úgy kínálni a készítményeit, hogy ne egyetlen tablettával szolgálja ki az egész várandósságot. Ennek oka egyszerűen az, hogy minden trimeszternek más és más a tápanyagigénye, amit csak kevesen ismertek fel elsőre. A tagolást mikéntje sem mindegy: 

A szervezet felkészítése a várandósságra és az első trimeszter tápanyagigénye azonos, vagyis ezt az időszakot fedi le az első, a második trimesztert a második, a harmadik trimesztert és a szoptatás időszakát a harmadik készítmény. Ez a hármas tagolódás fontos, mivel így sem a felkészítés nem marad ki, sem pedig a szoptatásnál nem engedi el a készítmény a kismama kezét, hiszen ilyenkor is kiemelten fontos a tápanyagpótlás. 

Tényleg kell? 

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás talán még ma is elég lenne a nőknek, abban az esetben, ha az életmódjuk nem olyan lenne, mint amelyen. Sajnos azonban a finomított élelmiszerek, a tömegtermelés és a vegyszerezés jelentősen csökkentették az élelmiszerek beltartalmát, ami nagyon rossz hír. 

Ehhez számolni kell még azzal is, hogy kevesebb tápanyag bevitele mellett a felhasznált mennyiség megnövekedett. Minden funkció, melyet a szervezet működtet, tápanyagigényes. Vagyis a stressz, a méreganyagok elleni védekezés, az állandó rohanás mind olyan tényezők, melyek sok tápanyag, vagyis sok energiabefektetést igényelnek. Ezekhez adódik hozzá a várandósság során jelentkező extra igény, melynek kielégítése sajnos ma már a legtöbb esetben támogatást igényel, nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasolja a várandósvitamin szedését. 

 

Scheftsik TamásNem mindegy a vitaminokat milyen más anyagokkal szedi a kismama